E-mail


 

Lehet tippelni, mi jön a Párduc vagy Puma után! Tigris? Oroszlán? Gepárd?


Bioszból roppant gyenge voltam, csupán a piros meg fehér rózsák egymásra gyakorolt kölcsönhatásának színes krétával táblán történt levezetésével mentem át - ki is sodródtam a Lanchaster és York házak háborújáig. Így érthetô, miért merem írni, hogy a párduc (Panther) tojásán repedezni látszik a héj, egyre több minden derül ki róla. És kérek minden vadrajongót, bocsássa meg, de a szótár a panthert egyaránt fordítja párducnak és pumának is. A Gonosz Almalap ehhez már csak annyit tett hozzá, hogy reméli, Steve nem a Rózsaszín Párducra gondolt, mert akkor az Amodent fogkrém színeit Barbi rózsaszínre cserélné az Apple, és az igen... Hogy is írjam lenne. Ez az írás a Párduc kibocsátása előtt íródott.

"A Jaguár megszerezte versenyelônyünket a Párduc teszi megnyugtató vezetéssé - véli Steve Jobs, az Apple vezetôje. - A több mint száz újdonsággal, ezek közt néhány igazi nagy dobással, ismét az Apple diktálja a tempót a többi operációs rendszer fejlesztôje számára."

Az új Finderen kívül a Párduc része lesz az Exposé, amely egyszerre képes az összes megnyitott ablakodat megmutatni, és természetesen az iChat AV fejlesztett változata is.

A Finder egy helyre gyűjti és egy klikkeléssel elérhetôvé teszi a felhasználó kedvenc mappáit, merevlemezeit, hálózati szolgáltatóit, iDiskjét (ez a .Mac elôfizetéssel vagy hatvannapos próbaverzióval rendelkezôk tárhelye az Apple szerverén) és hordozható tárolóit, mindent, ami szívednek kedves - és a Mac része lehet. A Finder sokkal gyorsabb keresésre lesz képes, visszatér a színkódolási lehetôség dokumentumok, projektek megjelölésére. A rendszer aktívan vizslatja a hálózatot Mac, Windows és UNIX szerverek után kutatva.

Kattints rám! - Az Exposé, amely a System Preferences > Personal sávjában lelet ikonhelyre, az összes használt ablakodat elrendezi a képernyôdön, vagy bedokkolja ôket – egyetlen gombnyomásra. Az Exposé segítségével rendet vághatsz az ablakaid közt. A segédprogi megjeleníti és takarásmentesen rendezi el az összes ablakodat, így könnyen megtalálod azt, amelyiket épp használni szeretnéd - de képes arra is, hogy minden nyitott ablakot bedockoljon, így téve láthatóvá az Asztalod. Az iChat tarol, roppant sikeres, a Párduc alatt már teljes képernyôs képátvitelt és kristálytiszta hangot ígér - bár ki tudja, szeretném-e a fônököm arcát nézni a 22 inches monitorom teljes szélességében.

Kattints rám! - A biztonsági panel – File Vault – beállítása. Ez véd a gép lopás ellen, csak a jelszót ne feledd! A Párduc része a saját könyvtárat 128 bites AES titkosítással kódoló FileVault. Az anyagaidat elrejtô szolgáltatás folyamatosan dolgozik, a könyvtárad egy pillanatra sem marad kódolatlan. Ha megnyitsz egy fájlt - bármilyen alkalmazásból is - azt automatikusan kikódolja, ha mentesz anyagot, azt bekódolja. Ez a szolgáltatás a hordozható gépesek számára külön öröm, így gépeik elvesztése, ellopása feletti szomorúságukat nem tetézi adataik, fájljaik illetéktelen kezekbe való kerülése okozta félelem és kár. A Párducban - amelyrôl részletesen Giuseppe Tomasi di Lampedusa írt, keress rá a neten! - tovább egyszerűsítették az egyre bonyolultabb hálózati csatlakozási lehetôségeket, IPSec Cisco és Microsoft hálózathoz, ActiveDirectory és SMB alapú saját könyvtárak a Windows szervereken és nyomtatás Windows-on át megosztott nyomtatókra.

