E-mail


 

Videótrükkök iSighttal


Chates haverjaid egymás után kapcsolták le a webkamerájukat, és visszatértek az audio vagy a szöveges csevegéshez. Ez teljesen rendben van, normális dolog, hiszen a videokonferenciákat különleges alkalmakra tervezték, nem hétköznapi használatra. Még a rajzfilmek jövôbeli Jetson családja is folyton kikapcsolta a képet a telefonról.

De ha éppen nem egy videokonferencián vagy, akkor is ott csücsül Maced tetején egy kiváló minôségű kamera. Igen, szép dísz, de ezen túl a csodás lehetôségek tárháza is. Elôször egy weboldalon kerültem kapcsolatba vele, aminek az volt a címe: Akarod-e többre használni az iSightot a chatnél? Akkor keresd fel a ezt az oldalt! A lapon elmagyarázták, hogyan tágítja ki az EvoCam szoftver az iSight lehetôségeit. Ezután egy újságcikket ajánlok a figyelmedbe, amelynek címe: “Filmkészítés az Apple iSighttal”. Elmondtam nektek, hogyan lehet konfigurálni az Apple QuickTime Broadcastert és az iSight által közvetített képet lementeni a merevlemezre.

A Broadcaster egy remek program, ráadásul ingyenes, de mégsem a tökéletes megoldás a videojel befogására. Sokan panaszkodtak nekem, hogy a Broadcaster kezelôpaneljei túl zavarosak, és bonyolult konfigurálni a programot. Ráadásul mindannyian felfedezhettük, hogy egy kis kompatibilitási probléma van az iSight belsô mikrofonja és a Broadcaster szoftverje közt. Amikor az iSight beépített mikrofonját használjuk hangfelvételre, az audio- és videojel hajlamos antiszinkronizálódni. Hogy kiküszöböljük ezt a problémát, a Broadcasteren kívül más alternatívákat is tesztelni kezdtem, amelyek kevesebb fejfájás okozásával működnek együtt az iSight filmkészítôjével. Most meg fogom mutatni két kedvencemet, az iRecordNow-t és a BTV-t, plusz egy nagyon ütôs kis szoftvert, a SecuritySpy-t.

Ahogy végigkalauzollak titeket az úton, megismerhetitek ezeket a programokat, és felfedezhettek néhány új trükköt: az idôközös fotográfiát, a mozgásérzékelést, a felügyeletet. Izzítsd hát az iSightedet, kapcsold ki az iChat AV-t, és nézzük, miféle dolgokat készíthetünk!

iRecordNow és az iSight

A Bonix Software kreatív koponyái elkészítettek egy ügyes kis alkalmazást, az iRecordNow-t, ami maga az Egyszerűség, ha arra kerül a sor, hogy összekapcsoljuk az iSightot egy video camcorderrel.

Szerintem ez a program különösen akkor jön jól, mikor már frusztrált lettél a QuickTime Broadcaster miatt, és a videojel fogását egyszerűbben oldanád meg. Mivel a program fejlesztése még folyamatban van, letöltheted internetrôl, és kérhetsz ingyenes licencet, amely az 1.0 verzió megjelenéséig fog szólni. A szoftvert nagyon egyszerű használni. Csatlakoztasd az iSightod, és kapcsold be. (Eddig megvan? Akkor nagyon ügyes vagy – véli a Gonosz Almalap.) Az iChat AV rögtön betöltôdik, ahogy bekapcsolod az iSightot, ezért azt javaslom, lépj ki az iChatrôl, amíg a filmet a merevlemezre rögzíted.

Most töltsd be az iRecordNow-t, és csodáld meg az interface-panelt, amely felveszi a versenyt az iSight hightech fémmintájával! Kezdetben úgy tűnhet, az egyetlen gomb, amit nyomogathatsz, a vörös Record gomb.

Ez nagy tévedés, mint azt késôbb látni is fogod, de elôbb kapjunk elô egy videoklipet, aztán ráérünk felfedezni a lehetôségeket.

Kezdjük azzal, hogy ráklikkelünk a Record gombra, és végignézzük a befogást a Preview (elônézet) ablakban. Amikor megállítod, az iRecordNow QuickTime fájlként elmenti a betöltött anyagot. Jelenleg az alapértelmezett beállítás: Component Video – CCIR-601 millió színben, és 16 bites, 48 kHz-s egycsatornás tömörítetlen audiojellel. Úgy gondolom, ez a beállítás jó választás kiinduló anyagnak, mivel lehetôvé teszi, hogy késôbb exportáld a tömörített verziókat más felhasználásokra a QuickTime Proba. (Vigyázz, nehogy felülírd a “mester” fájlt egy tömörített változattal!)

