E-mail


 

Photoshop CS - nekünk 8


Az informatika fejlôdési spirálja újabb csavarintást vett, az Adobe megújította designereknek szánt programgyűjteményét, köztük a Photoshopot is. A spirálon utoljára az Apple lökött, amikor bemutatta G5-ös gépeit, a megnövekedett hardver-teljesítôképesség robosztusabb, nagyobb, gigászibb szoftverek megírására csábítják a programfejlesztôket. Az Adobe élt is a lehetôséggel.

Az Almalap gondozói minden alkalommal elgondolkodnak a mókusok hallhatatlanságán, amikor látják, hogy egy adott célra szánt program miként növekszik, mesebeli gombócként happolva be minden funkciót, ami érinti alapszolgáltatását. A valaha képek retusálására szánt program mostani verziója ugyan még nem önálló operációs rendszer, de lassan azzá lesz. Nem csak a fotósok, de a weboldalkészítôk, a videofilmesek igényeit is ki kívánják elégíteni a programozók. Ennek az a hozadéka, hogy amikor megvásárolom a Photoshopot, akkor kifizetek számtalan olyan funkciót is - egyre többet -, amelyet soha nem fogok használni. Ezek a soha nem használt funkciók ott csücsülnek a gépemen, viszik a merevlemezen a helyet, és ott terpeszkednek a memóriában is futtatáskor.

Mondhatod, hogy a mai memória- és merevlemezárak mellett ez nem számít - nem-e? Ám akad egy kellemetlenebb aspektusa is a nagy összetett programoknak - ez pedig a technikai fejlôdés. Tekintsük az informatikát, a fotózást, a webfejlesztést és a videokészítést négy különálló szakterületnek. Hol az egyik, hol a másik terén alkotnak újdonságot, fejlesztenek. Az újítások leggyorsabb átvezetése ezért sokkal gyakoribb programverzió-váltást kíván meg, mint azt a részelemek folyamatos összehangolása miatt a gyártó vállalni tudja. Ráadásul minél összetettebb a program, annál nagyobb a hibás kódolás lehetôsége. Már a Microsoft Office 95 megjelenésekor napvilágot láttak azok a szakcikkek, amelyek a modularitás mellett foglaltak állást - közismert az a felméréseredmény, mely szerint az átlag felhasználó a kifizetett Office alig öt százalékát használja csak. Nem véletlen, hogy az SAP rendre legyűri vetélytársait, ôk a kezdetektôl azt az elvet követik, amelyet minden kezdô programozónak igyekeznek az agyába vésni: apró programalapegységekbôl építkezni, ezeket rendesen dokumentálni.

Ugyanakkor a gyanútlan felhasználó igen nagy gondban lenne, ha vásárláskor kellene döntenie, hogy melyik filtert kéri, melyik effektet nem, kívánja-e az ImageReadyt vagy sem. Ámbár az Internet korában ez nem a megoldhatatlan problémák egyike.

Akár így, akár úgy itt a Photoshop 8, amely a Creativ Suite névre átkeresztelt volt Design Collection oszlopos tagja. A Creativ Suite szerkesztôségünkben az Alkotó Tár magyarítást nyerte.

Kinek mit?

Az új Photoshopban tovább fejlesztették az állománykezelést, javult a keresés, rendezés és munkamegosztás lehetôsége. Egyes parancsokat billentyűkombinációkhoz rendelve gyorsíthatod a munkád. A File Browser - Képböngészô - hatékonyabb használatát teszi lehetôvé a metaadatok és a kulcsszavak erôsebb használata. Hasznos automatikus képfeldolgozó szekvenciák könnyíthetik meg az életünket - ezek egyike a digitális kamera képeibôl védett PDF dokumentumot készítô. Ennél egy árnyalattal hasznosabbnak tűnik, hogy a program log-fájlban jegyzi az egyes képek szerkesztésével töltött idôt - ennek leginkább az óradíjas ügyfelek örülnek majd.

