E-mailCímlap

2001-es oldalak

Előfizetés

Hirdetés

Kótya-Vetye feladás

ImpresszumEgy ígéretes év?

xServe, a kiszolgálógép

Titániumabb

Jaguár - QuickTime 6 - iC6

iPhoto 1.1 + tippek

Adobe Roadshow

Szereted az OpenType-ot?

Quark-jövô, Book-O-Matic

10 érv a Photoshop 7 mellett

Menj! Élj! (GoLive 6)

Élj! Mozogj! (Live Motion 2)

Az Adobe és a Péter-elv

Beperelte, az meg viszont

Jön az Acrobat Editor?

MX - a Macromedia jövôképe

Biztonsági rés a Flash 6-ban

Az öreg halász eBookká lesz

A CtP hatása a Heidelbergre

Portable CD RW 24x10x40

Canon W7200 és W7250

Etikett nyomtatás Wordből

FileMaker adatok ExcelbeMájus elején jelentette meg az Adobe 650 betűcsaládjának OpenType változatát, ez körülbelül harmada a teljes Adobe Type Library betűállománynak. A következô csomag ôszre, a befejezés pedig év végére várható, ekkorra minden Adobe betűnek lesz OpenType változata. A legegyszerűbben, az Interneten át megvásárolható betűkészletek ára 29 és 299 dollár (kb. 7830 és 80 730 forint), attól függôen, hogy hány karaktert, grafikai elemet tartalmaz a család. Érdemes azonban várni, mert egyes meg nem erôsített hírek szerint a betűkészletek ára a 19-150 dolláros (kb. 5130 és 40 500 forint) mélységbe fog süllyedni negyedév elteltével. Az Adobe nem ad kedvezményt annak sem, akik megvásárolt PostScript vagy TrueType betűt használ.

Elôny és hasznosság
Az openType egyértelmű elônye az egy fájlból állása, a multiplatformos használhatósága - Macen és Wintelen ugyanaz a fájl használható. A régebbi operációs rendszerek az ATM Light segítségével érzékelik az OpenType fontot, az újabbak, mint a Mac OS X, rendszerszinten ismerik fel. Az egyszerűbbé vált betűcsalád-kezelés csak az egyik kiemelkedô elônye az OpenType betűk használatának, az Unicode alap grafikailag és tipográfiailag gazdagabb készlet használatát kínálja a kreatív tevékenységben érdekelteknek. Az OpenType betű beilleszthetô XML munkafolyamatba, hivatkozhat rá HTML dokumentum, beágyazható SVG vagy Flash fájlba. Az Adobe nem véletlenül hívta fel nyomatékosan a felhasználók figyelmét, hogy az InDesign már teljes mértékben képes kezelni az OpenType betűket, mivel erre a Quark csak részben alkalmas.

Az OpenType hatékony lehet az illegális betűkereskedelem ellen vívott csatában is. Eddig rossz szándékú egyének idôt és fáradtságot nem kímélve a PostScript és PDF állományokból kinyerték a beágyazott betűkészleteket. Az új betűleírás lehetôvé teszi a betű "megtekintésre és nyomtatásra" szolgáló adatainak beágyazását az említett formátumba, ám ezek nem alkotnak olyan információhalmazt, amelybôl rekonstruálható lenne az eredeti OpenType állomány.

 


Kell-e szeretni az OpenType-ot?


Mi is az OpenType - kérdezheted, mielôtt eldöntöd, szereted-e vagy sem. Az OpenType az Adobe és a Microsoft által kifejlesztett keresztplatformos betűformátum-leírás. Az OpenType alapja az Unicode, valójában a TrueType "sfnt" (leíró rész, amelynek alapján görbékbôl megrajzolható a betű, az adatok további információt adnak kódjára, méretezésére, elnevezésére, PostScript-besorolására, kernelésére stb. nézve) formátumának továbbfejlesztett változata, amely támogatja a PostScript betűformátumot, és újabb tipográfiai beállításokat kínál. A TrueType betű .ttf vagy .ttc kiterjesztésű, amíg a PostScript alapú OpenType állomány .otf végzôdésű.

