E-mailCímlap

2001-es oldalak

Előfizetés

Hirdetés

Kótya-Vetye feladás

ImpresszumEgy ígéretes év?

xServe, a kiszolgálógép

Titániumabb

Jaguár - QuickTime 6 - iC6

iPhoto 1.1 + tippek

Adobe Roadshow

Szereted az OpenType-ot?

Quark-jövô, Book-O-Matic

10 érv a Photoshop 7 mellett

Menj! Élj! (GoLive 6)

Élj! Mozogj! (Live Motion 2)

Az Adobe és a Péter-elv

Beperelte, az meg viszont

Jön az Acrobat Editor?

MX - a Macromedia jövôképe

Biztonsági rés a Flash 6-ban

Az öreg halász eBookká lesz

A CtP hatása a Heidelbergre

Portable CD RW 24x10x40

Canon W7200 és W7250

Etikett nyomtatás Wordből

FileMaker adatok Excelbe 


Quark-jövô, Book-O-Matic


Év eleje óta latolgatják a Quark-Adobe küzdelem esélyeit a DTP világban. Az InDesign erôsen feljött, a Quark 5 viszont némi csalódást okozott. A csalódás része a program iszonyatos ára, az OS X-szel szembeni távolságtartása. Kicsit olybá tűnt a dolog, hogy a Quark a csatában szép meghalni - vö. Petôfi Szabadság és Szerelem - forgatókönyvnek megfelelôen cselekszik. Ezt a látszatot erôsítette a cég marketinges hozzáállása, amely a "tényleg van felhasználó?" és "komolyan problémázik?" kulcskérdésekkel jellemezhetô, ezen kérdéseknek tűnô válaszokat vezetô DTP-vel foglalkozó szaklapok újságíróinak sikerült megszerezni. Valami megmozdult.

Az Almalap különlegesen képzett cyber kémcsapata látta azt az embert, aki hallott arról, hogy OS X alatt tesztelik a Quark 6-t. Ez a jó hír. Talán nem kell további négy és fél évet várni, hogy - megtartva a cég szoftverfejlesztési ciklusát - megjelenjen ez a verzió. Az OS X alatti futtathatóság azért is fontos, mert az Apple félhangosan jelezte, hogy az OS 9.x halott, szeretettel emlékeznek rá, de nem etetik, nem itatják, legfôképp nem tanítják a jövôben.

A szoftver áresésérôl viszont nincs szó, ami kedvezô hír elhangzott, az körülbelül annyi, hogy csökken, ám a végeredmény még mindig nem az elvárt. Ez utóbbit egy felmérés 100-200 ezer forint közé teszi.

A hazai felhasználás alapköve a helyesírás-ellenôrzô, de még inkább az elválasztóprogram léte vagy nem léte - érdekes reinkarnációja ez Shakespeare-nek. Az említett kémcsapat információja, hogy Quarkhoz Macen és PC-n lesz, InDesignhoz csak PC-re készül. Helyesírás-ellenôrzésre és elválasztásra az igazi megoldást az Apple-tôl várhatjuk. Az operációs rendszer részét fogja képezni valamelyik késôbbi, de nem a jövôbe veszô verzióban a nyelvi modul, amely afféle plug-inként működik. Azaz, ha létezik magyar modul - a hazai vezérképviselet elemi érdeke lesz, hogy idôben létezzen -, akkor az összes adott oprendszer alatt futó program ezt a modult fogja használni, álmodjunk: a Quark, a Photoshop, az Office, a FileMaker, a bármi ... (a Helyes-e is - tenné hozzá a Gonosz Almalap).Book-O-Matic

Grafikusok alapította Pound Hill Software két quarkos segédprogrammal lepte meg a nagyközönséget. A Book-O-Matic Quark XT-ként a nyomtatás ablakban mutatkozik meg, ahol segítségével két- vagy négyoldalas kilövés állítható be, ami azért nem helyettesíti a profi prepress alkalmazásokat. A négyes Quark alá kapható segédprogi ôsztôl már Q5 alatt is fut.

A Pound Hill másik alkotása a Castoway névre hallgató könyvtervezô szoftver. Az oldalak geometriai jellemzôi, a kép- és szövegterületek elhelyezése és mennyisége alapján - figyelembe véve a használandó betűcsaládok jellemzôit is - a program XML fájlba írja a könyv kiszámolt adatait. A fájl ki is nyomtatható, ám ennél hasznosabb, hogy Xpressbe beemelve a fájl generálja a könyv mesteroldalait, definiálja a stílusokat, elvégzi az alkotó és pepecs munkát. Mindezt alig ötven zöldhasú ellenében.A lap tetejére