E-mail


 

A Telepítési Kézikönyv zanzásított tartalma


Ha a jó munkásember felhasználó lépést akar tartani a szoftverek fejlôdésével, megveheti jól bevált programjának csilivili utódját. Az utód gyorsabb, jobb, és – általában – stabilabb, viszont gazdája a megszokott rendszert kénytelen újra beállítgatni, megtanulni. Ráadásul a szoftverfejlesztés általában maga után vonja a hardverigény emelését is, ezért elôfordulhat, hogy új rendszerünkhöz erôsebb processzor, több tárhely, modernebb videokártya kell. (Esetleg beépített atomerômű – paksiak elônyben.)

Ha már megvan a vásárolt szoftver egy korábbi verziója, a legtöbb esetben nem muszáj azt letörölni és a kályhától kezdeni a telepítést, elég csupán felfejleszteni elaggott programunkat.

Ehhez nyújtunk egy kis segítséget, s mivel a Photoshop CS – alias Photoshop 8 – megjelenése novemberre várható, példaként ezt vesszük elô, hogy egy rövid ismertetôvel simábbá varázsoljuk a vállalkozó kedvű felhasználók göröngyös útját.

Amit tegyél:

  • Olvasd el a Readme (Olvass el) fájlokat! Ezek általában hasznos információkat tartalmaznak a programról, bár az is elôfordul, hogy csak a készítôk stáblistáját taglalják hosszasan a vezérigazgatótól a takarítónôig. A Photoshop esetében a Readme egész jól sikerült, és az install CD-n találhatjuk meg, valamint a már telepített program esetében az “Application” könyvtárban. Ezek fontos információkat tartalmaznak a telepítésrôl, a kompatibilitásról és egyéb finomságokról.

  • Legyen a kezed ügyében a fejleszteni kívánt program elôzô verziójának feltöltéséhez szükséges adathordozó! (+ a szériaszám, kód, egyebek!) Ha már rajta van a számítógépen az öregebbik szoftver, az nem baj, de nem is elôfeltétel. A régebbi Photoshop felújítása esetében is kell a telepítô CD. Ha ez nincs meg, felhívhatjuk az Adobe képviseletet, és a szériaszámot lobogtatva segítséget kérhetünk. (A 24 karakteres változat kell.) Ha nagyon régi (4.0 vagy még öregebb) verziónk van, sajnos már problémásabb a dolog, ebben az esetben ugyancsak zargathatjuk az Adobe munkatársait.

  • Ha Windows 2000 vagy Windows XP van a gépen, rendszergazdaként jelentkezz be!

  • Az upgrade után, ha nem találsz valamilyen eszközt vagy parancsot az új verzióban, nem árt, ha megnézed a Súgót, mielôtt (egyéni vérmérséklettôl függôen) kétségbeesel vagy dührohamot kapsz. Az alkalmazások nem szoktak eltűnni, csak elérési útvonalat változtatnak, esetleg nevet. Fedezd fel az új verzió tágabb lehetôségeit! A Photoshop esetében érdemes például megnézni a telepítôlemez “Goodies” könyvtárát.
Amit ne tegyél:

  • Ne telepítsd a programot abba a könyvtárba, ahol az elôdje van! Ha nem az elôre meghatározott helyre akarod rakni a szoftvert, akkor pontos útvonalat adj meg, különben csúnya rendetlenségbôl kell majd kivakarnod a fájljaidat (windows-osoknak C:\Photoshop. Ne csak annyit: C:\)!

  • Készülj fel rá, hogy a sok patch, plug-in és egyéb kiegészítô közül nem mindegyik hajtja igába önként és dalolva a bitjeit az új verziónak! Sokat újra kell majd telepíteni.

  • A fájl csak lefelé kompatibilis! Ugye nem lepôdünk meg rajta, ha a raktárnyilvántartás Windows 3.1-es Wordje nem nyitja meg a fônök XP-je alatt gépelt doc fájlt. (Fordítva viszont működik.)

  • Ne feledd, hogy az újítás idôkiesést okozhat az elején, míg meg nem szokod a fejlettebb környezetet! Az a pár másodperc, amíg a régi helyérôl elmozdított parancsot vagy gombot keresed, szoros határidejű munkáknál maga az örökkévalóság. Sok kicsi sokra megy, igaz?

  • Mielôtt letörlöd a régi verziót, ne feledd átmásolni a fejlesztett program megfelelô könyvtárába azokat a színpalettákat, textúrákat, stílusokat stb., amelyekre még szükséged lesz! A pluginekkel szemben ezek gond nélkül átvihetôk.A lap tetejére