E-mail

 


Az X11 szoftver


Az Apple a Macworld Expo szakkiállítás és konferencia megnyitóján bemutatta az új X11 for Mac OS X szoftvert, ami lehetôvé teszi, hogy a X11 környezethez fejlesztett UNIX programok egymás mellett fussanak natív Mac OS X alkalmazásokkal - továbbá nagy mértékben megkönnyíti a X11 alkalmazások újraírását a Mac platform számára. A UNIX világban elterjedt X11 ablakkezelô környezet Apple implementációját rendkívül könnyű telepíteni, és teljesen a Mac OS X innovatív Quartz grafikus rendszeréhez lett hangolva; így teljes körű támogatást biztosít a 2D és 3D gyorsító technikákhoz és az Open GL grafikához.

"Az Apple egyik napról a másikra a UNIX rendszerek piacvezetô szállítójává vált, és az új X11 for Mac OS X szoftver még inkább megkönnyíti a professzionális UNIX felhasználók számára az áttérést - mondta Philip Schiller, az Apple nemzetközi termékmarketingért felelôs alelnöke. - A Mac OS X elsôsorban a nyílt szabványok széles körű alkalmazásával, barátságos segédeszközökkel és a modern szoftverek fejlesztéséhez nyújtott kiemelkedô technológiai támogatással szeretné a UNIX felhasználókat elcsábítani."

Az új X11 for Mac OS X szoftver a teljes X11 ablakkezelô és kliens függvénykönyvtárat, valamint a szükséges fejlesztôeszközöket tartalmazza, így minden eddiginél egyszerűbbé teszi a Linux és UNIX programok újraírását a Mac környezetbe. Egyetlen csomagban lehet letölteni és telepíteni, így az üzembe helyezése is nagyon egyszerű. Teljes mértékben integrálódik az Aqua felhasználói felületbe, így például lehetôvé teszi a problémamentes kivágást és másolást is a két ablakrendszer között.

Az új X11 for Mac OS X szoftver elsô nyilvános próbaváltozata már letölthetô az Apple weblapjairól, végleges változata még ebben az évben hozzáférhetô lesz. Használatához Mac OS X 10.2.x és legalább 256 MByte RAM tár szükséges. A X11 for Mac OS X szoftver az eMac, iMac, iBook, Power Macintosh G3, Power Mac g4 és az 1998 májusa óta bemutatott PowerBook számítógépeken használható.


Apple PR


A lap tetejére