E-mailCímlap

2001-es oldalak

Előfizetés

Hirdetés

Kótya-Vetye feladás

ImpresszumEgy ígéretes év?

xServe, a kiszolgálógép

Titániumabb

Jaguár - QuickTime 6 - iC6

iPhoto 1.1 + tippek

Adobe Roadshow

Szereted az OpenType-ot?

Quark-jövô, Book-O-Matic

10 érv a Photoshop 7 mellett

Menj! Élj! (GoLive 6)

Élj! Mozogj! (Live Motion 2)

Az Adobe és a Péter-elv

Beperelte, az meg viszont

Jön az Acrobat Editor?

MX - a Macromedia jövôképe

Biztonsági rés a Flash 6-ban

Az öreg halász eBookká lesz

A CtP hatása a Heidelbergre

Portable CD RW 24x10x40

Canon W7200 és W7250

Etikett nyomtatás Wordből

FileMaker adatok Excelbe 


xServe, a kiszolgálógép


Az Apple május 14-én jelentette meg xServe fantázianevű, nagyteljesítményű, 1 U (1 egység) magas, rackbe (speciális állványzatba) szerelhetô kiszolgáló számítógépcsaládját, amelyet a legendásan könnyű használhatóság jegyében terveztek a minden eddiginél egyszerűbb, kényelmesebb telepítés és távoli felügyelet érdekében. A gépek a tervrajzok elsô ceruzavonásától kezdve az Apple Unix alapú Mac OS X Server operációs rendszere alá készültek.

Az xServe kivételes teljesítményt nyújt egy mindössze 1 U méretű dobozban. A dupla 1 GHz PowerPC G4 processzorhoz egyenként 2 MB kapacitású DDR L3 gyorsítótár tartozik - az xServe az elsô 1 U kiszolgáló, melyben a DDR SDRAM memória maximálisan 2 GB kapacitásig bôvíthetô. A kiszolgáló kategóriájának legnagyobb kapacitású háttértárát - négy hot-plug (gyorscserés) ATA/100 meghajtó képében összesen maximum 480GB-ot - és leggyorsabb hálózatkezelését - az alapfelszereltségben dupla Gigabit Ethernet kapu képében - biztosítja. Az xServe korlátlan felhasználószámú Mac OS X Server licenccel kapható, ezért alkalmas állomány- és nyomtatókiszolgálónak, videoműsor-szórásra, adatbázis-alkalmazások, tudományos, kalkulációs rendszerek fürtözésére és természetesen web- és levélkiszolgálásra.

"Az xServe-ben felhasználóink minden kérése és tanácsa megvalósult" - nyilatkozta Steve Jobs, az Apple vezetôje. - "A piac legegyszerűbben üzembe helyezhetô kiszolgálógépe minden eddiginél könnyebben integrálható a meglevô hálózatokba, ráadásul, mivel a korlátlan felhasználószámú szoftverlicenc felár nélkül 'jár', az xServe egy kimagaslóan költséghatékony Unix alapú szerver."

"Az Apple erôteljes új, rackbe szerelhetô xServe munkacsoport-kiszolgálója a Mac OS X Server Unix alapú operációs rendszerrel kombinálva a lehetô legjobb alap az Oracle9i Database számára" - mondta Michael Rocha, az Oracle üzletág igazgatója. - "Az xServe könnyedén kielégíti a vállalati szintű igényeket, ezért az Oracle vezetô adatbázis-fürtözési technológiája, az Oracle9i Real Application Clusters ideális alapja, és így a két cég közös vevôi számára a legideálisabb megoldás, ráadásul számos új üzleti lehetôség melegágya cégeink között."

  

Az xServe tökéletes az intenzív I/O (ír-olvas vagy input-output) alkalmazások számára, mint amilyen például a digitális videó, nagyfelbontású képek és nagymennyiségű tudományos adat feldolgozása. A sokkal magasabb árfekvésű Dell, HP, IBM, és Sun versenytársak megoldásaival rivalizáló számítógép kimagasló hálózati teljesítményt, 15 gigaflopnyi számítási "erôt", és kis híján fél terabájtnyi gyorscserélhetô háttértár-kapacitást nyújt. A négy teljesen független ATA/100 csatornával az xServe majdnem kétszer akkora teljesítményt kínál, mint a sokkal drágább Ultra3 SCSI alrendszert használó 1U kiszolgálók.

Az xServe számos új szolgáltatást kínál a könnyebb telepítés és a távoli felügyelet érdekében. A Server Admin szolgáltatásfelügyeleti szoftver segítségével a rendszergazdák távolról felügyelhetik a Mac OS X Server szolgáltatásait. A Server Monitor kiszolgálófelügyeleti szoftver a távoli kiszolgálógépek felügyeletére szolgál. E programmal azonnali és részletes kimutatás kérhetô a különbözô alrendszerek állapotáról, megoldott a felügyelet riasztása e-mail címen, pageren, mobiltelefonon. Mód van a folyamatos naplózások, hibajelentések kézi számítógépre irányítására is.

További xServe jellemzôk:

 • egy, vagy dupla 1 GHz PowerPC G4 processzor,
 • 2 MB DDR L3 gyorsítótár processzoronként,
 • három PCI foglalat, ebbôl kettô 64 bit, 66 MHz,
 • maximálisan 2 GB-ig bôvíthetô, nagysebességű (266 MHz) DDR memória,
 • szoftveres RAID-tükrözés a fontos adatok védelme és RAID-összefűzés (striping),
 • VGA kapus videokártya, amely támogatja a képernyô nélküli elindulást (headless booting),
 • külön beszerezhetô AGP 4x videokártya képernyô, billentyűzet és egér számára,
 • három 400 Mbps FireWire kapu, kettô a hátsó panelen, egy elöl,
 • két USB kapu, egy DB-9 soros konzol kapu és hely egy külön beszerezhetô Ultra3 SCSI kártyának a külsô tárolók, illetve harmadszintű (backup) tárolók számára,
 • külön beszerezhetô üvegszálas Gigabit Ethernet csatlakozó,
 • Mac OS X Server szoftver QuickTime® Streaming Server, WebObjects és a nyílt forráskódú szoftverek legújabb változataival (Apache, Samba, PHP, MySQL, Tomcat stb.),
 • natív támogatás az AFP over TCP/IP, SMB/CIFS, FTP és NFS protokollok számára a Mac, Unix és Windows környezetekbe való fennakadásmentes beilleszkedéshez.
Mibe kerül ez nekem?

A júniustól kapható kiszolgáló ára 3000 dollárnál kezdôdik (kb. 810 000 Ft + vám + áfa + szállítás) - ez a szóló processzoros OS X szerver esete -, a duál procis fapadosan 4000 dollárba (1 080 000 Ft + + + ) kerül. Ezért az összegért a szoftveres RAID vezérlô, az Apache, Samba és MySQL is a vásárlóé. külön, de ide Ez nem az elsô alkalom, hogy az Apple megpróbálja megvetni lábát a szerverpiacon. Emlékezzünk az A/UX alapú Workgroup szervercsaládra vagy az AIX-es Network szerverre, ám ezeket inkább említsük, mintsem dicsérhetjük. A fejlesztôk és viszonteladók megfelelô támogatása alapvetôen meghatározza a termék sikerességét a szerverpiacon. Az Apple-nek erôsen össze kell kapnia magát - állítják az elemzôk -, mert egyfelôl nincsen elegendô gyakorlati tapasztalata a cégnek, másrészt a meglévôre nem szabad alapozni.A lap tetejére