E-mailCímlap

2001-es oldalak

Előfizetés

Hirdetés

Kótya-Vetye feladás

ImpresszumEgy ígéretes év?

xServe, a kiszolgálógép

Titániumabb

Jaguár - QuickTime 6 - iC6

iPhoto 1.1 + tippek

Adobe Roadshow

Szereted az OpenType-ot?

Quark-jövô, Book-O-Matic

10 érv a Photoshop 7 mellett

Menj! Élj! (GoLive 6)

Élj! Mozogj! (Live Motion 2)

Az Adobe és a Péter-elv

Beperelte, az meg viszont

Jön az Acrobat Editor?

MX - a Macromedia jövôképe

Biztonsági rés a Flash 6-ban

Az öreg halász eBookká lesz

A CtP hatása a Heidelbergre

Portable CD RW 24x10x40

Canon W7200 és W7250

Etikett nyomtatás Wordből

FileMaker adatok Excelbe 


MX - a Macromedia jövôképe


A hónap elsô feléig megjelent a Macromedia szoftvereinek MX változata - a ColdFusion MX, a Flash MX, a Dreamweaver MX, a Fireworks MX és a FreeHand 10 (elôbb-utóbb MX névre fog hallgatni), és egybecsomagolva a Macromedia Studio MX. Az egységesítés és új sorozatjelölés a webfejlesztô eszköz piaci részesedésért dúló harc fokozódásának jele. Az MX programok között a legfontosabb fejlesztésen a 2001-ben felvásárolt Allaire cég ColdFusion szerverszoftvere esett át. A Macromedia reméli, hogy a szoftvercsalád racionalizálását követô upgrade hullám visszaállítja a cég korábbi nyereségtermelô képességét, a nyereség egy év alatt 18 százalékkal csökkent.

Álomhullám
Miként lelkesítsük a vásárlókat, hogy évrôl évre megvásárolják egy szoftver újabb és újabb változatait? Váltsunk számról - 4 - betűre - MX. Jelentsük ki, ez a változat "valódi forradalom"! Cinikusan hangzik? Pedig ez a változás tényleg jelentôs, különösen a Dreamweaver esetében. A program része lett a PHP kódírás, az XHTML írás-olvasás, és az XML-kezelés. A Dreamweaver MX kezeli a CSS2 stíluslapokat, és együttműködik az egyre kevésbé önálló terméknek tekinthetô UltraDevvel és ColdFusionnel. A programozóknak kínált kódkönyvtárak, segédanyagok, hibakeresési eljárások elsôrangúak. Színkódolt forrásállomány támogatja a vizuális tervezést. Ráadásul a program arculata felhasználóra szabható - billentyűzetrövidítés, színhasználat, kódkiegészítés, úszópaletta-elemek (errôl lásd külön írásunkat, amelyben az Adobe és a Macromedia jól beperli egymást szellemi érték eltulajdonítása okán) -, talán a program neve az egyetlen, amelyet nem lehet újradefiniálni.

A Fireworks fejlesztésekor a hangsúly a fokozottabb Dreamweaver-kiszolgálásra helyezôdött. Ez érzôdik a felhasználói felület hasonlóságában is. Ahogy ezt Joe Lowery, a Dreamweaver Biblia-szerzôje megfogalmazta, szinte "észrevétlenül lépek át egyik alkalmazásból a másikba, köszönhetôen az azonosan kialakított, igényes és hasznos fejlesztôi környezetnek".

Talán nem meglepô, hogy az új Dreamweaver alig két hét alatt elnyerte a végfelhasználók tetszését, különösen a Flash-t és ColdFusiont használók élvezik az MX-et. Ez egyben jelzés is, hogy a nem kimondottan kódorientált oldal-elôállítók vagy kezdôk miért ódzkodnak a Dreamweaver használatától. Ennek persze oka lehet a Dreamweaver felhalmozta töménytelen tudás megjelenése. paletta paletta hátán, menü almenüjének párbeszédablaka - talán érdemes elgondolkodni a második 17'' monitor beszerzésén. A lehetséges vásárlók számára a Studio MX - Flash, Dreamweaver, Fireworks, FreeHand és a ColdFusion fejlesztôi változata (igen csábító!) Európában majd a következô negyedévben fog csábítani - alig 800 dollár.

HidegFúzió
A HomeSite webszerkesztô programról ismert Allaire felvásárlását követôen a cég névadó elnöke, Jeremy Allaire a Macromedia technikai vezetôje lett. Így az ô öröme és gondja volt az ex-Allaire termék ColdFusion macromediásítása. Így lett a népszerű szkript alapú webalkalmazás-szerverbôl .Net és J2EE alatt futtatható alkalmazásszerver programozási felülete. "Az MX változat szerepe módosult. A fejlesztôk sokkal hatékonyabb munkát végezhetnek, amikor internetes alkalmazást fejlesztenek, akár XML használatávalis" - állítja Allaire. A hatékonyság növekedésétnek legfontosabb oka, hogy a ColdFusion szerver ért Javául. Azon ColdFusion-felhasználók, akik megmaradnának a megszokott JRun szerveren, jól járnak, mivel a 800 dolláros csomag része a JRun.

A ColdFusion MX egyik új szolgáltatása a Flash Remoting, azaz a Flash képessé vált párbeszédet folytatni a szerverrel. A bináris üzenet, amely parancsokat, adatokat, hibakeresési információt tartalmaz, a szerver és a Flash-kliens között HTTP kommunikációval utazik. A teljes üzenet alkalmas XML adatok közvetlen továbbítására, vagy ColdFusion MX objektumok alkotta webszolgáltatás igénybevételére is.

Elemzôk véleménye

Szerveroldalon fontos lépés, hogy a ColdFusion beilleszkedve a J2EE/.Net környezetbe többé nem felejtésre ítélt magányos alkalmazásszerver. A környezetet megszokott fejlesztôk számára - különösen a kis- és középméretű webfejlesztô cégeknek - ez a lehetôség több mint csábító.

A Dreamweaver MX verziója egyértelműen a legjobb webfejlesztô és -tervezô környezetet kínálja. A Flash elôtérbe helyezésével a Macromedia úgy döntött, hogy a felhasználó és a szerveroldal közti kommunikáció Flashen át valósul meg, és nem kliensoldali Java-alkalmazással vagy a böngészôk használta szabad hozzáférésű más kóddal. Ha jól tippel a Macromedia, akkor nagyot nyer, hiszen a Flash-birodalom minden rezdülése a számára jelent bevételt. Ha nem?A lap tetejére