E-mail

 Internet fogta Mac-tolvaj
A New Orleans-i egyetem egyik diákja az Internet segítségével fogta el számítógépe eltulajdonítóját. Eric Smith kiszolgált Apple PowerBookját az eBay internetes aukcióján értékesítette. A szokásoknak megfelelôen - az ott már Amerika – az üzlet létrejöttét követôen postára adta gépét a vevônek, akitôl rendben meg is érkezett a gép ellenértéke csekken. Egyetlen hiba volt csak, a csekk fedezetlen volt. A kissé dühös egyetemista az összes elérhetô webes fórumon köröztette gépe adatait, és a vevô általa ismert mobiltelefon-számát és azt a címet, ahová az álvevô a gépet postán eljuttatni kérte. Az elsô eredmény napokon belül jelentkezett, egy Los Angeles-i fiatalember jelentkezett, akit ugyanezekkel az adatokkal azonosítható személy hasonló módon húzott le. Ezt követôen Smith más néven hasonló paraméterű gépet kínált az eBayen eladásra, de ezúttal a rendôrséget is értesítette. A chicagói rendôrség el is fogta Melvin Christmast.

Beperelt Elcomsoft
A kaliforniai bíróság befogadta az orosz Elcomsoft ellen benyújtott, szerzôi jogok megsértésérôl szóló keresetet. A felperes az Igazságügyi Minisztérium, mert az Elcomsoft olyan programot készített és forgalmaz, amellyel fel lehet törni az Adobe e-book védelmét. A feltört e-könyv másolható, és más szoftver által is olvashatóvá alakítható. Az Igazságügyi Minisztérium által indított eljárás alapja az 1998-as digitális szerzôi jogi törvény, amelynek – ügyészi – értelmezésében az alkalmazás megvalósítja a szerzôi és szomszédos jogok megsértését. Az Elmsoft ügyvédei szerint ez nem állja meg a helyét, a szoftver oroszországban kereskedelmi forgalomban kapható – ott használata nem törvénybe ütközô. A bíróság ítélete szerint az Elmsoft értelmezése az igazság. A pert figyelemmel követô szakértôk szerint még számos olyan per várható, amely alapja az egyes országok eltérô jogrendelkezése a szerzôi jogokkal kapcsolatban.

A SUN, a JAVA és a MSFT
A Sun Microsystems javára döntött a baltimore-i bíróság a Microsoft ellen indított antitröszt eljárás során. A Sun azt kifogásolta, hogy a Microsoft visszaél az operációsrendszer-piacon meglévô monopol hatalmával, és gátolja a Sun Java technológiájának és a cégcsoporthoz tartozó Netscape böngészônek terjesztését. A bíró úgy vélte, hogy a Javával versenyzô microsoftos .Net technológiának a piacon kell megmérettni, nem pedig az operációs rendszert is szállító Microsoft segítségével sikerre jutni. Az ítélet arra kötelezi a Microsoftot, hogy a Windows operációs rendszerrel együtt szállítsa a Javát is. Az ítélet másik sarkalatos pontja, hogy a Microsoftnak be kell szüntetni a Java korábbi verzióinak terjesztését, mivel ezzel megtéveszti a Java-felhasználókat és fejlesztôket. Az elszenvedett kárért a Sun egy milliárd dollárra vágyott, ám ezt a bíróság nem ítélte meg.


A lap tetejére