E-mail


 
Hírek a Mac környékéről

Inkább képernyővédő-jelszó, mint login/pswd

Egy kockázatkezelési cég, a TruSecure elemzôi szerint egy jelszóval védett képernyôvédô jobban szolgálja az adatok biztonságát, mint a hosszú login kódok. A cég szerint jelentôs számú személyes betörés történik a különbözô szervezeteknél, így az engedély nélküli hozzáférés sokkal nagyobb veszély, mint a hálózaton vadászó hackerek. A TruSecure azt is megjegyezte, hogy ha egy vállalat hosszú, bonyolult jelszavakat használ, a beosztottak sokkal hajlamosabbak ezeket leírni, még inkább aláásva ezzel az adatbiztonságot. Jay Heiser, a TrueSecure fôelemzôje szerint a hardveres megoldások nagyobb védelmet biztosítanak, mint a jelszavak. “Azt mindig észreveszed, ha egy hardvered ellopják” – mondta.

iTunes Windowsra

Megjelent az iTunes Windows-os változatát, és megújult az Apple iTunes Music Store, mely már azonos tartalommal és szolgáltatásokkal elérhetô a Mac és Windows felhasználók számára is. Az új Music Store mindazokat a szolgáltatásokat kínálja a winesek számára, melyeket a Mac gépek tulajdonosai már fél éve élveznek – például 99 centért legálisan letölthetô (ehhez az államokban vezetett bankszámla szükségeltetik) dalok több százezres katalógusát. A hat hónappal ezelôtt, elôször csak Mac felhasználók számára útjára bocsátott Music Store a hónap végére már 400000 dalt fog kínálni, mind az öt nagy és további 200 kisebb lemezkiadó cégtôl. Az iTunes Music Store fél éves történelme alatt már több, mint 13 millió zeneszámot vásároltak meg a felhasználók.

Az iTunes Music Store exkluzív dalokat is árul, melyek csak itt szerezhetôk meg, olyan népszerű elôadóktól, mint a Black Eyed Peas, Mary J. Blige, Coldplay, The Eagles, The Grateful Dead, Ben Harper, Yo-Yo Ma, Sarah McLachlan, R.E.M., The Rolling Stones, Sting és Luther Vandross. A Music Store egyik új szolgáltatása, hogy ismert elôadók – például Michelle Branch, Dave Brubeck, Billy Corgan, Counting Crows, Sheryl Crow, Missy Elliott, Ben Folds, Herbie Hancock, Jack Johnson, Kenna, Wynton Marsalis, Moby, Mark Ronson, Seal, Sting és Michael Stipe – által összeállított egyéni programlistákat is kínál a hallgatók számára. Ezen túl, a Music Store már kritikákat és életrajzokat is közöl, és több mint 5000 hivatásos elôadók által felolvasott könyvet is kínál, melyek a Macen és windows-on, valamint az iPod-on hallgathatók.

Az iTunes szoftver Mac és Windows változata ingyenesen letölthetô az Apple kiszolgálóiról. Az iTunes 4.1 szoftver használatához Mac OS X 10.1.5, Windows XP vagy 2000, illetve ezen operációs rendszerek újabb változata szükséges.

BigMac

A Virginia Tech. robbantott az óriás-számítógépek világában azzal, hogy megalkotta a Big Mac-et, amely az elsô Macintosh alapú gép a szuperkomputerek 500-as listáján. Több proci többet számol alapon az 1100 duálprocesszoros Macintosh G5 PC rögtön a 4. helyre került a ranglistán 8,1 teraflopjával (8,1 trillió művelet másodperecenként). Csupán a jobban 35,8 teraflopjával, valamint az ASCI Q, a Hewlett-Packard számítógépe, 13,8 teraflopon. A ranglista harmadik helyezettje, a Linux Networx gépe szintén csoportelven működik, akár a BigMac, de csak 7,6 teraflopon. A HP megjelenés elôtt álló új üdvöskéje, az Intel Itanium2 procikkal ketyegô masina hivatalosan még nem lépett fel a listára, de várhatóan megelôzi majd a BigMac-et 8,6 teraflopjával, hacsak a Virginia nem finomítja tovább a BigMac-et, ami a gyakorlatban jelenleg csupán 48 százalékát használja ki elvi 16,8 művelet/ másodperc képességének. A szakemberek szerint az érték javítható. (A japán gép 87, a másik kettô 67 és 74 százalékot teljesített.) A BigMac szervereit a Mellanox Technologies 24 extragyors Infiniband kapcsolója fűzi össze, ami sokkal nagyobb sávszélességet biztosít, mint eddig bármilyen más eszköz. A hűtôrendszert a Liebert szolgáltatja, az Emerson Network Power részlege, valamint a Cisco is beszállt Gigabit Ethernet kapcsolóival. Az egyetemek és kisebb kutatóintézetek annál is inkább örülhetnek, mert a BigMac ára töredéke a többi óriás számítógépének: csupán öt millió dollár. Összevetve ezt az összeget a többi gép 100–250 millió dolláros árával, az öt milla nem is tűnik soknak. Ráadásul egy ilyen hiperagy elkészítése évekbe telhet, míg a BigMac-et egy hónap alatt összedobják. A Virginia kutatási feladatokra – nanotechnológia, aerodinamika, molekuláris modellezés – szánja számítógépét, a gyors és olcsó BigMac jelentôsen megkönnyítheti a kutatók dolgát.

