E-mail


 

Java Mester


"Legtöbb munkámhoz a PowerBookom használom - mutat gépre James Gosling. - Sokkal jobb, mint bármelyik asztali gép lehet. Tudása megegyezik bármely UNIX munkaállomáséval, viszont bárhová magammal vihetem. Használom repülôn, otthon vagy valamilyen unalmas megbeszélés alatt egyaránt. És nem csak mailezek meg böngészek, hanem teljes értékű, mindent tudó szoftverfejesztôkkel dolgozom."

Az Internet életre keltése

Farmer, póló és Birkenstock papucs. Gosling öltözködésével nem tűnik stréber munkaerônek. Az íróasztalát elborító játékok és papírok láttán egyáltalán nem.

Pedig James Gosling a definició szerinti stréber. Az ô elméje áll a Java mögött, amely programozási nyelvként életre keltette az Internetet, de megtalálható a Smart kártyák és a mobiltelefonokban is. A Sun Microsystems alelnökeként járja a világot, beszédeket mond, érvel a Java mellett, és PowerBookján szoftvert fejleszt.

"A Mac OS X teljesen olyan, mint egy UNIX-os masina - mondja. - Épp ugyanazzal a kényelmes környezettel. A UNIX/BSD közösség tagjai már évek óta használnak mindenféle segédprogikat, például parancssor szkriptelést és más alapdolgokat. És az összes eszköz itt van a Macen. És működik." Gosling és munkatársai a Sunnál jelenleg szemantikus modellezô eszközt fejleszt - szoftverfejlesztôknek. Napjaink összetett rendszereinek tervezését, átlátását és elemzését segíti majd az alkalmazás.

"A fejlesztôk nagyfokú stabilitásuk miatt szeretik a UNIX platformokat - állítja Gosling. - Megfelelô a biztonsági rendszerük is. De leginkább a fejlesztôk imádják, ha sokaknak dolgozhatnak. És a maces Java fejlesztések egyedi öröme, hogy az általuk kedvelt platformra fejleszthetnek. De ha Javát fejlesztesz, akkor azt használhatod Windows-on vagy nagy szerveren is. Nem vagy a felhasználói célcsoportod fogja, PC-d rabszolgája."

"Szinte mindannyian PowerBookot használunk
- mutat körbe fejlesztôcsapatán Gosling. - Szinte minden fajtából akad egy - nagyon népszerűek. És nem a megjelenésük miatt. Én sok elôadást tartok, és a PowerBook a csatlakozás után automatikusan felismeri a kivetítôt. És a PowerBook az elsô hordozható gép, amely rendesen becsukható. Lehajtod és felnyitod. Ennyi."

A recesszió, a dotkom buborék eltűnése, a Sun és a Microsoft jogi birkózása együtt sem képes megingatni Gosling Internettel és Javával kapcsolatos optimista jövôképét. A Java már egy évtizede a meghatározó nyelv és technológiai kulcs számos hálózathoz kötôdô eszközhöz, nemes egyszerűséggel a kenyérpirítótól az autóig.

"A dotcom buborék kipukkadásakor sokan tetszelegtek az Internet jövôjének sírásójaként - ráncolja homlokát Gosling. - De az Internet növekedése, ha a számokat nézzük, sohasem állt meg, csupán egy-egy adott, jelentéktelen szegmens bizonyult életképtelennek. Az Internet minden elgondoltnál nagyobbra nô, még a buboréknál is nagyobbra."

A legtöbb fejlesztés - vélekedik - az Internet szélein történik. A hálózat közepén nagy egységek csücsülnek, amelyek az infrastruktúra működtetéséért felelôsek, egyes weboldalak tôzsdei kereskedést bonyolítanak le, vagy hatalmas adatbázisokat kezelnek. Innen kifelé haladva kisebb elemeket látok, amelyek ezeket a behemótokat táplálják - és a rendszer keresztül-kasul össze van kapcsolva.

A végeken nem csak asztali vagy hordozható számítógépeket láthatsz, hanem mobiltelefonokat is. De ott vannak a vasúti mozdonyok, az egészségügyi berendezések, az autók - minden, ami digitális rendszert tartalmaz, és szinte minden tartalmaz ilyet. A UNIX rendszerek és a Java egyre többen jelenik meg.

Többet tudó mobilok

Az emberek rendre képesek többet kihozni a technikai eszközökbôl, mint amit mi, fejlesztôk eltervezünk - Gosling a mobiltelefonokon futó Java alkalmazásokkal példálódzik.

"Japánban már pár éve forgalomban vannak azok a mobilok - meséli -, amelyeken játékok játszhatók, de üzleti alkalmazások is: naptár, költségkövetés, e-mail, grafikonkészítés, adatkeresés és -rendezés futtatható. Láttam egy alkalmazást, amikor a kézi vércukormérôt csatlakoztatva a mobilhoz, az kielemezte az adatokat, és szükség esetén még a mentôket is riasztotta."

Kávébabhegy

A kávé egyik hazájában járt nemrég Gosling, ahol az Internetet használják fel a jobb egészségügyi szolgáltatás megvalósításához. A brazil egészségbiztosító - ahogy Gosling fogalmazott: egy hegynyi babszem kóddal - 44 város 12 millió lakosának intézi nyilvántartását. "Szeretnék brazil lenni. Az Államokban az egészségügyi rendszer elszigetelt papírhalmazok világa. Elmész a doktorhoz, aki felír valamit receptre. Átballagsz a gyógyszertárba, ahol átmásolják a rendelést. Megannyi hibázási lehetôség. És akkor elmész egy másik dokihoz, aki semmit sem tud az elôzményekrôl, és nem is tudja azonnal megnézni ôket, mert elérhetetlenek. A brazil rendszerben a doki beolvastatja az eü-kártyád kódját, és máris láthatja a teljes kórtörténetedet életed elsô pillanatától - dicséri Pele népét Gosling. - Brazíliának egészségügyi rendszere van, nekünk káoszunk."

Határtalanul

"Kocsival az Interneten? Van ennek értelme? Természetesen - válaszolja meg kérdését Gosling. Indításkor a kocsi letölti a napi programodat, majd megtervezi és megmutatja a legjobb utat. A folyamatosan érkezô közlekedési információkat is figyelembe veszi, így elkerülöd a dugókat, és idôben érsz mindenhová oda.

Ám rémisztô lehetôségek is elôbukkannak
- rázkódik össze Gosling, felidézve egy nagy autógyár kereskedelmi igazgatójával történt beszélgetését. Ő mesélte, hogy milyen nagyszerű lehetôség a GPS hirdetések továbbítására. Ebédidôben haladsz a városban, és az autód váratlanul eléd vetíti a közeli utcában nemrég megnyílt vendéglô hirdetését, brrr!

Legyen az hasznos vagy kevésbé, mostanában kezdjük megtapasztalni a hálózat erejét. A Java pedig e hálózat programozási nyelve. Ám a fejlesztés látható része a Java-komponensekre épülô API-k (Application Programming Interfaces), amelyek összekötik a kis szemeket. És ez jó hír a butikos eladók és garázstulajdonosok számára, akik - Gosling szerint - a Föld érdekes szoftvereit készítik.A lap tetejére