E-mail

 


Színvalló szabadalom


Az Apple egyik vezetô tervezôje, Duncan Kerr szabadalmi bejegyzés kérelmével fordult az amerikai illetékes hivatalhoz. A szabadalom tárgya - angolul tanulók számára élvezetes olvasmányt jelentô leírásból kihámozva - olyan tartalom- és környezetfüggô megjelenítés, amelynek helye nem a kijelzés célját szolgáló rész - gép esetén képernyô, iPod esetén a kis ablak -, hanem a maradék felület, a ház. Az itt is látható rajzok jellegzetesen a régi iMacet mutatják, de ez ne tévesszen meg senkit, a szabadalmi leírás még a villanyborotvára is vonatkozik.

A formatervezés területén élenjáró Apple szándéka eddig nem derült ki. Az itthoni híradásokban Kaméleon fedônévre keresztelôdött találmány alanya éppúgy lehet az asztali géped - amely, mondjuk napszakhoz igazodik (a gonosz Almalap szerint az újraindítások száma és a gépszíne közt lesz összefüggés, a nagyon gonosz Almalap szerint pedig a gép színe a rajta végzett munkával arányos, hogy a munkaadó a géprôl lássa, dolgoztál-e eleget) - vagy az iPod - ötvözve az iTunes-os mandelbrotos képernyô- és szempihentetôvel -, de egy teljesen új eszköz is szóba jöhet - iPhone, i*.*, amelyet az Apple a januári MacWorldön nem mutatott be.

Más számítógépgyártók több kísérletet tettek az Apple vezette formai megjelenés utánzására, eddig sikertelenül, a szabadalom bejegyzését követôen pedig reménytelenül - vélik formatervezésben jártasak. Ám ne feledjük el, hogy számítógépet tudásáért vesz az ember - legalábbis elsôsorban -, és nem a dizájnjáért.

A képeken látható számok a szabadalmi leírásban szerepelnek.A lap tetejére