E-mail


 

Apple vezeték nélküli egér és billentyűzet


Cat kedvenc egere Néhány héttel az Apple Expo elôtt a web forrott a pletykától: új vezeték nélküli billentyűzetek és egerek jönnek. Ráadásul benne található majd a standard iMac alapfelszerelésében! Az egérnek két gombja lesz, és iPod-szerű, érzékeny scrollja. Most, hogy megérkezett a beharangozott újítás, kiderült, hogy az egérnek csak egy gombja van, pont, mint azelôtt.

Ennek ellenére ne csüggedj el, az Apple új kütyüje remek kis szerkentyű, egy olyan vásár, amit nem fogsz megbánni. (Ez itt a reklám helye. - a ford.) Ha a működésére lennél kíváncsi, itt egy kis betekintés a számodra.

Érkezés elôtt

Cat kedvenc egereAz ifjú szülôknek azt tanácsolják, hogy rendezzenek, tervezzenek el mindent, mire a baba megérkezik. Ugyanezt tanácsolom én is a friss wireless-tulajdonosoknak. Bizony, bizony. Az Apple vezeték nélküli billentyűzet és egér megköveteli, hogy olyan Macintosh-t használj, amelyben már van Bluetooth vagy D-Link USB Blueetooth adapter (DBT-120, rev. B2 vagy újabb).

Néhány felhasználó ezek nélkül is boldogult már, nem támogatott adaptert használva, de tartsd észben, hogy csak ezekkel tudod majd használni a firmware felülírást, ami lehetôvé teszi új perifériádnak az interferenciák elkerülését! Megfelelô adapter nélkül le kell mondanod arról is, hogy vezérelni tudd a számítógépet különleges szituációkban. (Pl. startup billentyűk, ébresztés stb.)

Persze abban is bízunk, hogy Mac OS X v. 10.2.8-at használsz vagy újabb op. rendszert, mert ezekbe már gyárilag bele van programozva a Bluetooth fogadására alkalmas program.

Megérkezés

Cat kedvenc egereAmikor új klaviatúrád és egered megérkezik, elsô dolgod legyen a D-Link adapter csatlakoztatása a számítógép bármely USB portjára. (Csak ne a régi, vezetékes billentyűzetre… - a ford.) Mivel a Mac OS X alapjáratban rendelkezik a szükséges driverekkel, csak dugd fel a cuccot, és feledkezz meg a használati utasításról a dobozon! (Hajh… Ha minden ilyen egyszerűen menne… - a ford.) A billentyűzet egy kicsit bonyolultabb. Mielôtt kicsomagolnád, helyezd be a CD-t (ami a billentyűzettel jött) a gépbe. Itt találni fogsz egy szofter update-et és egy Bluetooth firmware felülírót.

Mielôtt használnád a CD-t, keress rá az update-ekre a Knowladge Base-ben. (search.info.apple.com), ha lehetséges, töltsd le a legújabb verziót, és azt használd a CD helyett! Kezdd az installációt a szoftver update-tel. (de szép magyar mondat - a ford.) Ez ugyanúgy működik, mint bármely más installcsomag, és hatékonyabb együttműködést biztosít a számítógéped és új perifériáid közt. Ezután nyisd meg a Bluetooth firmware felülírót! Ezt a programot úgy írták meg, hogy egyaránt támogassa a belsô Bluetooth modulokat, a Bluetooth-szal ellátott Macet, és a külsô D-Link adaptereket is.

A firmware nagyon fontos, mert ez fogja lehetôvé tenni a Bluetooth modul számára az Adaptív Frekvencia Váltakozást. Ez a technológia arra jó, hogy a perifériák ne zavarodjanak össze, ha mobiltelefont használsz a gép mellett, vagy épp AirPort dolgozik a szobában.

Légy óvatos a firmware korszerűsítéssel! Egyszerű dolog, de ügyelni kell rá. Lépj ki minden alkalmazásból, csak utána futtasd az updatert! (Igen, a zene is kikapcs! - a ford.) Olvasd el figyelmesen az instrukciókat a képernyôn, és csak utána klikkelj az "Update" gombra!

Maga a felülírás alig néhány percet veszt igénybe. Ha az install-program nem akar futni, az azt jelentheti, hogy a Bluetooth modul, amit használni akarsz, nem támogatott. Ne pánikolj, ha a kékfogúd nem hozzáférhetô az update után! Csak rebootolj, és minden gondod megoldódik!

Mindezt csak egyszer kell megtenned, ugyanis a billentyűzethez és az egérhez való szoftver egy és ugyanaz.

A billentyűzet

Cat kedvenc egereMost, hogy a számítógéped készen áll a nászra a legújabb Bluetooth technológiával, ideje, hogy kicsomagold a billentyűzeted és berakd az elemeket. Az elemek megfelelô behelyezésével meggyűlhet a bajod, ha nem tudod elôre, hogyan kell elfordítanod a két zárat, mondjuk egy pénzérme segítségével. Egyébként a fedél kipattan szépen, és egyenesen bele lehet rakni az elemeket.

