E-mail

 


PDF/X kiegészítések


A 2002-ben elfogadott PDF/X-1a szabvány - kitér a Distiller-beállításokra, elnevezési szabályokra, és más nyomdai elôkészítéshez szükséges elôírásokat is tartalmaz - kiegészítésérôl döntött az erre hivatott Ghent PDF munkacsoport, amelynek tagjai Belgium, Hollandia, Franciaország, Németország, Svájc és az USA grafikai szakmai szövetségei, megfigyelôi státusszal rendelkezik Dánia, Svédország és Nagy-Britannia.

A kiegészítések és lényegük:
MagazineAds_1v1 magazinhirdetések tekercsnyomtatva, CMYK-ben bontva
NewsPaperAds_1v1 napilap-, újsághirdetés tekercsnyomtatva, minden színtérre vonatkozóan
SheetCmyk_1v1 hirdetés ívnyomtatva, csak CMYK
SheetSpotLoRes_1v1 hirdetés ívnyomtatva, direkt színes kis felbontású képek
SheetSpotHiRes_1v1 hirdetés ívnyomtatva, direkt szín megengedett, csak nagyfelbontású képre
WebCmykHiRes_1v1 hirdetések tekercsnyomtatásra, csak CMYK és nagy felbontású kép
WebCmykNews_1v1 hirdetések tekercsnyomtatva, CMYK-ben bontva, kisfelbontású képre
WebSpotHiRes_1v1 hirdetések tekercsnyomtatva, direkt szín megengedett, csak nagyfelbontású képre
WebSpotNews_1v1 hirdetések tekercsnyomtatva, direkt szín megengedett, kisfelbontású képre


Az új specifikációk három értesítési módot határoznak meg. Az elsô csupán leírja a hibát, a második megadja a hiba kijavításához szükséges paramétereket is a hibajavításra alkalmas programnak, a harmadik megjeleníti a gyártási folyamatra közvetlen kihatású információt.

Jelenleg egyetlen gyártó, az Enfocus egyetlen termékcsaládja, a PitStop támogatja ezt a leírást. A munkacsoport tagjai elfogadták az Enfocus PDF-hitelesítô alkalmazását. A hitelesített állományoknak nem kell megfelelni a PDF/X Plus leírásoknak - a csoport továbbra is gyártósemleges kíván maradni. Noha voltak felhangok, hogy mi semleges és mi összeférhetetlen, úgy tűnik, a PDF-ben érdekelt cégek támogatják az új specifikációt. A Ghent csoport megbeszélésén elhangzott, hogy szükséges egy gyártófüggetlen PDF/X Plus ellenôrzô elkészítése, amely jól használható lenne a munkafolyamatoknál.

A csoport ülésérôl egyetlen fontos piaci szereplô hiányzott, az Adobe. Egyre többen vallják, hogy a cég a nyomdai elôkészítésben érdekeltek véleményére nem kíváncsi PDF-es fejlesztési és marketing stratégiája kialakításakor.

Az évente négyszer ülésezô csoport idei tervei közt szerepel a PDF/X-3, az eszközfüggetlen munkafolyamat támogatása és további, a nyomtatási módokhoz kapcsolódó kiegészítô leírások megalkotása.A lap tetejére