És pár további változás (nyuszifülben, hogy szeresse a párduc):

  • a Mail egybegyűjti az azonos tárgyú leveleket (thread az angol kulcskifejezés), a mail címek fogd és rángasd módszerrel is kitölthetôk, a HTML alapú leveleket a Safari motorja jeleníti meg,
  • Kattints rám! - Mikor egy felhasználó számára kell váratlanul átemelni egy másik anyagát, az eddig ki- be- és visszajelentkezést és idôt jelentett.a Fast User Switching oly módon teszi lehetôvé a felhasználóváltást, hogy a kilépônek nem kell bezárnia futó alkalmazásait, és nincs szükség a gép újraindítására sem, logikusan,
  • és jön a Pixlet, amelyet a Pixar (Steve Jobs animációs film készítô vállalkozása) fejlesztett ki, minôségi mozilejátszáshoz,
  • automatikus iDisk szinkronizáció - sSaját tapasztalatom az, hogy az iDisk, internetes elérése miatt, több mint rettenetesen lassú, az on-line szinkronizáció így nem tűnik csábosnak,
  • az Address Book magába szippantja majd a faxküldés-fogadás funkciókat is,
  • Kattints már!igazi meglepetés lesz a Font Book, amely rendszer szinten kezeli a betűket, és képes azokat meg is mutatni. Az iTunes felületű - ez egyébként egyre gyakrabban használt jelzôs szerkezet, azt az iTunes nézetet jelenti, amikor az iTunes a műfaj-elôadó-lemez-számok nézetét látod - program támogatja a betűcsaládok keresését, aktivizálását, kikapcsolását,
  • a Preview megizmosodása a kiadványszerkesztés számára olyan fontos, hogy valahol a mostani számban külön cikkben olvashatsz róla.
Párduc Szerver

Az új op. rendszer verzió új szerververziót is jelent. A Párduc szerver kiemelt újdonsága az Automatic Setup további szerverek egyszerűbb létrehozásához, az Open Directory 2 a skálázható LDAP könyvtárakhoz, a Kerberos autentikációs szolgáltatás, a Samba 3 a Windowsos kliensek bejelentkezésének és saját könyvtárának támogatására és a JBoss applikáció-szerver J2EE programok futtatására.

"A Párduc szerver összehozza az Apple legendás könnyen-kezelhetôségét a Samba és az Apache alkalmazásokkal - véli Philip Schiller, az Apple elsô alelnöke. - Az eredmény stabil, könnyen kezelhetô szerver, amely otthon van maces, windows-os és linuxos környezetben is, remek szolgáltatásokat kínálva." Kevesen élhetjük meg azt az informatikusok szívét megdobogtató pillanatot, amikor egy rackszekrénnyi Xserve-t kell telepíteni. Aki átesett hasonlón, az tudja, az elsô igazi kihívás, a második már megy gördülékenyen, a harmadik már pikk-pakkra kész és a negyediktôl állati unalmas. Az Automatic Setup a racknyi Xserve-t egyként kezeli telepítés szempontjából.

Az Apple lesz az elsô, aki Samba 3-mal szállítja szerver szoftverét. A Samba 3 Windows-felhasználóknak kínál fájl- és nyomtatáskiszolgálást. A wintelesek a megszokott bejelentkezési ablakon át másznak be Párduc szerverbe. A Samba 3 szorosabbra fűzi a két eltérô platformot használókat, egyre kevésbé észrevehetô, hogy adott esetben saját vagy másik op. rendszerben turkál a kedves felhasználó.

A Párduc szerver másik nyílt szabványokon alapuló hálózati szolgáltatása a vegyes ügyfélkörnyezetre - ezalatt gépeket értsd, ne a felhasználókat - terveztetett. Része az Open Directory 2, ami egy robosztus LDAP directory és Kerberos autentikációs kiszolgáló OpenLDAP, Berkly DB, valamint a MIT által fejlesztett Kerberos KDC (Kerberos Domain Controller). Ez együtt ad ipari méretű skálázhatóságot és biztonságot. Teljesen új a levelezôszerver. A továbbfejlesztett nyílt forrású Postfix SMTP a Cyrrus IMAP és POP szerverekkel biztosít nyílt architektúrát, kiegészítve a kéretlen levelek és vírusok elleni szűrôk beépíthetôségével, SSL-lel.

Továbbá új VPN szerver is került a Panther Serverbe, ami támogatja a MAC OS X, a Windows vagy a UNIX kliensek PPTP és L2TP alagutazott protokolljait.

A Párduc szerverbe került a frissített Apache, a világ legnépszerűbb web szervere, az Apache Tomcat és az Apache Axisszal együtt. Az új JBoss alkalmazásszerver és az új alkalmazásterjesztô eszközökkel a Párduc szerver a jelenlegi legegyszerűbb módja a J2EE alkalmazások fejlesztésének és kiadásának, terjesztésének.


Apple PR


A lap tetejére