Az OpenType betűcsaládok kialakításakor gondoltak az angolszász karakterkészleten kívüli ákombákomot használó kelet-európaiakra, valamint sumér ôseinkre és távol-keleti kacskaringórajzoló rokonainkra, a karakterkészletek meghatározott elvek szerint rugalmasan bôvíthetôk, és más típusokhoz képest árnyaltabb tipográfiai megoldások alkalmazhatók rajtuk. A vágyaimat megtestesítô kelet-európai betűcsaládok nevében szerepel a "Pro" elôtag, így jelennek meg a Font menükben is. A "Standard" címkézetű OpenType fontokban nincsenek benne az ékezetes karakterek - vagy csak érdekességképp -, ezek a betűcsaládok "Std" jelzéssel találhatók meg a Font menükben. Az OpenType betűk megtűrik maguk mellett a PostScript Type 1 és TrueType betűket.

Az OpenType betű jellemzôi - vektoros leírása, méretezése, bitmap mintája és más adatai - egyetlen fájlban rögzítôdtek, így a betűcsalád kezelése egy fájl menedzselésével egyenértékű. Az Adobe által megalkotott OpenType betűcsaládok elnevezése egységes. A betű használható Macen és Wintelen, elvileg azonos megjelenést kínálva (az elvileg az 99,99 százalékot jelent, meg a puding elfogyasztását).

Mivel az OpenType a betűcsalád elemeinek megkülönböztetéséhez az Unicode kiosztást használja, elvileg bármelyik Földön beszélt nyelv megjelenítésére alkalmas, ezáltal erôsen támogatja a több nyelvet használó tipográfiai megoldásokat. Az Adobe mindegyik OpenType betűcsaládjában megtalálhatók a Nyugat-Európában használatos karakterek (latin betűk), számos nemzetközileg használt szimbólum - ilyen például az euró jele (€). Az Adobe OpenType Pro betűcsaládjai tartalmazzák a kelet-európaiak - lengyelektôl a törökökig - által használt ékezetes betűket. A Pro betűcsaládok legtöbbje cirill és görög karaktereket is magában foglal.

Egy OpenType készlet 65 000 grafikai jelet tartalmazhat, a grafikai jel általában karaktert jelent. Ez lehetôvé teszi, hogy saját leírással rendelkezzenek a kis- és nagybetűk (small caps), a törtek, a felsô és alsó indexek, az iniciálék, a rövidítések, a speciális tipográfiai megoldások (fi, ffi). A hagyományos PostScriptben 256 különálló grafikai jelet lehetett definiálni, ezért az igényes megjelenéshez nem egyszer több betűcsalád használatára volt szükség, amely nem könnyítette a feladatot. Az OpenType ígérete, hogy az egész munkafolyamat alatt betűcsaládonként egyetlen fájlt kell használni.

A szebb megjelenés érdekében egy betűcsaládnak több változatát használta a kiadványszerkesztô, ha eltérô nyomtatási méretben gondolkodott, ezeket a változatokat adott pontméretben való használatra optimalizálta a gyártó. Az Adobe OpenType családjaiba négy gyakran használatos betűváltozat található, a képaláírásé, a normál szövegé, az alcímé és a címé. Noha minden betű szabadon átméretezhetô, hagyománytisztelô használat esetén a képaláírás 6-8, a normál szöveg 9-13, az alcím 14-24 és a cím 25-72 pontos.

Összefoglalás

Az OpenType használata igényesebb megoldást kínál a mindennapi tipográfiai feladatmegoldásban, egyfájlos formátumából adódóan kezelése könnyebb, multiplatformos léte könnyíti a munkát. Az Adobe, amely betűben eddig is otthon volt, az Unicode miatt akarva-akaratlanul támogatja a nem csak latin karaktereket használó népeket.

Macintoshon az OpenType használatához legalább 8.2-es rendszer kell, az OS X evidensen a legjobb választás. Ez utóbbi esetén nincs szükség az ATM Light vagy Deluxe 4.6 használatára. Szükség lesz 16 MB memóriára és OS 8.x vagy 9.x használata esetén javasolt AdobePS nyomtató driver 8.6 vagy annál is frissebb beszerzése, ha PostScript nyomtatót szeretnél használni.

Wintel esetén a 2000/XP felhasználók tekinthetnek el az ATM 4.1 használatától, a 95/98/ME felhasználók PostScript nyomtatójuhoz szerezzék be az AdobePS nyomtató driver 4.3-as változatát, az NT4-ben utazók az 5.1.2-est. És kell a 16 MB memória.

