E-mail

 Egy kis magánélet
A 2001 nyaráig csendben népszerűsödô PGP – titkosító algoritmus, Pretty Good Privacy – tulajdonosa 1997 óta a Network associates. Ám tavaly az eljárást megvásárolta a PGP cég, és közzétette a javított eljárást. Az OS X, illetve Windows 98 és frisebb társai alatt használható PGP 8 nyilvános kulcsot használó titkosítás. A PGP 8 ingyenes változata egyszerűen használható megoldást kínál fájlok és e-mailek védelmére, tartalmuk kimásolásának megakadályozására. A 39 dolláros – kilencezer forintos – PGP Personal változat, amely beépül a Microsoft és az Apple levelezô programjába, az összes email kódolására és dekódolására alkalmas. A Gnu Provacy Guard (GPG) a nyitott rendszert használók számára ad megoldást, amely teljesen kompatibilis a PGP-vel.

A PGP titkosítási rendszer hibrid titkosítási rendszer, amely kihasználja a szimmetrikus rendszerek gyorsaságát, a nyilvános kulcsú rendszerek titkos és nyilvánosságra hozott kulcspárját. A PGP által leggyakrabban használt szimmetrikus algoritmusok: 3DES, CAST, IDEA. Nyilvános kulcsként a DSS-t és az RSA-t használják. Az elsô verziót Zimmermann készítette 1991-ben, a rendszert folyamatosan tovább fejlesztik, és néhány verzióját szabad szoftverként terjesztik.

Steve kézjegye


A hwsw.hu is megírta, hogy az eBay internetes árverôház kínálatában elkelt a MacWorld elsô száma, amelyre Steve Jobs autogramot adott egy akkori rajongójának. A leütési ár – amennyiben jól túrtuk meg a netet – 1675 dollár volt, majdnem négyszázezer forint, egy eMac ára. Az ár egy nagyságrenddel nagyobb más híres emberek aláírásához – Washington (elnök), Rockefeller (olaj és bank) – mérten, ám ebbôl senki semmire nem következtet, így az Almalap sem.

DVD-Jon
Négy évvel ezelôtt akkor okozott szívrohamot az amerikai Filmszövetség (U.S. Motion Picture Association) és a DVD Másolásellenörzési Szövetség (DVD Copy Control Association) tagjainak az akkor 15 éves norvég Jon Lech Johansen, amikor az interneten megosztotta társaival az általa írt DeCSS programot. A CSS – tartalom kódoló rendszer, Content Scrambling System – a filmipar fegyvere volt, amellyel illegális másolás ellen védték DVD-iket, illetve azok csak elôre meghatározott eszközökön váltak lejátszhatóvá. A DeCSS viszont épp ezt a kódolást oldotta fel. Az említett szívrohamot perrel kúrálták az érdekeltek, ám az illetékes norvég bíróság felmentette Jont, mondván nem bizonyított, hogy programját törvénytelen célra használta volna – program volt, van, de felhasználása nem nyert bizonyosságot. A bíróság azt is kimondta, hogy a filmek terjesztôik szándékától eltérô módú lejátszása a felhasználó joga.

USA oktatási piac
Az Apple negyedéves jelentése kiemelten foglalkozik az amerikai oktatási piaci helyzettel – ez a terület az Apple számára mindig is kiemelt jelentôséggel bírt. Noha az utolsó negyedévben az Apple 180 fôvel csökkentette munkatársi létszámát, még így is többen dolgoznak a cégnél, mint egy évvel korábban. A költségcsökkentô racionalizálás azért is szükséges, mert az általános és középiskolai gépértékesítés – amely az árbevétel 26 százalékát adja(!) – 21 százalékkal maradt el tavaly a 2001-es évitôl. Az összes értékesítés is csökkent, 14 százalékkal. A jelentés kimondja, hogy az Apple két egymást követô évben rendre teret vesztett az oktatási piacon, és ha nem növekszik a Power Mac rendszerek értékesítése, az negatívan befolyásolhatja a cég nyereségességét.


A lap tetejére