E-mail 


20 Photoshop ötlet


A fenti tippek a Photoshop 6-os verziójában lettek kipróbálva. Elképzelhetô, hogy néhány közülük működik a régebbi verziókkal, az egyetlen tipp, amely csak a 7-esre vonatkozik, jelezve van.

1.Vektoros rétegek raszterizálása (Rasterize)
Ha rétegstílust alkalmazunk, akár szöveg, akár vektoros rétegre, majd raszterizáljuk, csak a réteg lesz pixeles, a rétegeffektek tovább szerkeszthetôk. Ha minderre ráengedünk egy szűrôt, az szintén csak a réteget módosítja, az effektet nem. Ezt elkerülendô, hozzunk létre egy üres réteget a meglévô alá, majd a már raszterizált szöveg-, ill. vektorréteget olvasszuk össze az alatta lévô üres réteggel. (Command+E)

2. Alakítsuk át a rétegeffektet réteggé!
Kiválasztva a Layer Styles>Create Layers menüpontot, gyorsan átalakíthatjuk réteggé a rétegeffektet. Ha több effekt van egy rétegen, és csak egybôl szeretnénk réteget, duplázzuk meg a rétegünket, csak azt az effektet hagyjuk bekapcsolva, amelyikre szükségünk van, majd használjuk a Layer Styles>Create Layers menüpontot! Vigyázat, nem minden rétegeffektet lehet réteggé alakítani, a Photoshop erre figyelmeztet bennünket!

3. Szöveg mozgatása gyorsan
Ha a szövegeszközön vagyunk, és gépelünk, nem kell a mozgatóeszközre váltani, ha át szeretnénk helyezni a szöveget menet közben. Elég, ha eltávolítjuk a kurzort a szövegtôl, és rögtön a mozgatóeszközre vált, ha a szöveg fölé megyünk máris folytathatjuk a gépelést.

4. Mélységélesség (unsharp mask)
A mélységélesség-szűrô használatánál elôfordulhat, hogy élesítés közben a kép bizonyos részei nagyon kivilágosodnak - ez a 'halo' - (mi a magyar kifejezés erre???). Ha ezt el akarjuk kerülni, az Edit menüben a Fade Unsharp mask módosításával tudunk változtatni az alkalmazott mélységélesség szűrôn. Válasszuk a Luminosity összhatást, állítsuk 50%-ra az áttetszôséget! Ez eltávolítja a halo effektust, miközben a képélesség megmarad.

5. Szöveg kiválasztás gyorsan
A szövegréteg T betűjén kettôt kattintva gyorsan kijelölhetjük a szöveget, ráadásul ideiglenesen a szöveg ikonra vált, és máris gépelhetünk!

6. Betűtípusváltás másképp
Ha a szöveget nem a Type eszközzel választjuk ki, hanem kijelölésként (pl. a varázspálcával), akkor is lehetôségünk van a betűtípus váltására. Kattintsunk egyet a Character úszópalettán a betűtípusokon, majd a le és fel nyíllal változtathatjuk a betűtípusokat. Ha zavar a kijelölés, Command+H-val eltüntethetjük.

7. Visszavonás az Actions menüben
Ha egy új műveletsort rögzítünk (Action), ne felejtsük el a legelejére beszúrni a "Create a new snapshot" sort! Ha nem tetszik az eredmény, amit felvettünk, ezzel egy mozdulattal visszaállíthatjuk a kép kiindulási állapotát.

8. Lágyperemű kiválasztás
Ha a Feather menüben állítjuk be a lágyperemet, számszerűleg adjuk meg az értéket, azonban nem látszik, hogy ez mennyire lesz jó. Ha átváltunk gyorsmaszk módba, és alkalmazzuk a Blur>Gaussian blur szűrôt a gyorsmaszkon, láthatjuk hogy fog kinézni a kijelölésünk!

9. Kötegelt átnevezés (7-es)
A 7-es Photoshop File Browser állománykezelôjében lehetôség van egyszerre több kép átnevezésére. Ugyanakkor azt is megtehetjük, hogy mindegyik elé sorszámot teszünk, megadva, hány számból álljon, és honnan kezdje. Írjuk be a névmezôbe az alábbi formában: #xxx# vagy #xx#! Például, ha azt írjuk, hogy #001#, akkor a képeket 1-tôl 999-ig sorszámozza, növekvô sorrendben.

