E-mail

 


Az év kulcsszavai a tengerentúl: JDF & CtP


A tavaly bemutatott technológiai újdonságok két hárombetűs rövidítés környékén jelentkeztek, a CtP (computer to plate: számítógépről közvetlenül nyomólemezre) és a JDF (job definition file - munkaleíró állomány) volt a nyerő kód. E világon kívül még érkezett némi újdonság a levilágítás területéről, történt halovány kísérlet a Photoshop és QuarkXPress hegemónia megtörésére. Természetesen bemutattak új levilágítókat, és jelentős fejlesztéseket a munkafolyamat szervezésben és az előkészítés automatizálásában. Az egész évet jellemezték azok a kísérletek, amelyek az Internet felületén próbálnak létrehozni munkaszervezetet - az egyes munkafázisok elvégzését automatizálva és decentralizálva a gyártási menet mentén.

CtP

A CtP területén belül tovább tartott a vetélkedés a hő- és ultraibolya-diódás technológiák közt, illetve a prosperáló B2-es piac (4-up) szállítói közt. A szakmai körök véleménye szerint a legérdekesebb termék e piacon az Agfa Xcalibur 45-öse volt. Ez volt az első eszköz, ami a nagy felbontású megjelenítők számára tervezett Grating Light Valve-t (GLV). A Xcalibur tudása jól jellemzi a piac helyzetét, óránként húsz lemez előállítására képes, a felbontása 2400 dpi. A lemezkészítő beilleszthető az Agfa Apogee munkafolyamatába, így az Agfa számos példányt értékesített, az első visszajelzések szerint a felhasználók elégedettek az Xcaliburral. Az Xcalibur 45E egyik sikeres vetélytársa az ultraibolya-diódás PlateRite 4100 a Screentől. Sikerességét kedvező árának köszönheti, igaz, jóval kevesebb B2-es lemezt képes óránként elkészíteni, mint az Xcalibur - de erre nincs is minden cégnél szükség.

Ez az év a B2-es lemezkészítő eszközök éve lesz. Az Ipex vásáron mutatta be a Fuji a VX6000-et, amely szintén meghatározó szereplője lesz ennek a piacnak. A számos technikai újításnak köszönhetően a 30 mW-os teljesítménűy lézerrel a Fuji házi szabvány Co-Res üzemmódjában 48, hagyományos levilágító módban 37 lemez megírására képes a VX6000.

Munkafolyamat

Hiába válnak költséghatékonnyá, hiába jó az ár-teljesítmény mutatója a lemezkészítő eszközöknek, ha nem illeszthetők be a meglévő munkafolyamatokba. A kézi vezérlésű végberendezések várakozási ideje nagyságrenddel meghaladja a munkafolyamat részeként működőkét - mutatta ki nem egy tanulmány, de tapasztalhatja bárki, aki levilágító stúdióban dolgozik vagy ügyfél, netán nyomda közeli a munkahelye. A lemezkészítő eszközgyártók az értékesítés kulcsát is a munkafolyamatba illeszthetőségben látják. Az említett Screen cég például a böngésző felületes Trueflow rendszerét ajánlja munkafolyamat-vezérléshez. Az olyan nagyágyúk, mint az Agfa, áttervezték népszerű alkalmazását, az Apogee-t. Az új ApogeeX használója ikonok segítségével építhet fel munkákhoz rendelhető munkafolyamatot, amelyek elmenthetők, újrahasználhatók.

Idénre várható a Heidelberg és az Agfa összecsapása is. A Heidelberg az év elején készül bemutatni a Prinect PrintReadyt. A Heidelberg ugyan nekikezdett a nyomdai előkészítő munkafolyamat megalkotásának, tervei vannak a PrintReady kibővítésére is. Ez utóbbi szerint egyetlen megoldásban egyesítenék a hagyományos és digitális előkészítés vezérlését, amelyet kibővítenének egy speciális információs felülettel - a management information system (MIS), irányítási rendszer. A teljes szoftverrendszer megrendelőorientált lenne. Ez a Heidelberg számára inkább a hátországát jelentő önálló nyomdák megtartását segítené, a nagy nyomdacsoportok számára a Creoval közösen fejlesztett Prinergy munkafolyamat-kezelőt ajánlja.

Ha a Heidelberg eltávolodna a Prinergytől, a Creo biztos továbbviszi azt. Ennek jele, hogy tavaly bemutatta a Network Graphic Production névre keresztelt elgondolását, amely egy mindent átfogó gyártásfelügyelő szoftverkeretrendszer. Ez lefedi a munka megtervezésétől a grafikai, tördelői munkán át az állománygondozás, proofkészítés, levilágítás és nyomdavezérlésig terjedő teljes folyamatot. Hasonló fejlesztések természetesen más cégeknél is folynak.

Jelenleg a Creo az egyetlen cég, amely mindenre kiterjedő megoldással rendelkezik, feltéve, ha minden szoftvert egyetlen szállítótól kíván beszerezni a felhasználó.

A magazinok közt például igen népszerűvé vált a RealTimeImage távvezérelt soft-proof megoldása. A katalógus készítésben érdekeltek számára a tavalyi év meghatározó szoftvere a prolatus Transpotja volt. Ennek segítségével megoldottá vált a proofkészítés, ellenőrzés, jóváhagyás - akár netes környezetben is. A szoftvermegoldás nagyfelbontású képek továbbítási problémáját szüntette meg.

JDF

Egyre érezhetőbb szükségessége. A munkafolyamatokból való hiánya egyre mélyebben érinti a felhasználókat, ebből következően a megoldás is bármelyik napon várható. Az egyik befutó a ScenicSoft UpFront termeléstervező rendszere lehet.

Az UpFront fejlesztő csapata az elsők egyikeként ismerte fel, hogy az egyedi PDF oldalakhoz tartozó vágójelekről és más nyomdászatvezérlő információkról a digitális kilövés előtt érdemes CIP3 állományt generálni, és ez - kibővítve a JDF fájl XML adataival - vezérelheti a nyomdai termelést. A ScenicSoft így a JDF-fejlesztés egyik vezető cégévé vált, elgondolása nyomdai környezetben is működőképesnek bizonyult.

A Creo fel is figyelt a kis cég nagy tettére, és felvásárolta azt. A felvásárlás során ígéretet tett a ScenicSoft integritásának megőrzésére, és beillesztette termékpalettájába a Scenic Preps kilövésvezérlő alkalmazását. A csomagolástervezésben hasznosított Pandora is jól illeszkedett a Creo meglévő szoftverei közé, de az igazi ékkő az UpFront.

A JDF-fel kapcsolatban számos szoftverkísérlet mérettetett meg, és találtatott könnűynek a gyakorlatban. Egy kivételt érdemes megemlíteni, az angliai Essexben székelő J Jays kiadót, amely a Vio és Markzware cégekkel együttműködve egy testreszabott megoldást dolgozott ki, amely működőképesnek bizonyult - ez azonban nem tekinthető dobozos terméknek.

Mit várunk a JDF-től? A különböző szoftverek gond nélküli illeszkedését, információ hordozását. A nyomdai előkészítés időrabló és emberi erőforrást igénylő pepecs munkáinak automatizálását. A fent említett kezdeményezések kedvező előjelek. Az év folyamán megrendezendő nyomdaipari seregszemlék egyike lehet az áttörés helye - vagy marad a Drupa 2004. A CtP elérte az üzemi hőmérsékletet, dinamikus térnyerésére számítok az idén.


Gareth Ward
www.dotprint.com


A lap tetejére