Az Adobe szakértôi hangsúlyozzák, hogy az OS X alapból támogatja az OpenType .otf betűcsaládokat - hasonlóan a PostScript Type 1 betűkhöz), ezért nem kell telepíteni az ATM Lightot vagy az AdobePS drivert. Ne telepítsd, ezzel is több hely marad a vinyón! Mac OS X alá csak akkor érdemes feltelepíteni az ATM Lightot, ha nem Carbon vagy natív programmal - azaz "Classic" alkalmazással - kell az OpenType betűket használni.

ATM-telepítés

Ha még nem OS X-et használsz, akkor a következô részben útmutatást találsz az ATM és AdobePS telepítéséhez. Mindkét program ingyen letölthetô az Adobe weboldaláról. Noha a Mac a legegyszerűbben használható számítógép, ha nem vagy biztos magadban a következôk elolvasását követôen, akkor kérd meg kedvenc viszonteladódat, hogy segítsen! Inkább egy-két nap várakozás, mintsem a gép újratelepítése!

Adobe Type Manager Light

Ez az alkalmazás a rendszerszoftver részévé válva bitmapes képernyôn megjeleníthetô betűt állít elô PostScript Type 1 vagy OpenType .otf állományokba foglalt betűleírások alapján. Az ATM használatával adott betűt minden méretben meg tudsz jeleníteni a képernyôn és az élfinomítást bekapcsolva a betűk képe megszűnik képernyôfelbontásnak megfelelôen cikcakkos lenni. Az ATM Light által megjeleníthetôvé tett betűk ki is nyomtathatók az ATM jelenlétében akár PostScript, akár nem PostScript nyomtatón egyaránt. Az ATM Light a www.adobe.com/products/atmlight/main.html címrôl tölthetô le - ingyen, némi regisztráció elvégezését követôen. Az ATM Light telepítését követôen hasznos, ha a segédprogi generált karakterformáinak tárolására szolgáló memóriáját - a cache-t - egy megabájt körüli értékre állítod be. Ha rengeteg betűt használsz egy idôben, akkor többre.

AdobePS Printer Driver
Ezt a programot akkor érdemes telepítened, ha PostScript nyomtatóra dolgozol vagy direktbe írsz PostScript állományt - hogy Distillerrel feldolgozod, vagy más célból. Telepítéskor az AdobePS lecseréli az alapértelmezett maces vagy winteles nyomtatómeghajtó szoftvered. E nyomtatómeghajtó telepítéséhez szükséges, hogy rendelkezz a nyomtatód leírását tartalmazó PostScript Printer Descripton (PPD) fájllal. Ez a fájl tartalmazza a nyomtatód leírását, hogy milyen papíretetôi vannak, milyen képalkotási módokat ismer, tud-e kétoldalasan nyomtati stb. A legfrissebb AdobePS nyomtató drivert a http://www.adobe.com/products/printerdrivers/main.html címen keresd! Itt találsz egy formás 21 oldalas doksit az AdobePS telepítésrôl és használatáról.

OpenType betűcsalád telepítése
Az OpenType család a .otf kiterjesztésrôl ismerhetô fel. Ha ilyet látsz, akkor az a fájl tartalmazza a teljes betűcsaládleírást, nincs szükség további fájlokra. Ráadásul az .otf állományt a Mac és a Wintel egyaránt érti.

Ha nem OS X-et használsz, akkor szükséged van az ATM Light 4.6-ra - OS X Classic-alkalmazás esetén a 4.6.2-re -, hogy OpenType betűt telepíts és használj. Ha OS X alatt Classic-alkalmazásból is szeretnéd használni az OpenType betűt, akkor a Classic környezetbe telepítsd! Ha nem szeretnéd a betűt Classic programmal használni, akkor az OpenType betűk helye a Mac OS X natív környezetében van!

Mac OS 8.6-9.2 és OS X Classic

  • Zárd be az összes futó programot!
  • Keresd meg azt a mappát, amely a telepítendô OpenType betűcsaládot tartalmazza! Ha a neten át vetted meg és töltötte le az Adobe OpenType betűkészletét, akkor az a rendszermerevlemezeden lesz egy új mappában. Ha több betűcsaládot vásároltál, akkor minden család saját mappában van.
  • Akárhol is találhatók a telepítendô betűk, másold át ôket a System Folder/Rendszer Mappa Fonts/Betűk mappájába! A betűknek ebbe a mappába kell kerülni, és nem ennek a mappának almappájába.
Ezzel a másolással meg is történt a telepítés, a betűnek meg kell jelenni az egyes programok Font/Betű menüiben. Az OS X Classicben telepített betűk elérhetôk a natív és Carbon-alkalmazásokból is.

