E-mail


 

Jelenthet jót is a fekete macska?


Panther - kattanj rám! Az Apple bejelentette, hogy a Mac OS X operációs rendszer legújabb, 10.3 „Panther” verziója, valamint annak kiszolgáló változata az elôzetes várakozásoknál korábban, 2003. október 24-tôl már megvásárolható. A Mac OS X 10.3 „Panther” és Mac OS X Server 10.3 változatok több mint 150 technikai újdonságot, új szolgáltatást hoznak – köztük továbbfejlesztett Finder programot, mely minden eddiginél kényelmesebb hozzáférést biztosít a gyakran használt mappákhoz és anyagokhoz, az Exposé technológiát, mely egyszerre láthatóvá teszi az összes nyitott ablakot; valamint például az iChat AV videókonferencia szoftvert.

A Panther új mércét állít az operációs rendszerek elé – mondta Steve Jobs, az Apple elnökigazgatója. – A több mint 150 új funkció között olyan technológiai újdonságokat is kínálunk, melyek más operációs rendszereken még évekig nem létezhetnek majd.

A Mac OS 10.3 teljesen újratervezett Finder programot tartalmaz, mely például hatszor gyorsabban tud állományokat keresni, mint a korábbi változatok. Az új Finder egyetlen, kényelmesen elérhetô listába gyűjti a felhasználó kedvenc mappáit, köteteit, kiszolgálóit, iDisk meghajtóját, melyek egyetlen kattintással elérhetôk. Az új Finder lehetôvé teszi a hálózat dinamikus felfedezését is: a kényelmes csatlakozást Mac, Windows és UNIX kiszolgálókhoz.

A Mac munkaállomásokhoz fejlesztett Mac OS X 10.3 „Panther” operációs rendszerrel egy idôben az Apple kiadja annak kiszolgálókhoz optimalizált Server változatát is. A Mac OS X Server 10.3 „Panther” változat a legfejlettebb, nyílt forráskódú kiszolgáló szoftver komponenseket integrálja az Apple legendásan könnyen használható adminisztrációs eszközeivel – így kényelmes megoldást kínál a nyílt forráskódú kiszolgáló technológiák bevezetésére Mac, Windows és UNIX kliensek számára. Az új szolgáltatások közül érdemes kiemelni a továbbfejlesztett Server Admin programot, melynek segítségével rendkívül egyszerűvé válik a nyílt forráskódú kiszolgáló szoftver komponensek beállítása, az Open Directory 2 komponenst, mely jól skálázható LDAP és Kerberos authentikációt tesz elérhetôvé, a Windows klienseket támogató Samba 3 kiszolgálót, a Postfix SMTP ésCyrus POP/IMAP kiszolgálókat fejlett szűrô szolgáltatásokkal; valamint a J2EE alkalmazások futtatását lehetôvé tevô JBoss alkalmazás-kiszolgálót.


Apple PR


A lap tetejére