BMG fájlcsere-fejlesztés

A BMG új típusú CD-je másként viselkedik a számítógépeken, mint egyéb masinákon, korlátozott számú letöltési és másolási lehetôséget adva a felhasználóknak. Az otthoni, a hordozható és az autós CD-lejátszókban az adathordozó pontosan úgy viselkedik, mint egy normális audio CD, de ha számítógépbe helyezzük, különcködni kezd. Természetesen le lehet játszani és letölteni a merevlemezre, ezután pedig másolni is, de ez utóbbit csupán három alkalommal. A dalokat e-mailen is el lehet küldeni másoknak, akik 10 napig élvezhetik a muzsikát, de a határidô leteltével a fájlok egy öngyilkos akció keretében beszüntetik elektronikus létüket. Ez az új CD az egyik legújabb fejleménye a zenevállalatok pénzügyi zuhanórepülésébôl fakadó reformhullámnak. A kiadók szeretnék megóvni bevételi forrásukat, valamint a szerzôi jogokat, mindemellett kielégíteni a vásárlók igényét legális zenére, megfizethetô áron. A többi kiadóvállalat árgus szemekkel figyeli a BMG kutatását, hogy lássák, megfelelô-e ez a megoldás a vásárlóknak, és biztonságos-e a hackerek ellen.

Musicmatch lilaködben

A Musicmatch bejelentette, hogy saját Jukebox programját használva bekapcsolódik az internetes zenefájlok kereskedelmébe. A Dell részvételérôl szóló pletykák még megerôsítetlenek. A Musicmatch 99 centet fog kérni egy-egy zeneszámért (Aki figyelemmel követte az eddigi fejleményeket, az tudja, hogy Jobs is ezt az összeget tartotta reálisnak egy dal letöltéséért.), illetve 9,99 dollárt egy albumért. A cég Windows Media formátumban teszi hozzáférhetôvé a fájlokat, amelyek személyi számítógépeken és hordozható lejátszókon hallgathatók majd, és CD-re csak 5 alkalommal írhatóak. (Igen, ez több mint a BMG hasonló fejlesztésének max. háromszori másolása.) Kezdetben kétszázezer dal lesz hozzáférhetô, de az év végére a cég bôvíteni akarja a kínálatot ötszázezerre. Más vállalatok, mint a Sony, a RealNetworks és az Amazon.com csatlakozása várható a legális letöltés forgalmához, amivel a zeneipar talán kilábal sírjából, amit az illegális letöltések ástak neki.

Microsoft IE folytatás

Elôzô számunkban beszámoltunk arról, hogy a bírósági határozat szerint Gates cégének összesen 521 millió dolláros kártérítést kell fizetnie az Eolasnak és a kaliforniai egyetemnek a jogosulatlanul felhasznált szoftverelemekért. Az ítélet szerint a Microsoftnak változtatnia kell böngészôprogramján is, és kicserélnie a szabadalmaztatott részeket, amelyek a weboldalakon automatikusan megnyitják a különbözô alkalmazásokat, mint például a Flash és a QuickTime. Az Eolas felajánlotta, hogy a Microsoft megtarthatja a technológiát, ha bevonja ôket is a licencbe (…és a profitba). Ehelyett a Microsoft – “aki” meg akarja fellebbezni a határozatot – nekiült újraírni a kérdéses részeket az Explorerben annak ellenére, hogy korábban ezt nehézkes megoldásnak tartotta. Ennek eredményeként a felhasználókat egy felbukkanó üzenet zargatja majd minden egyes alkalommal, amikor az Explorernek az ítéletben szereplô alkalmazásokat kell megnyitnia az internetes oldal futtatásához. A Microsoft azt mondja, ezek a pop-upok különbözô tippeket fognak felajánlani a webfejlesztôknek, hogyan kerüljék el a további hasonszôrű ügybôl felbukkanó üzeneteket. (“Hogyan öljünk popupot” témájú pop-upok.) A módosított internet Explorer jövô év elejére várható.

Illegálisan letöltött zeneszámok világa

A Nielsen//Netratings szerint a szerzôi jogokra fittyet hányó Kazaa forgalma 41 százalékkal zuhant az utóbbi hónapokban. A KaZaa-hoz hasonló, de kisebb rendszer, a Morpheus látogatottsága szintén csökkent, bár kevesebb mértékben. Ez a felmérést végzô cég szerint az amerikai lemezkiadók szövetségének (Recording Industry Association of America rövidebben: RIAA) az illegális felhasználók ellen vezetett keresztes hadjáratának köszönhetô. A Nielsen//Netratings elemzôje, Greg Bloom azt mondta: “Most, hogy egyéni felhasználók százai állnak bíróság elôtt, a zenefájlcserélôknek komolyan kell venni a fenyegetéseket.” (Nos, talán Amerikában ez működik… De itthon?!) Ehhez kapcsolódva a Gallup nyilvánosságra bocsátotta augusztusi felmérésének eredményeit, miszerint a 12 és 17 év közti amerikai fiatalok morálisan elfogadhatónak tartják a zeneszámok letöltését és csereberélését. Frank Newport, a Gallup munkatársa azt mondta, hogy szándékukban áll megismételni a felmérést a RIAA pereinek végeztével, hogy lássák, milyen hatással bír az ítélet a tinédzserek hozzáállására.A lap tetejére