Most jöhetnek a további beállítások…

Ha szeretnél pár A/V változtatást, csak nyisd ki a CameraControls eszköztárat (a kezelôpanel bal oldalán), feltárva ezzel egy halom hasznos lehetôséget. Látni fogod, hogy az iRecordNow ingyenes “elônézeti változatával” nincs lehetôséged arra, hogy audioforrást válassz. Ezt külön munkapadon kell megoldani. Elôször is, lépj ki a programból.

Utána nyisd meg a Sound Preferences panelt, klikkelj az Inputra, majd válaszd a kívánt forrást!

Használhatod a Mac beépített mic-jét (argh!), az iSight belsô mikrofonját (itt nincs szinkronhiba) vagy egy külsô mikrofont, ami a Griffin iMicjén keresztül működik. (Ez a legjobb választás.) Most újratöltheted az iRecordNow-t, immár a választott audioforrással.

A QuickTime Broadcaster felhasználói boldogok lesznek, ha megtudják: az iRecordNow orvosolta a korábban említett, audiobug okozta szinkronhibát. A tesztelés során egyszer sem találkoztam ilyen rendellenességgel, akármilyen audioforrást is használtam. iRecordNow lehetôvé teszi, hogy 320x240 vagy 640x480-as videojelet fogadjunk. Jelenleg az egyetlen képkocka beállításfajta a 30 fps (frame per second). (Amely mellesleg egyetlen európai szabványnak sem felel meg. Nem baj, otthoni használatra remek, csak ha elkerül a gépünkrôl, figyeljünk oda, mivel akarjuk megnyitni! – a ford.) Gyanítom, hogy ez változni fog a végleges 1.0-ban. Az egyik, ami legjobban megfogott ebben a programban, az a jelbefogás minôsége. A teljes kép élénk és tiszta, a film gördülékeny. Az iRecordNow ráadásul kíméli szegény kis 667 MHz-s TiBookomat, a QuickTime Broadcaster viszont nem.

Kocsikáztasd meg az iSightot!

Most, hogy itt az iRecordNow, konfigurálva és csôre töltve, ugyan miféle érdekességeket tudunk vele művelni, amelyek túlmutatnak a “beszélô fej” fogalomkörén? Példának okáért megkísérelhetjük a “nyomkövetô” felvételt (Filmes szakzsargonban: kocsizást – a ford).

Rakd a laptopod az iSighttal együtt egy görgôs székre. Mikor megkezded a felvételt, kezd el lassan, egyenletesen tolni a széket, mint egy babakocsit, vagy haladj a felvenni kívánt mozdulatlan objektum felé. (Ez lehet az alternatíva a zoom lencsére.) Mivel az iSight automata fókusszal van ellátva, magától élesít a képen, ahogy mozgatod. Nézd vissza a filmedet, végezd el a szükséges módosításokat, és mehetsz tovább a görgôs székkel! Hollywood vár.

Tudásbôvülô iSight

Egy másik hasznos szoftver is bókol az iSightnak: a Ben Software-tôl kikerült BTV és BTV Pro. Ez a program csiszoltabb az iRecordNow-nál, és sokoldalúbb a QuickTime Broadcasternél. A standard verzió együttműködik az iSighttal, és teljes hozzáférést biztosít a különbözô beállításokhoz, mint például a képkockák nagysága, követési gyorsaságuk, a szín, a tömörítés és sok más. A hangok szabályozásában is sok választásunk van.

Mindezeken túl a BTV állókép rögzítésére is alkalmas, több monitort képes egyszerre kezelni, és támogatja az AppleScriptet. Van néhány különösen figyelmes és barátságos része: például a felhasználó által beállítható forróbillentyűk, és egy “delay” parancs (halasztás) az állóképek befogásánál. Remek, remek.

A BTV kezelôfelülete nem olyan érdekes, mint az iRecord-Now-é, de kétségkívül megfelel a munkára. Egy elônézeti ablakot társítottak a lebegô palettához, ami a befogadás parancsait tartalmazza. A betöltött állomány nagyon jó minôségű, és a BTV-ben lehetôséged van arra, hogy megnyisd a mozidat QuickTime-ban, amint befejezted a felvételt, hogy visszanézhesd a munkád. Egy másik kellemes részlet a video info doboz, ami olyan, mint egy dinamikus “Get Info” az iSighthoz.