10. Több szövegréteg szerkesztése
Ha a szövegünk több rétegen van, és egyszerre szeretnénk változtatni rajta, betűtípus, fokozat, szín stb), tartsuk nyomva a Shiftet, kapcsoljuk össze a módosítani kívánt szövegrétegeket (link), majd alkalmazzuk a módosítást! (A Shift végig benyomva!)

11. Szövegrétegek
Mielôtt raszterizálnánk a szövegréteget, készítsünk róla másolatot, tudniillik, ha mégis átszerkesztenénk a szöveget, ne kelljen újra létrehozni!

12. A középpont megkeresése
Ha a kép középpontját szeretnénk megkeresni, jelöljük ki (Command+A), majd válasszuk ki a Free transform menüt (Command+T)! Nincs más dolgunk, mint a megjelenô középponthoz segédvonalakat húznunk, majd az Esc billentyűvel eltüntetjük a fogópontokat. Ha az adott réteg közepét keressük, válasszuk ki a mozgatóeszközt, majd fent az Option Baron kapcsoljuk be a Show Bounding Box négyzetet.

13. Action mentése szövegként
Lehetôségünk van szöveg formájában elmenteni az Action palettán rögzített műveleteket, késôbbi tanulmányozás, nyomtatás céljából. Nyomjuk le az Command+Alt billentyűt, majd válasszuk a Save Actions menüt az Action palettáról! Feljön egy panel, ahol megadhatjuk a mentés nevét, helyét. Arra nincs lehetôség, hogy a szövegállományt visszaalakítsuk actionné.

14. Másolt rétegek igazítása
Ha egy réteget átviszünk egy másik képre (új rétegként), és közben nyomva tartjuk a Shift billentyűt, a másolt réteg pontosan a kép közepére illeszkedik. Ha a két kép azonos méretű, a másolt réteg ugyanabba a pozícióba fog kerülni, mint ahonnan másoljuk.

15. Kitöltés (Fill)
Néhány billentyűkombináció: kitöltés az elsô színnel (foreground color) Alt+BackSpace; kitöltés a második színnel (Background color) Command+Backspace; ha a Shiftet is nyomva tartjuk eközben, akkor bekacsoljuk a "preserve transparency" funkciót (persze, ahol pixelek vannak).

16. Kitöltés plusz (Fill)
Shift+Backspace az Edit>Fill menübe ugrik; Command+Alt+Backspace a History kitöltést aktiválja Természetesen, a Shift hozzányomása ugyanaz, mint fent: megôrzi az átlátszóságot (csak ott fest, ahol pixel van).

17. NewView
Egy képbôl tartsunk két nézetet: egyet eredeti nézetben, egy felnagyítottat pedig a részletes munkához! Ha a nagyított képen módosítunk, azonnal látjuk az összképen is. Elérése a Window>New view.

18. Becsillanás (Lens flare) másképp
Hozzunk létre egy új réteget, és töltsük ki 50% feketével! Alkalmazzuk a Lens Flare szűrôt ezen a rétegen. Válasszuk a rétegösszhatások közül a Hard Light típusút! A szürke eltűnik, a becsillanás egybeolvad az alatta lévô réteggel. Olyan, mint az eredeti, ráadásul oda helyezzük a képen, ahová akarjuk…

19. Képforgatás
Van egy elforgatott képünk, de nem tudjuk, milyen szögben. Vagy mégis? Váltsunk a Measure eszközre, és húzzunk egy vonalat a kép azon részén, amit vízszintesre szeretnénk. Menjünk az Image>Rotate Canvas>Arbitrary menübe, és lám, máris be van írva az a szög, amivel el kell fordítanunk a képet!

20. Eltűnt kurzor
Gyakran elôfordul, hogy a kép bizonyos részei felett járva nem találjuk a kurzort (fôleg a szürkés árnyalatoknál. A megoldás egyszerű: a Space billentyűt lenyomva megjelenik a kéz ikon, amely mindenhol látszik, és így megtaláltuk a kurzorunkat.


Veres Róbert
MacAcademia oktató


A lap tetejére