Az Adobe is felismerte, hogy a digitális fényképezôgépek használata oly mértékű, hogy érdemes az ilyen kamerával dolgozó fotósok jó néhány óhaját megvalósítani. Számos digitális kamera képének közvetlen fogadására kész a Photoshop, a képeket 16 bites színmélységben kezelve. A képmanipuláció folyamatosan figyelemmel követhetô a mindig elérhetô Histogram palettán. Több kép színösszehangolását segítô új eszköz a Match Color. Árnyékolást és textúrát is megôriz a Color Replacement eszköz, amely - nevének megfelelôen - színt módosít. Gondolván a vérbeli amatôrökre, külön korrekciós eszközt készítettek az ellenfényes, vagy nagy kontrasztú képek javítására is. De az említetteken túl még számtalan fotósok örömére szolgáló újdonság búvik meg a Photoshopban, amelyet véletlenül sem tekinthetünk az iPhoto vetélytársának - kispolájjal soha nem nyomod le Schumi Ferrariját!

Talán az alkotó grafikusok számára igazán jó hír, hogy mostantól 300 000 x 300 000 pixeles képet is kezelhetsz, csak legyen elég memória a gépedben. Erre szükség is lesz, ha élni szeretnél a képenként 56 színcsatorna kezelésével. A filmeseknek is kedvezett az Adobe, a DVD-készítést erôsen támogatja speciális szolgáltatásokkal: 16 bites filmszíntár áll rendelkezésedre, automatikus videoméretezés, képkockaarány-állítás...

A webdesignerek - szép magyar szó! - régóta Photoshopban készítik el a honlaparculattervet, majd innen mentik ki az oldal kódoláshoz a részképeket, a szlájszokat. Az Adobe továbbra is erôlteti az ImageReadyt, amelynek a macromediás Flasht kellene legyűrnie a cég stratégiai elgondolása szerint. A harc jelenlegi állását jellemzi, hogy a Photoshop 8 Flashben is képes az animáció mentésére. Tisztultabb HTML mentés és táblázatok egymásba ágyazási képessége jellemzi a nyolcast.

Mit tud a Képböngészô?

A Photoshop szinte mindannyiunk által megkedvelt böngészôje - a nagy szeretet oka, hogy nem fájlnév alapján kell emlékezni a kép tartalmára, hanem értelmes méretben meg is mutatja azt a böngészô - újabb kényelmi szolgáltatásokkal bôvült. Persze a kényelemnek ára van - illik ezt mindjárt az elején leszögezni -, a kényelmi szolgáltatások kezdeti munkabefektetést igényelnek.

A hetesben a böngészô csupán a képállományokat jelenítette meg, a nyolcasban a nem raszteres - PDF, Illustrator és InDesign - dokumentumok elsô oldala is megjelenik - a metaadatokkal együtt. A Böngészô ablakai - képek ömlesztve, mappaszerkezet, kiválasztott kép felnagyítva és metaadatok - nem csak átméretezhetôk, de át is helyezhetôk egér használatával. A Képböngészôben is adhatsz copyright infót egy kép metaadatához - ez elkíséri, bárhová is sodorja a mailezés vagy másolás.

A metaadatok - ezek a képet jellemzô speciális információk, amelyekrôl az Almalap tavaly decemberi számában írtunk részletesen - egyesével vagy csoportosan szerkeszthetôk. A Keywords - kulcsszavak - segítségével kategorizálhatod képeidet, ez segíti a késôbbi visszakeresést - és mint említettem volt, nincs nyereség befektetés nélkül. Alkalmi csoportot kis zászlóval megjelölt fájlokból készíthetsz, a többi átmenetileg elrejthetô. Szintén jó, hogy a Böngészôben a képek sorrendjét vonszolással átrendezheted, és a Photoshop meg is jegyzi ezt a sorrendet, amely - értelemszerűen - mappánként eltérô lehet.

Sokan ismerik, kevesen használják a kötegelt futtatást - számítógépesek nyelvén a batchet. Ez adott képhalmazon végzi el rendre a kijelölt utasítássorozatot - ez utóbbi a készen kapott vagy magad rögzítette akciók (actions) egyikét jelenti. Batchet a Képböngészôbôl is indíthatsz a nyolcasban.

