E-mail

 


A nyomdászat jövője


A nyomdászatnak még sohasem volt életképes kihívója. Több mint félévezredes léte alatt átélte a reneszánszt és a reformációt, az ipari és információs forradalmat. Nem sorvadt el a rádió, mozi, televízió és a számítógép-hálózatok nyomása alatt, a papír alapú kommunikáció továbbra is a társadalom és a kultúra alapja. A kihívó csendben született, a hadsereg és az egyetemek ringatta bölcsőben cseperedve egymás után nyújtotta ki elektronikus csápjait, hogy újkori polipként átkarolja a társadalmat. Az e-mailhasználat elsöpörte a hagyományos levélírást, és az Internet kezdeti szövegközpontúságát lassan felváltja a színes, ábrás, rajzos, fényképes és újabban mozgóképes megjelenés, pedig az első erre alkalmas böngésző 1994-ben jelent meg. Emberek milliói váltak on-line elérhetővé, kommunikálnak, dolgoznak, vásárolnak, tanulnak és szórakoznak - élvezve a Föld valaha volt legnagyobb könyvtárát. A nyomdászat életképes kihívóra lelt.

A digitális korszak teremtménye, az Internet, amely ránk zúdítva e-könyveit, e-dokumentumait, e-kereskedelmét és e-mindenét, döntés elé állít, mi a lét célja a tudás alapú társadalomban? A XX. század kezdetén a tanulás, az információszerzés, a szórakozás és az üzleti élet papír alapú volt. 1995 óta a helyzet megváltozott, mert a televízió, a telekommunikáció és a számítógépek részt hasítottak a továbbra is meghatározó nyomtatott médiából. A hetvenes és nyolcvanas évek kulcsszava a papírmentes iroda volt. Újságok, magazinok, kereskedelmi hírlevelek taglalták, miként fogja a számítógép legyőzni a nyomtatott termékeket - mellékesen megóvva a Föld zöld tüdejét.

A nyomtatás elpusztíthatatlansága mellett érvelők úgy vélték, a nyomtatás nem talált igazi kihívójára. Hiszen - kezdetben - az Interneten is csak szövegek jelennek meg - és ez igen hasonló a nyomtatott világhoz. Ezt az érvrendszert erősítette a képek megjelenése a weblapokon. De a neten megjelentek az animációk, a hang és a mozgókép.

A kérdés az, miként él meg a nyomtatott termék egy keresztbe-kasul hivatkozó világban? Noha a nyomdai produktum volumene (na jó: termék mennyisége) nő, az informálási részesedése folyamatosan csökken. A nyomdaiparban érdekeltek szerint a nyomdászat elpusztíthatatlan. Egy főiskolásnak már más lesz a véleménye. Az én jövőképemre papír- és technológiafelhők vetnek árnyat. Az információs forradalmat kirobbantók gyermekei szívesebben fordulnak a papír alapú helyett az elektronikus média felé. Lehet, hogy ők már valóban papírmentes irodában fognak dolgozni?

A következő húsz évben meg fog változni a nyomdai termékek szerkezete. Egyes termékcsoportok megerősödnek, míg mások akár el is tűnhetnek. Ez idő alatt a nyomdászatban használt festékmennyiség egy része átvándorol a nyomtatók festékpatronjaiba. A digitális gyorsnyomtatók és gyorsnyomdák kiszorítják az analóg megoldásokat, megkezdődik az igény szerinti nyomtatás (print on demand) korszaka. A hatalmasra nőtt gyárak helyett az egyre tisztább technológia kis, területileg szétszórt nyomtatási helyekre tevődik át. A gépek melletti munkások helyét az automatizálás veszi át, viszont a vezérléshez értő szakképzett munkások iránt egyre nagyobb lesz a kereslet.

A nyomdászatban dolgozók számára ez a kép szomorú. Mi lett volna, ha Gutenberg az Internetet találja fel, és a nyomtatást csak pár éve fejlesztik ki? Hasonlóan éreznénk a hanyatló elektronikus világ iránt, mint most a papír alapú kapcsán? Az idő és a technológia mindent megváltoztat. A kiadók furcsa táncot lejtenek a nyomtatott és elektronikus világ közt. A nyomdai termékek fele megjelenhetne az újsághoz hasonló eszközön, ám e-könyv, e-magazin, e-újság és e-szaklapként. Az előfizetési árbevétel nem fedezi az előállítási költségeket. A hirdetők nehezen állnak kötélnek. Lassan a postai költség lesz a legtetemesebb. A kiadók egyszerre próbálják megülni a nyomtatott és elektronikus megjelenést - a megszerzett tartalmat többször hasznosítva vélik megfelelni a kihívásnak.

Az elektronikus és nyomdai megjelenés közti kölcsönhatás kihasználása fontos. A történelem folyamán még sohasem volt a nyomdászat kihívója számára olyan szerencsés együttállás - technológia, hozzáállás, infrastruktúra -, mint napjainkban.


Frank Romano


A lap tetejére