E-mailCímlap

2001-es oldalak

Előfizetés

Hirdetés

Kótya-Vetye feladás

ImpresszumEgy ígéretes év?

xServe, a kiszolgálógép

Titániumabb

Jaguár - QuickTime 6 - iC6

iPhoto 1.1 + tippek

Adobe Roadshow

Szereted az OpenType-ot?

Quark-jövô, Book-O-Matic

10 érv a Photoshop 7 mellett

Menj! Élj! (GoLive 6)

Élj! Mozogj! (Live Motion 2)

Az Adobe és a Péter-elv

Beperelte, az meg viszont

Jön az Acrobat Editor?

MX - a Macromedia jövôképe

Biztonsági rés a Flash 6-ban

Az öreg halász eBookká lesz

A CtP hatása a Heidelbergre

Portable CD RW 24x10x40

Canon W7200 és W7250

Etikett nyomtatás Wordből

FileMaker adatok Excelbe 


Etikett nyomtatás Microsoft Wordből


Meghívókiküldés elôtt állsz? Szóróanyagodat akarod DM (direct mail - postaláda-eltömôdést okozó, névre szóló küldemény) levél formában postázni? Vagy csak felcímkéznéd nagymamád befôttjeit? Nos, a Microsoft Word meglepôen segítôkész. E kis írás keretében megmutatkozik a dolog mikéntje is.

Az alapdokumentum
Ahhoz hogy etikettet nyomtass, szükséged van egy alapdoksira. Az alapdoksiba kerülnek azok az utasítások, aminek hatására a Word megkeresi az Office Address Book (címtár) megfelelô információját, megfelelô külalakra hozza, és ki is nyomtatja. Az etikett elôállításakor a Word az alapdoksi megjelenését és az Address Book elemeit ötvözi egy új dokumentumba.

 1. Kezdj új dokumentumot! 

 2. A Tools menübôl válaszd ki a Data Merge Managert (Adat-összefésülési menedzser), az ekkor megjelenô úszópalettán fogod megtalálni a továbbiakban használandó utasításokat!

 3. A Main Document alatt klikkelj rá a Create (Létrehozás) parancsra, a felkínált menüpontok közül válaszd ki a Labelst (Címkék)! 4. A Printer Information (Nyomtatómegadása) alatt megadhatod, hogy lézer vagy mátrix nyomtatód van. (Ha tintasugaras, akkor válaszd a lézert.)

 5. A Label Products (Címketípus - értelemszerűen: gyártó) alatt kiválaszthatod, hogy melyik gyártótól vásároltad meg az etikettet. Az Almalap gyakorlati tapasztalata, hogy minden hiedelemmel ellentétben a rendesen gondozott rendszerben a nyomtató az etikettet nem ragasztja fel saját nyomtatási hengerére, a lézernyomtató hôje sem olvasztja ki a ragasztós részt. A nyomtatók tehát bátran és üzembiztosan használhatók etikettnyomásra. Kikacsintva a cikk kereteibôl, általában a gyártók nem véletlenül adják meg, hogy milyen súlyú és paraméterű papírt kezel a nyomtató. Az etikettgyártók nem véletlenül szerzik be termékükre a gyártók támogatását, jóváhagyását.

 6. A Product number (Termék neve) listából válaszd ki, hogy milyen etikettformátumot használsz. A Label informationre (Etikettleírás) kattintva megtudhatod, hogy a Word szerint az etikett mekkora, milyen széles, magas, mekkora a két etikett cédula közti távolság. Gyakorlati tapasztalat, hogy az etikett szélére nem érdemes nyomtatni, a nyomtatók papírbehúzása +/- 1-2 milliméteres csúszást jelenthet. Szintén gyakorlat, hogy a nagy festékes felület - fekete alapon fehér betűk - könnyen elkenôdhet, a csak szöveges feliratokkal sohasem volt problémája az Almalapnak. A felfedezô típusú felhasználó saját etikettméretezést is készíthet.

 7. Klikkelj az OK-ra!
Érdemes ezt a fájlt elmenteni, ha a közeljövôben még ekkora méretű etikettet fogsz nyomtatni. Most, hogy megalkottuk az alapdokumentumot, ideje adatokat rendelni hozzá!

Adatforrás választás
Ebben a példában az Office Address Bookjából válogatjuk az etikettre kerülô adatokat. Természetesen más állomány is lehetne az adatforrás.

