E-mail 


Norton SystemWorks 2.0


A merevlemez-javító segédprogram hasonló az autóklubtagsághoz, hosszú ideig nincs rá szükséged, amikor viszont beüt a baj, a két dolog hiány közt csupán az a különbség, hogy nem elhagyatott mellékúton állsz szakadó hóesésben lemerült telefonnal, hanem meleg irodában, anyagleadási határidő után két perccel.

A Norton SystemWorks 2.0 pipec gyűjteménye azoknak a segédprogramoknak (Norton Utilities 7.0 lemezoperáláshoz, Norton AntiVirus 8.0 féregmentesítéshez, Dantz Retrospect Express Backup rendszeres archiváláshoz, Aladdin Spring Cleaning merevlemez rendbetételéhez, Alsoft DiskWarrior Recovery Edition döglött merevlemezanyagainak életre keltéséhez), amiknek minden jobb Macen vagy mellett ott kell lenniük. A 2.0 verziószámváltás jogos, hiszen ez a csomag legtöbb alkotó eleme – egyre több – OS X natív. A 9-es használók semmit sem vesztenek, a régi 1.0 tudása lényegében nem marad el a 2.0-é mögött.

A SytemWorks primadonnája a Norton Utilities 7.0, ami mindent tud, amit a Nortonhoz szokott felhasználók megkívánnak és szeretnek. A Disk Doctor megvizsgálja a merevlemezed, és megpróbálja megjavítani a szétesett fájlláncot vagy könyvtárstruktúrát, ha ilyet talál. Az UnErase reményt ad a tévedésből kikukázott állományok visszaállítására. A FileSaver időről időre leképzi a merevlemez fájlstruktúráját, hogy a méretes összeomlást követően javuljon a helyreállítás esélye. A Volume Recover a sérült vagy eltűntnek nyilvánított könyvtárak „fejvadásza”. A Speed Disk rendbe szedi a merevlemezedet, a szétszórtan rögzített fájlok egymást követő trackkekre kerülnek, így a fájlbeolvasási idő lemezolvasó fej léptetésére szánt időhányada erősen tart a nullához. Ezek a programok mind futnak Mac OS X alatt, noha akad pár rendetlenség.

Kezdjük azzal a szívgyengeséget okozó jelenséggel, amikor a Norton bevizsgálja a Mac OS X rendszert tartalmazó merevlemezt és „major problems”-t – súlyos hibák”-at – jelez. Ne dőlj be elsőre! A gyártó Symantec is azt javasolja, hogy kétszer futtasd le a programot, mielőtt a szívedhez kapsz. És mint tudjuk: „egy mérés nem mérés, három mérés az már valami” – páratlan számúból lehet döntést hozni. (A fordító eme aranyigazsághoz a BME egyik mérésgyakorlatán jutott, ahol rendesen elvégezte mérőpárjával a kijelölt mérési feladatot. Mindent ötször mértünk, az eredmény megfelelt a villamosságtan szabályainak. Négyest azért kaptunk, mert nem mértük meg, hogy a mérőeszközök használta 220 valóban 220 és az 50 Hz valóban 50 Hz. Mint a példa mutatja, egy életre megtanultam.)

A Speed Disk használatához a Norton CD-jéről kell a rendszert indítani – a futó op. rendszert stb. nem illendő futás közben ide-oda másolni a merevlemezen –, ekkor 9-ben indulsz, ami OS X használója számára szokatlan és meghökkentő. A Speed Disk viszont hibátlan munkát végez a merevlemezen. Végül kár, hogy a Symantec programja nem tartalmaz Mac OS X-re jellemző fejlesztést, gondolunk az UFS (Unix file system) támogatására vagy más apró, de javításra, fejlesztésre váró megoldásokra. És elegáns lenne, ha a csomag része volna OS X-et indító rendszerlemez is.

Amíg a Norton Utilities ára az egyik hazai internetes áruházban 43 000 Ft, a SystemWorksé, ami számos hasznos szoftverrel jelent többet alig 15 000 Ft-tal drágább. Megéri? Mielőtt úgy tűnik, hogy a leírások hatására már rohansz is a nethez vagy kedvenc Apple viszonteladódhoz, gondold végig! Tényleg használnád őket? A Spring Cleaning (ide majdnem kitelepítőt írtam, de hát azért az túlzás, tehát: merevlemezről leírtó alkalmazás) vagy a Retrospect Express – archiváló szoftver – nem feltétlenül az, amit naponta használnál. Persze, ha több gép van az irodában, akkor nincs min gondolkodni. A Disk- Warrior léte viszont kívánatos, a sérült lemezről vasárnap hajnali egykor is kiszállási és extra felár nélkül hajlandó visszaállítani sérült állományokat. A Norton AntiVirus, ami alkalmas a merevlemez tartalmának rendszeres ellenőrzésére és a beérkező e-mailekhez csatolt vagy az Internetről letöltött anyagok folyamatos ellenőrzésére vírusosság szempontjából.

Mondhatnád erre, hogy évek óta Macen dolgozol, de vírusról csak olvastál eddig, noha számtalan .exe, .bat, .pif vagy .vba kiterjesztésű csatolmányt kaptál PC-s ismerősödtől. Ám légy óvatos, a Mac OS X alapja Unix, az az operációs rendszer, ami a hackerek és vírusfejlesztők legkedvesebb op. rendszere!

Vegyem, vagy ne vegyem? Ha nincs vírusvédőd és Utilitiesed, akkor igen. Ha van ilyen alkalmazásod, akkor elég lesz a Disk-Warrior 33 000 Ft (ez is nettó ár, mint a többi) értékben, amíg meg nem jelenik a SystemWorks teljesen natív változata.


Helmut Kobler


A lap tetejére