Általános újdonságok

Az Adobe Creative Suite-os csomagjában mutatta be az XML alapú XMP-s metaadatra épülô egységes File Info szolgáltatását. Ezen a panelon létre is hozhatsz új mezôket a metaadatokban, saját vagy céged vágyainak kielégítésére. De ez a hely, ahol ImageReadyben gif, jpeg és png fájlokhoz is megadhatsz metaadatokat. A legtöbb esetben, amikor megrendelésre dolgozol, több képet is el kell juttatni adott e-mail címre. Ehhez a psd-állományt eddig átalakítottad jpg-vé, összecsomagoltad és elemailezted. A nyolcas Photoshopban a Képböngészôben kijelölt állományokból egyetlen, többoldalas PDF készíthetô, amelyet a megrendelô, a fogadó oldal megfelelô eszközökkel - véletlenszerűen Acrobat 6-tal - jóváhagyhat, megjegyzésekkel láthat el. A PDF elônyeit - módosítás elleni védelem, fájlméret… - csak épp megemlítettem.

A Photoshop készítôi nem feltétlenül az Apple iPhotojától lesték el a fényképeket elegánsan a webre felrakó, némi visszajelzést elôre programozottan tartalmazó oldalt kitt-kattra elkészítô támogatást. Több - vélhetôen és félhetôen az amerikai ízlésnek megfelelô - alapot is tartalmaz a Web Photo Gallery. A digitálisfénykép-kezelô szoftverek kötelezô részévé vált a fotók papírkép nyomtatásának elektronikus megrendelhetôsége is, reméljük, a Photoshop esetében nem bostoni lesz a legközelebbi erre vállalkozó cég címe.

Ígéretes újdonság az elmenthetô History - óh Quark, hallod ezt? A képalkotás során végrehajtott lépéseid képezte log fájl külön állományként elmenthetô. Módod van olyan log fájl képzésére is, amelyben csak a Photoshop indítása, bezárása és a képek megnyitása és zárása rögzítôdik. Ez bôvíthetô a History palettás részletezettségű adatokkal. Ha fontos, akkor a lehetô legaprólékosabban dokumentálhatod, mit tettél, ekkor a fájlba az Actions palettával megegyezô pontosságú adatok kerülnek.

A szűrôk hatása is jobban láthatóvá vált a megújult Filter Galleryben, ennek korai változata már a hetesedben is jelen volt. Az újítás egyik öröme, hogy több effekt együttes és egyedi hatása külön-külön is megtekinthetô - az amatôrök, a kísérletezôk, a bizonytalanok így talán egyszerűbben boldogulnak vagy hamarabb rettenek meg és keresnek fel egy remek Photoshop-tanfolyamot.

Digitkamerások örömei

Rendezvényen, céges bulin ellôttél egy sorozat képet, ám a Macbe automatikusan betöltve látod, hogy képeid egyik fele kékes, a másik meg zöldes, de azért akad egy-kettô, amelyik megfelel magas igényeidnek. Jó volna a többit is ilyenné alakítani? Erre szolgál a Match Color Fast, amely nem helyettesíti a minôségi, képenkénti kézi korrigálást, ám helyes irányt mutat. Az MCF kiszámolja a bázisnak szánt kép színarányait, és a többi képét ehhez hasonlóra alakítja. Persze, az MCF tudása visszafelé is kiaknázható, azonossá torzítható el vele képeink halmaza.

Mindegyik digitális kamerának saját színtere van. Egyes gyártók mesterségesen eltolják a színeket, amelyek élénkebbnek, erôsebbnek tűnnek. A Photoshop részévé vált a Camera Row plug-in második generációja, amely a képek kamerából történô átemeléséhez ad segítséget. Pontosabban a képek korrekciójához. Minden kamerához, felvételsorozathoz saját profil készíthetô. A profilt pár kép adatait felhasználva, a módosításokat, állításokat folyamatosan követve - valósidejű hisztogram segít ebben - készítheted el. A kötegelt képbeolvasáskor a profilt használja a Photoshop.