 1. Az úszópalettán a Data Source (Adatforrás) alatt mostanra kiválaszthatóvá vált a Get Data (Ide az adatokkal), a felkínált lehetôségek közül válaszd ki az Office Address Bookot! Ha a Get Data nem lenne elérhetô, akkor valószínűleg nem mentetted el az elsô hét lépésben létrehozott címke-alapdokumentumot, vagy nem az az aktív World állományod. (Persze más is lehet, hiszen ez Microsoft :-)

 2. A képernyô közepén megjelent ablakban az Insert Merge Field (Összefésülendô mezô beillesztése) gombra kattintasz, a legördülô menüben azokat a megnevezéseket látod, ahová az Address Bookban beírtad az adatokat. Válaszd ki azokat az elnevezéseket, amelyekhez tartozó adatokat szeretnéd a címkén látni. Ezek nagy valószínűséggel a First_Name, Last_Name, Company és a cím. Az ablakban a kisebb-nagyobb jelek között rendre megjelennek az egymás után kiválasztott elnevezések. 3. A Sample Boxban (Mintacímke) összehalmozott adatokat rendezd el úgy, ahogy a végeredményt látni szeretnéd! Ez az elrendezés csupán a szóközök és a sortörések beillesztését jelenti.

 4. OK-ézd le a kész művet!
Az alapdokumentum ekkor kissé átalakul, a leendô etikettekbe bekerülnek az adathivatkozások. Mivel a Sample Boxban nem igazán lehetett kicsicsázni az etikettet, az alapdokumentumon ezt meg tudod tenni, de óvatosan. Egyrészt a szövegnek el kell férni az etiketten, másfelôl nem elég egy helyen módosítani a megjelenést, ahány etikett, annyi módosítás. Az etikett fontos, de azért nem művészeti album.

Adat-összefésülés
A papír érték, és Amazóniában egy perc alatt 15 négyzetkilométerrel csökken az ôserdô területe, tehát az ember nem pocsékol még sirály típusú A4-est sem, nem hogy a baromi drága etikettpapírt. Ezért mielôtt nyomtat, megnézi Preview-ban (Elônézet) a várható nyomtatási képet. Természetesen, ha valami nem szimpatikus, akkor következhet a módosítás!

 1. Az etikettkészítésben központi szerepet betöltô úszópalettáról válaszd ki a Preview-t, és kattints a View Merged Data (Összefésült adatokkal mutasd) ikonra! 

 2. Ekkor a Word kicsit morog, kiolvassa az Address Bookból az adatokat, és rendre behelyettesíti ôket a megfelelô helyre. Ez az igazság pillanata, kiderül hogy Kertesegyházi Rabindranath Tagore Kereskedelmi, Szolgáltató és Informatikai Kft. szöveg három címkére sem fér fel. Az Almalap az esôerdôk védelmében és saját tapasztalatai alapján javasolja, hogy vizuális keresés útján, azaz szemre, gyűjtsd össze a leghosszabb elnevezéseket, és tedd be egy címkébe, azaz az Address Bookban hozz létre egy új elemet. Ha ez hosszú elem minden része ráfér az etikettre, akkor bingo! 

 3. Ha mindent rendben lévônek találsz, akkor kattints a Merge alatti második ikonra, amelynek neve kiíródik, ha az egér rajta parkol pár másodpercig. Ez a Merge to New Document (Összefésülés új doksiba) . Az így létrehozott fájlt tapasztalatok szerint érdemes elmenteni. Ha ezt a fájlt nyomtatod, akkor a nyomtatóba ne felejts etikettes papírt tenni - és szólni másoknak, hogy ne nyomtassanak, ha csak nem szövegpuzzle-t akarnak létrehozni!
Érdemes az elsô oldalt normál papírra kinyomtatni. A legtöbb etikettes dobozban van egy oldalsablon, amit a kinyomtatottal összefogva, ablakra vagy fényforrásra tapadva felfedezheted azt, hogy hol kicsi az etikett.

Az összefésült anyag elmentése azért sem hátrányos, mert ha elakad a nyomtatás, akkor nem kell visszamenni az egyes pontig. A dolog működôképességét az Almalap borítékján lévô etikett mutatja - hibáival együtt.A lap tetejére