E-mail


 

Terjed a P2P használata a vállalatoknál


Egy kanadai hálózatellenôrzô cég, az AssetMetrix által számítógépes rendszerekrôl készített felmérés szerint a fájlcserélô eszközök mélyen beépültek a vállalati hálózatokba.

Az 560, egyenként 10 és 45 000 közötti számú alkalmazottat foglalkoztató cég részvételével készített felmérésbôl kiderül, hogy az olyan P2P szoftvereket, mint a Kazaa és a Morpheus, a vállalatok 77%-ban legalább egyszer telepítették. A tanulmány rámutat arra, hogy a több mint 500 alkalmazottat foglalkoztató cégek gyakorlatilag mindegyike legalább egy fájlcserélô szoftverrel rendelkezik.

"A vállalatokat jelentôs mértékben érinti az a probléma, hogy milyen módon lehetne kontrollálni ezt a folyamatot - jelentette ki az AssetMetrix elnöke, Paul Bodnoff -, hiszen, mint a szoftverek jogtisztasága esetében is, a legtöbb cég igyekszik betartani a törvényeket. A kérdés az, hogy sikerül-e ezt elérnie."

A szerzôi jogok birtoklói egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a vállalatokra annak érdekében, hogy ellenôrizzék alkalmazottaik fájlcserélô tevékenységét. Ennek érdekében olyan levelet küldenek a Fortune 500-as listáján szereplô cégeknek, amelyben figyelmeztetik ôket a jogi kockázatokra, sôt, cégenként egymillió dolláros pereket helyeznek kilátásba azok ellen, akiknél nagyobb mennyiségű szerzôi jog által védett zenei fájlt találnak.

A vállalati technológia kiépítéséért felelôs vezetôk szintén aggódnak a fájlcserélô alkalmazások jelenlétének lehetséges negatív következményei miatt. A P2P szoftvereken keresztül a vírusok könnyebben befurakodhatnak a vállalati hálózatokba, ráadásul a nagy méretű médiafájlok, például a filmek átmásolása óriási sávszélességet foglalhat le, és ez elôre nem tervezett hálózati költségeket jelent a vállalatok számára.

Számos olyan cég alakult már, amely a tiltott eszközöket, többek között a fájlcserélô szoftvereket is beazonosító és törlô hálózatirányítási eszközöket kínál. A kutatást végzô AssetMetrix például jelenleg egy olyan ingyenes szolgáltatást kínál, amely lehetôvé teszi a vállalatok számára, hogy átvizsgálják a hálózatukat, és ellenôrizzék, hányan telepítették P2P alkalmazást, és mekkora tárhelyet foglaltak el multimédiás fájlok letöltésével.A lap tetejére