A Photoshop 8 rétegei, festô-, szöveg- és formaelemeit 16 bites szín ábrázolással tárolja, ennek elônyeit nem részletezzük külön, csupán címszavakban: nagyobb színgazdagság, javuló árnyékhatás, sikeresebb poszterizálás - és hasonlóan járunk el hátrányai tekintetében is: növekvô fájlméret az összes evvel járó hátránnyal, nagyobb számítási igény.

A már említett valós idejű hisztogram egyébként bármikor elérhetô, sôt. Egyszerre megjelenítheted az összesített és egyedi színcsatorna hisztogramját, de a különálló úszó paletta alkalmas az elôtte-utána állapotok összevetésére is.

A túl vagy alul exponált képek rendbetételét segíti a Shadow/Highlight csúszka-páros. Természetesen külön menüpont szolgál körpanoráma képek összeillesztésére is.

Nem csak a fotósok öröme a szkennelési munkát hatékonyabbá tévô Crop and Straighten. Beszórod a digitalizálandó képeket a szkennerbe és egy menetben beszkenneled mind. Majd a Daraboló és Vízszintesbe forgató paranccsal a Photoshop rendezetté teszi a szkennerbe öntött fotómontázsod. Ez még egyetlen kép szkennelése estén is elôny, nem kell a tizedfoknyi elfordultságot utólag korrigálni - elvben.

Grafikusok, figyelem!

Igazán megrázó újdonsággal nem szolgál a Photoshop 8, viszont számos kényelmi, praktikus újítással bír. Ezek közül is kiemelkedik a Layer Comps. Nem ritka, hogy grafikai tervezésnél egyetlen Photoshop fájlban tárolod a készített két-három tervet, mert azonos grafikai elemeket használsz - esetleg eltérôek a színárnyalatok, vagy más ugyanannak az alapnak az effektezése. Ilyenkor macerás és idôvel felejtésbe merül, hogy melyik látványhoz melyik rétegek láthatók és melyek nem. Épp ezt tudod a Layer Comps segítségével megjegyeztetni. Az egyes összeállítások rendre kimenthetôk többoldalas PDF állományba. A rétegeket érintô másik újítás, hogy öt szint ágyazható egymásba - ez segíti a jobb áttekintést, illetve rétegcsoportok átemelhetôk Illusztrátorba is.

A Photoshop szövegkezelése - görbék mentén, zárt mértani formában és paragrafusszinten - hasonlóvá vált az Illusztrátoréhoz. Kétszer ad (el), ki gyorsan ad (el) - mondaná a Gonosz Almalap utalva a bevezetô fejtegetésére.

Kamera, felvétel!

A kiadványszerkesztéssel foglalkozók számára a pixel az pixel, annál nincs kisebb, az az alapegység, mint informatikusoknak a bit - igen vagy nem. Ritkán merül fel a kérdés, hogy mekkora is a pixel? Utoljára az Almalap a monitorok tesztelésekor vetette fel a kérdést, mekkora a pixel fizikai mérete adott képernyô esetén. Akkor fel sem merült a szerzôben, hogy a pixel négyzet alakú - na jó, Photoshopban, vagy bármiben felnagyítva négyzetet látott, de azt megjelenítésfüggônek tartotta. A Photoshop 8 - alias CS - viszont képes megváltoztatni a pixel alakját. Konzultáltunk videoszakértônkkel, Csábi Jánossal, így már tudjuk, hogy a különbözô videoformátumok - Pal, Secam, NTSC, HDTV és ezek alfajai - eltérô oldalarányú pixel téglalapokat alkalmaznak az egy az egyhez képest. Ennek mélységeibe nem futnék bele, akit érint, nálam jobban érti.

A megfelelô videoformátum kiválasztása után a photoshopos képek gond nélkül átemelhetôk a Premiere vagy After Effects programokba. Ehhez hasonló kényelmi szolgáltatás a felirat- és akciómentes keret létrehozhatósága. A kép szélei így védetté válnak, oda a nagy munkahév során sem kerülhet szöveg - vagy DVD-s munka esetén parancsikon.