OS X natív

Az OS X nem Classic - magyarul natív és Carbon - környezete direkt támogatja az OpenType betűkezelést, ezért nincs szükség és értelme az ATM bármelyik változatának telepítésére. A Mac OS X natív környezetébe történô betűtelepítés során megadható, hogy mindegyik felhasználó vagy csak a gép egyes felhasználói láthatják az adott betűt.

  • Zárd be az összes futó programot!
  • Keresd meg azt a mappát, amely a telepítendô OpenType betűcsaládot tartalmazza! Ha a neten át vetted meg és töltötte le az Adobe OpenType betűkészletét, akkor az a rendszermerevlemezeden lesz egy új mappában. Ha több betűcsaládot vásároltál, akkor minden család saját mappában van.
  • Administrator jogokkal jelentkeztél be, ezért jogosult vagy a kötet/Library/Fonts mappába átmásolni a betűket tartalmazó .otf kiterjesztésű állományokat. Közvetlenül ebbe a mappába másolj, ne almappába!
  • A fontokat másold be a kötet/Users/felhasználó neve /Fonts mappába! Közvetlenül ebbe a mappába másolj, ne almappába!
Ezzel befejezted a telepítést, gratulálunk!

Betűeltávolítás

Gondos gazda nem hagyja, hogy aktív betűkészletei elszaporodjanak, ezért idôrôl idôre kidobálja, azaz tartalék mappába menti át a használaton kívülieket. OpenType betűk esetében ez olyan egyszerű, hogy leírni is szégyen, de a fent nevezett mappák egyikébôl a betű nevét tartalmazó .otf kiterjesztésű állományt átmozgatod a tartalék betűk gyűjtésére szolgáló mappába. Voilá!

Betűháború

Emlékszel? Amikor - lassan egy évtizede már - egymásnak feszült a Microsoft a TrueType formátummal és az Adobe PostScript Type 1-e? Az Adobe gondosan elrejtette a Type 1 szabványleírását, ezért a szabványos Type 1 betűk ára - gyártó az Adobe - az egeket verdeste. A piac többi szereplôje a jóval szerényebb képességű Type 3 formátumú betűcsaládokat kínálta. A háború szépségét fokozta, hogy a TrueType-ot az Apple alkotta meg, de a Microsoft vitte sikerre. A két cég végig együttműködött, mivel céljuk közös volt, megtörni az Adobe hegemóniáját. A TrueType piacnyerését látván az Adobe hozzáférhetôvé tette a Type 1 szabványt, ám addigra - ha háborút nem is, de - csatát vesztett.

Ahogy a Napóleon-intézetben tanulták, a szembenálló felek gyorsan kiegyeztek, és 1997-ben lerakták az OpenType szabvány alapjait. Alapvetôen mindkét fél meg akarta ôrizni fejlesztései eredményét és kivívott piacrészesedését, ezért olyan kompromisszumokra kényszerültek, amelyek - kivételesen - hasznosak a felhasználók számára. Ilyen elhatározás volt, hogy az új szabvány egyik sarkpontja az Unicode lesz, a betűknek multiplatformosnak és soknyelvűnek kell lenni. A nagyvonalú tervezésbe belefért, hogy a betűk oly sok jellemzôjét tartalmazza a betűleírás, hogy a betűöntés és -metszés óta az OpenType felel meg a leginkább a tipográfusok kényes ízlésének.

Azóta az OpenType-fejlesztés mintha elaludt volna, néha fel-felriadt egy-egy sajtóközlemény erejéig. Aztán megjelent az Adobe InDesign 2.0, és megmutatta, miért is jó az OpenType. Ehhez persze hasznos, ha van OpenType betű. Május elejével az Adobe betűcsaládjának egyharmadát, mintegy 650 családot OpenType-osított.

Az OpenType gyakorlattá válásával a számítógépes tipográfiával - némi túlzással természetesen - mindaz megoldható, amire a mechanikus szedôgépek és betűmesterek évszázadok óta képesek voltak.

Craig KirkwoodA lap tetejére