Helyezd üzembe a billentyűzetet az alsó kis kapcsolóval, ami az Apple logó mellett van! Jól told hátra, mert különben úgy nézhet ki, hogy a klaviatúra be van kapcsolva, de a gép mégsem érzékeli. Nyisd meg a "System Preferences" alkalmazást, és klikkelj a "Bluetooth" kontroll táblára, ezután a "Devices", majd a "Set up new devices" fülre.

Az alkalmazás nagyon egyszerű. Ha kiválasztottad a "Keyboard"-ot (Billentyűzet), várj, míg megjelenik az "Apple Wireless Keyboard" kiírás a listán, nem csak a szériaszámok!

A program ekkor megkér, hogy írj be egy kódot, hogy biztonságossá tehesse a komputer és új párja frigyét. Használhatod a numerikus padot is. Mindenesetre be kell gépelni a "return"-t, nem csak leütni az entert a számok mellett. Errôl jut eszembe: nincs visszajelzés a képernyôn, amíg gépelsz.

A billentyűzet beállítása

Cat kedvenc egereA "Keyboard and Mouse" kontroll panelben nevet lehet adni a billentyűzetnek. Mondanom sem kell, hogy ez igen fontos dolog, ha egynél több gép dolgozik a teremben. Itt tudod ellenôrizni az elemek feltöltöttségét is.

Az Apple vezeték nélküli klaviatúra működése nagyon hasonlít a vezetékeséhez. Csak a kapcsolat elején kell ügyeskedni, utána nem kell többet hozzányúlni az install programhoz. A megfelelô szoftvert és hardvert használva a támogatott számítógépeken fel tudod ébreszteni alvó masinád a billentyűzet vagy az egér megpiszkálásával. (Nem mintha ez lenne az egyetlen elônye az újításnak, de jól le lehet mérni vele, hogy minden rendesen működik-e.) Némelyik PowerBook esetében az sem akadály az ébresztôre, hogy a fedél le van csukva.

A legtöbb billentyűzetbeállítás működik beindításkor, mint például a "T", hogy beléphessünk a FireWire Target Disk Mode-ba. Bár a billentyűzeteddel meghatározhatod a Macednek, hogy Egyéni Felhasználó módba bootoljon be, mégsem tudsz parancsokat begépelni a promptba. Ez rendben is van, hiszen az eljárás lényege, hogy kiküszöbölje a problémákat, nem az, hogy újabbakat gyártson felesleges driverekkel.

Egérpároztatás

Cat kedvenc egereLegyen kikapcsolva az egér, amíg berakod az elemeket. A borító alatt találsz egy kis csúsztató-kapcsolót, amellyel a klikkelés erôsségét állíthatod be. Ha emlékszel a megbízható kis Apple Pro Mouse-od beállításaira, most megmondhatod új szerzeményednek, mihez tartsa magát.

Az Apple küldött neked két különleges, nem újratölthetô, AA lítium elemet, amit arra terveztek, hogy hosszú ideig biztosítsa az energiaellátást. (Miért? Melyiket nem arra tervezték? - a ford.) Néhány internetes oldalon kritizálták az Apple megoldását, mert ezek az elemek drágák és nehezen beszerezhetôk néhány országban. (Vajon Magyarország beletartozik-e majd ebbe a "néhány országba"? - a ford.) Használhatsz alkaline vagy újratölthetô elemeket is, ha akarsz.

Kapcsold be az egeret, és nyisd meg a Bluetooth Setupot. Akárcsak a billentyűzetnél, itt is várd meg, míg megjelenik a teljes név az eszközlistán. Mivel itt nem tudsz kódot beírni, a program megkísérli automatikusan párba rendezi a gépet az egérrel. Tesztjeimben azt vettem észre, hogy ha klikkelek egyet az egérrel, amíg a program a párosítással bajlódik, az meggyorsítja a műveletet.

Egérbeállítás

Cat kedvenc egereA kékfogú egérke beállítása szintén nagyon egyszerű feladat. Ugyanúgy kell eljárni, mint az elôzôekben a billentyűzettel. Keressük elô ismét a "Keyboard and Mouse" panelt, és nevezzük el az egeret, nézzük meg az elemek szintjét!

IBook- és PowerBook-felhasználóknak külön megjegyzem, hogy a nyompad és az egér sebessége két különbözô beállítás! Az egér alaphelyzetben alsó-közepes gyorsaságra van beszabályozva. Ezt is a már jól ismert "Keyboard and Mouse" panelen lehet megváltoztatni, a jobb oldali gördülôsávon.