A videóra dolgozók nem csak a pixel oldal-arány mérettel küzdöttek eddig, de a Photoshop torzításával is. Akadt olyan - nem extrém, hanem napi használatban elôforduló - eset, amikor a képernyôn négyzetnek látszó kép a felhasználás során 1:2 oldalarányú téglalappá torzult - pontosabban ez utóbbi volt az eredeti, és a photoshopos a torzult. A Pixel Aspect ratio Correction paranccsal a photoshopos dolgozó mindig meg tudja nézni a végberendezés által mutatott képet. Ami elônyös, amikor az ember kört vagy más szabályos geometria ábrát kíván rajzolni - hogy csak a legegyszerűbb esetet említsem.

ImageReady

Az ImageReady a Photoshop legnagyobb plug-inje, a legrégibb társutas programja, amelyet az internet elburjánzása hozatott létre az Adobe-val. Az alapszándék - képek webre optimalizálása, látványtervek darabokra bontott elmentése, nyomógomb látványtervezés támogatása, és (eddig nem Flash) animáció készítése - változatlan. Azt csak a gonosz Almalap veti fel, hogy az a grafikus, aki nem dolgozik webre, miért kell megvegye ezeket a funkciókat - telepíteni már nem kötelezô, egyéni döntés eredményeként kerül csak a merevlemezedre.

A webdesignerek (szevasz Kazinczy!) az internetes oldal képét Photoshopban tervezik meg, mert ennek a programnak az eszközkészlete tűnik a legalkalmasabbnak látványos grafikák megalkotására. A rétegek ki- és bekapcsolásával könnyen elkészíthetô és megmutatható egy oldal különbözô színárnyalatokban, elrendezésben. Amikor valamelyik terv elnyeri a megbízó tetszését, könnyedén elemeire bontható a kép, amelyet a HTML kódírók próbálnak majd a helyükre illeszteni kódoláskor.

A tervezés során számtalan elem ismétlôdik - menüpontok elôtti kis bigyók -, kezelendô csoportként - maguk a menüpontok. A webes fejlesztést támogatandó az Adobe számtalan apró segítséget helyezett el a fentiek támogatására és azon túl. A weblaptervezés néha pixelvadászat, amikor nyolc-tíz elemet és ugyanennyi elemcsoportot kell pixelhelyesen igazítani - ehhez segítség a Smart Guide.

Az Adobe csatát vesztett a Macromediával szemben - a háborúnak azonban nincs vége - a Flash (.swf) kontra ImageReady (.gif) fronton. Az ImageReady képes Flash (.fla) mentésre is. A cég sajtóközleménye egy antik világból itt maradt viccet juttat az eszünkbe, mely szerint a szovjet és az amerikai autóversenyzô versenyében az amerikai végez az elsô helyen, a szovjet a második. Ez "odaát" így is hallható a rádióban, ideát viszont a szovjet versenyzô bravúros második helyérôl és az amerikai szégyenteljes utolsó elôtti helyezésérôl beszélnek. Az Adobe örömmel jelenti - hogy tartalomhű maradjak -, hogy megoldotta a Macromedia Flash problémáját, mivel az képtelen volt réteges Photoshop doksit olvasni, de most! Amit eddig 150 lépésben lehetett csak elvégezni, az két kattintással megoldható. A rétegek SWF állományként kimenthetôk Photoshopból, és SWF rétegként beolvashatók Flash rétegként "bármely SWF szerkesztô szoftverbe" - le ne írd nevét az ellenfélnek!

Ez persze legyen a Macromedia és az Adobe gondja, számunkra az a jó hír, hogy a két rendszer újabb, fontos ponton kezd átjárhatóvá válni. Ráadásul a Photoshop támogatja az adatbázis alapú HTML - meg ne kérdezd, hogy ennek mi köze a Photoshop alapkoncepciójához! - és az XHTML oldalak létrehozást is.


Ferenczy Gábor


A lap tetejére