Ha mindez nem elég neked, kipróbálhatod a BTV Prot, ami pár finomsággal bôvítette elôdje repertoárját, mint például a mozgásérzékelôs betöltés, a mozgásanimáció megállítása, a DV-egység ellenôrzése. A Proval fájlokba töltheted szárnyaló képzeleted.

Idôközös fényképezés

Emlékszem, gyerekkoromban mennyire elbűvölt az idôközös fotózás, ahogy például egy lepke kikelt a bábból. A BTV Proval és az iSightoddal ezzel rokon hatást tudsz elérni. Tesztelésképp keressünk valami egyszerű alanyt, mint például egy rózsát (egy vázában, ha négy fal között vagy), ami épp nyílni kezd. Állítsd fel az alanyodat és a számítógéped egy jól megvilágított helyen, ahol egész nap természetes fényt kap. Konfiguráld a BTV Prot idôközös fényképezésre (time lapse capture). Kezdj a képen látott beállításokkal! Tíz órányi fényképezés után nézd vissza a mozidat, és finomítsd egy kicsit! Egy kis próbálgatás után szemkápráztatóan érdekes jeleneteket készíthetsz, akár egy természetfilmben.

Fél szemmel a biztonságon

Nem csak a repülôtereken vagy a boltokban kémkednek nekünk a megfigyelôkamerák. Ha meg akarjuk nézni, ki kopog az ajtón, vagy szemmel akarjuk tartani újszülött babánkat, praktikus megoldás egy kis kamera. Az iSight gyér fényben is jó felvételt készít, valamint automata fókusszal rendelkezik, ezért tökéletes eszköz az ilyen alkalmazásokhoz. Már csak egy megfelelô szoftverre van szükséged.

Egy ármányos belépô a kémjátékba a (www.securityspy.com), ami nem csupán a harmadik szemeddé képzi az iSightod, hanem arra is képes, hogy egyszerre több, különbözô helyen kirakott iSight képét egyetlen Mac monitorára vetítse. A mozgásérzékelô automatikusan beindítja a rögzítést a merevlemezre, hogy ne maradj le a lényeges mozzanatokról. Beállíthatod az idôszakos fényképezést is, ami állóképeket rögzít a meghatározott idôpontokban.E-m(a)il, a futár

Már nem újdonság, hogy egy webkamera képei oda-vissza tölthetôk a szerverrôl, hogy láthassuk, mi történik adott idôben adott pontban. Legtöbbször sajnos ezeken a képeken életnek semmi nyoma.

Ha bekapcsolod a SecuritySpy e-mailes bejelentkezô funkcióját, elfeledkezhetsz a weboldal rendszeres csekkolásáról, és értelmes dolgokra fordíthatod imígyen megtakarított idôdet.

Konfiguráld be úgy a Security-Spy-t, hogy küldjön egy e-mailt, ha mozgást érzékel a kamera. A levelet ezután egyéni ízlés szerint további szoftverek beiktatásával továbbküldetheted a mobilodra, vagy egyéb készülékedre is. Ha értesítést kapsz, csak nézd meg a hozzácsatolt fotót, vagy ha égetô szükségét érzed, nézd meg az eredeti, szerverre mentett fájlt a számítógépeddel.

Mibe fáj ez nekem?

Mindezen felhasználások futnak Mac OS X-en, a BTV és a SecuritySpy pedig OS 9-en is, CarbonLib feltöltésével.

  • A tesztelési fázisban az iRecordNow ingyen letölthetô, ha jelentkezel a licencre. Amint elkészül a végleges 1.0 verzió, az ára 14,95 dollár lesz.

  • A BTV és a BTV Pro ingyen letölthetô és használható 15 napig, aminek leteltével a BTV 20 dollárba kerül, a BTV Pro pedig 40 dollárba.

  • Ez a SecuritySpy elérhetôsége. Ez a program szintén letölthetô és 30 napig ingyen használható, ami után az egykamerás változat 50 dollár, a négykamerás 100 dollár, a limit nélküli kamerahasználatot biztosító pedig 200 dollár.
Záró képkocka Az iSight csomag sokkal nagyobb lehetôségeket hordoz magában, mint amit a legtöbb felhasználó megragad. Egy kis leleményességgel, kísérletezô kedvvel, valamint az olyan remek szoftverekkel megpakolva, mint az iRecordNow, BTV és SecuritySpy, csodás filmeket készíthetsz. A csinos kis iSight masinád átváltozik hightech díszítésbôl teljes üzemű mozigéppé.


Derrick Story


A lap tetejére