E-mail

 TrapWise 3.6
Megújította a Creo a TrapWise maces és windows-os változatát, az újdonság verziószáma 3.6. A frissítés értelmezi a PDF/ X-1a és X-3 állományokat is, javítottak a keresztplatformos betűtámogatásán – bekerült az OpenType. Jó hír, hogy kikapcsolható a raszterbôl vektorba alakító alátöltés funkció. A munkát gyorsítja, hogy a nézetek megjelenítése – például színek ki- és bekapcsolását követôen – radikálisan felgyorsult.

PDFshrink frissítés
Azon regisztrált felhasználók, akik az Apago PDFshrinket vagy a program Light változatát használják, most ingyen frissítéshez jutottak. A 2.1-es verzió PDF állomány méretoptimalizálásában kínál újat, a PDF-bôl kivehetô az alap 14 betűcsalád és más felhasználói felületet befolyásoló beállítás.

A legnagyobb CtP
Az itthon is ismert Sanoma kiadócsoport finn könyvnyomda vállalkozása, a 300 alkalmazottat foglalkoztató WS Bookwell – amely olyan sikerkönyvek nyomdai munkáit végzi, mint a Gyűrűk Ura vagy a Harry Potter, évente húszmillió könyvet nyomtat – a német BasysPrinttôl megrendelte az eddigi legnagyobb CtP rendszert. A gép – UV-Setter XL – hasznos felülete 1515x3150 milliméter, és beilleszthetô a Bookwell KPG Vitesse gyártási folyamatába. Szakértôi vélekedés szerint az ilyen méretű CtP rendszerekre igen kevés igény van – jelenleg. Amelyik vállalat mégis ilyen kapacitású termék megvétele mellett dönt, az nem válogathat az eladók közt. Jelenleg a VLF (very large format – igen nagy formátum) jelzéssel kínált eszközök hasznos felülete másfélszer kétméteres, az UVSetteré ennek a másfélszerese.

Új Harlequin RIP
Új nemzedéke született a Global Graphics fejlesztette Harlequin RIP-nek. Az újraírt szoftver a fejlesztôktôl nem is új verziószámot kapott, hanem az “Eclipse Release” nevet, ami szerény fordításunkban a “Mindent Elhomályosító Változat” (MEV). A szoftver újraírása – amely módot adott a folyamatos fejlesztések egységes szerkezetbe rázására – megteremti a lehetôséget az egyes funkciók továbbfejlesztésére, újak könnyedebb hozzáadására. Milyen szépségei vannak az új Harlequin RIP-nek? Színmenedzsment. Az ICC profilok létrehozását szolgáló eszköz használhatóbbá lett. Az új eljárás két fô részre bontható: a kimeneti eszköztôl függô és független részre. Az eszközfüggetlen rész elôállítása a Harlequin OEM RIP-es megvalósítása végzi, az eszközfüggô részt pedig a felhasználó – de még inkább a rendszerintegrátor – generálja a munkához rendelt kimeneti eszköz függvényében, ezt a lépést a Global Graphics szlengje “csavarásnak” nevezte el.
Alátöltés. A Global Graphics fejlesztôi erre a legbüszkébbek, mert az utolsó bitig kezük munkája. Olyan kifinomult állítási lehetôségeket tartalmaz, mint az anamorf alátöltés – eltérô értékek adhatók meg az “around the cylinder” és az “across the cylinder” alátöltéshez.
PDF. Mint más PDF-alkalmazó szoftverek esetében, a Harlequin is kiemelten kezeli a nyomdai elôkészítésben meghatározó jelentôségű PDF/X-1a és X-3 állományokat. A kiemelt kezelés itt azt jelenti, hogy a RIP önállóan felismeri ezeket a PDF típusokat, és automatikusan hozzárendeli a megfelelô kimeneti beállítást. A RIP néhány ellenôrzô, vezérlô állományt is értelmez, de ezek szerepe jelenleg nem számottevô.
Operációs rendszer. Az Eclipse Mac OS X, Windows XP és Intel alapú linuxos rendszeren működik – az eddigieken túl. A Global Graphics a Harlequin RIP megújításánál a legnagyobbat – hozzáértôk véleménye szerint – a kétlépcsôs profilkezeléssel dobta. A PDF/X szabványok értelmezése is fontos, de elvárt lépés az idéntôl megjelenô, megújuló komoly PDF szoftverek esetében.A lap tetejére