Vannak felhasználók, akik szeretik, ha az egerük fénysebességgel száguldozik a képernyôn, még annál is gyorsabban, mint ahogy az interfész engedné. Ezek a felhasználók most örvendezhetnek, mert nem lesz szükségük .ktext fájlok letöltésére a netrôl ahhoz, hogy felturbózzák egerüket. (Bár ezek a fájlok még tovább növelhetik a lehetôségek tárházát.) Csupán nyisd meg a terminálod, és gépeld be: defaults write -globalDomain com.apple.mouse.scaling -float 5! Ezután jelentkezz ki és be! Az interfész minimum szintje 3. A 8-as szintnél több már túl sok lenne.

Ugyanúgy, mint a billentyűzetnél, az egeret is csak egyszer kell installálnod vagy újrapárosítanod. (Hacsak nem akarsz egérfarmot - a ford.) A megfelelô szoftverrel és hardverrel itt is alkalmazható a Mac ébresztése.

Hibaszűrés Cat kedvenc egereEz a cikk igazán nem egy sóhivatal-kérdôív, de érdemes megemlíteni ezt a két édes kis apróságot, amibe belefuthatsz. Kapcsolódási hiba: néhány felhasználó felfigyelt rá, hogy kékfogú billentyűzete váratlanul eldobja a kapcsolatot a számítógéppel, és az egér mozgása is pontatlan. Mielôtt felhívnánk a kereskedôt, akitôl vettük, és cserét követelnénk, nézzük meg ezt a weblapot, és kövessük pontosan az instrukciókat!

Elemi gondok: az Apple által mellékelt elemek tökéletes minôségűek, és nagyon hosszú ideig kitartanak. Ha egy hét alatt behalnak, akkor gyári hibásakat kaptál. Csak rakj be újakat, és figyeld, mi történik. Persze egyszerre cseréld ki ôket, és a kézikönyvben leírt módon helyezd vissza ôket! Ha segítségre szorulsz, a fent említett AppleCare weblapon utánanézhetsz problémádnak. Van egy speciális Bluetooth fórum is.

Vegyes hozzávalók

Cat kedvenc egereVan-e alacsony energiaszintű mód?
Igen, van, de nem kell minden este a billentyűzet és az egér alján kotorásznod a kikapcs gombért. Amikor épp nincsenek használatban, automatikusan csökkentett energiaszintre esnek vissza, hogy spóroljanak az elemekkel.

Azt hallottam, az egér nagyon nehéz.
Az új, vezeték nélküli egér valóban kicsit nehezebb az Apple Pronál, mert van benne elem és antenna. Ettôl függetlenül egyáltalán nem "nehéz". Valójában sok ember akivel beszéltem, sokkal kényelmesebbnek érezte a kékfogút, még hosszas igénybevétel mellett is.

A billentyűzet formatervezett?
Igen. A klaviatúra pontosan úgy néz ki, mint a normál, vezetékes Apple billentyűzet, attól eltekintve, hogy nincs rajta a két USB port.

Miért csak egy gomb van ez egéren?
Azért, mert ez az Apple védjegye, és úgy szeretjük, ahogy van. (Az egyszerűség gyönyörködtet - a ford.) Valójában egy másik vezeték nélküli egérrôl váltottunk át a kékfogúra, ami minden létezô gombot, scrollt, jobb klikket megtestesített. Az Apple vezeték nélküli egérre viszont jó ránézni és jó használni.

Biztonságos a kapcsolat?
A Bluetooth kapcsolat meglehetôsen biztonságos a maga 128 bites kódolásával.

Valami ôrült ötlet? Piszkos kis trükk?
Ha a foteledbôl, kényelmesen elnyúlva akarsz csetelni vagy szörfözni a neten, 5 méterre a monitorodtól, megteheted. Csak használd a Universal Access kontroll panelt, hogy felnagyítsd a Safari vagy az iChat ablakot. Tartsd a kezed ügyében az egeret is, arra az esetre, ha a képernyô nagyot "ugrana" egy-egy alkalmazás megnyitásánál.

Az új Apple vezeték nélküli egér és billentyűzet két nagyszerű periféria, ami igazán megfűszerezi számítógép elôtt töltött óráid. Még mindig újdonságnak számítanak, ezért az Apple keményen dolgozik, hogy háttérinformációkkal, cikkekkel szolgáljon a felhasználóknak, és még egyszerűbbé tegye az életüket. Érdemes figyelemmel követni a médiát, hogy elcsípjük a legfrissebb tájékoztatásokat. Keress rá a "Wireless Mouse" vagy a "Wireless keyboard" kulcsszavakra a neten, mert itt találhatók meg a szinte napról napra megújuló, jobbnál jobb fejlesztések és szoftverek.

Valószínűleg nagyon sokáig nem fogod már használni a vezetékes klaviatúrád és egered.


François Joseph de Kermadec


A lap tetejére