E-mailCímlap

2001-es oldalak

Előfizetés

Hirdetés

Kótya-Vetye feladás

ImpresszumEgy ígéretes év?

xServe, a kiszolgálógép

Titániumabb

Jaguár - QuickTime 6 - iC6

iPhoto 1.1 + tippek

Adobe Roadshow

Szereted az OpenType-ot?

Quark-jövô, Book-O-Matic

10 érv a Photoshop 7 mellett

Menj! Élj! (GoLive 6)

Élj! Mozogj! (Live Motion 2)

Az Adobe és a Péter-elv

Beperelte, az meg viszont

Jön az Acrobat Editor?

MX - a Macromedia jövôképe

Biztonsági rés a Flash 6-ban

Az öreg halász eBookká lesz

A CtP hatása a Heidelbergre

Portable CD RW 24x10x40

Canon W7200 és W7250

Etikett nyomtatás Wordből

FileMaker adatok Excelbe 


iPhoto 1.1 - Tippek kezdőknek és táltosoknak


Május 8-án az Apple bemutatta az iPhoto 1.1 verzióját, amely ingyenes upgrade-ként érhetô el az 1.0 regisztrált felhasználói számára. Az iPhotot az Apple a digitális képek rendszerezésére, mentésére és kíváncsi szemek számára történô megosztásra alkotta meg. A most kibocsátott fejlesztett változat az eddigi tudáson túl képes fényesség és kontraszt állítására. A Mac OS X Mail programjával együttműködve az iPhotoból küldhetsz képet e-mailben. A szívednek legkedvesebb alkotásra cserélheted az íróasztal háttérképét, de fotóidból képernyô védôt is létrehozhatsz az iPhoto segítségével.

"Az iPhoto a digitáliskamera-tulajdonosok által régóta vágyott alkalmazás - gondolja Philip Schiller, az Apple alelnöke. - Az iPhoto 1.1 verzióban megvalósítottuk a felhasználók által leginkább kívánatosnak tartott szolgáltatásokat. A digitális képek beolvasása, feldolgozása, szervezése és megosztása egyszerűbben és hatékonyabban végezhetô el."

Az említett feladatok - ideértve a képek nyomtatását is - olyan egyszerűen végezhetôk, mint a fotózás egy automata digitális fényképezôgéppel, a végrehajtási idô is hasonló. A fényképezôgépet USB vagy FireWire csatin át rákötöd a Macre, és az iPhoto automatikusan beolvassa, katalogizálja, eltárolja és megjeleníti a gépen lévô képállományt. (A Gonosz Almalap elôrejelzése szerint a program 3.0-ás változata bekéri a fotózás helyét és idôpontját, majd SMS-ben értesít, hogy milyen URL-en találod meg a képeket.) A feldolgozott állomány bármelyik képét szerkesztheted - nem Photoshop az iPhoto, az amatôr fotósok és a digitális képfeldolgozásban jártasak halmazainak metszete aránylag kis számú a két halmaz egészéhez képest. A fotók nézôképként való megjelenítése erôsen segíti a vizuális képkiválasztást.

Az iPhoto használója megmenekül a fényképalbumok és fotósarkok vásárlásától, ez utóbbiak elôbbiekbe történô pepecses beragasztásától, mert módjában áll digitális fotóalbumok készítésére. A ceruzakészletek fehér ceruzája is elveszti egyetlen értelmes felhasználási lehetôségét - hogy a fekete papírú fotóalbumban képaláírásra használják. A digitális albumban a képekhez nem csak feliratokat rendelhetsz, de neveket és kulcsszavakat is, ezek visszakereshetôsége nem összehasonlítható a szekrénysor felsô részének óvatlan kinyitásakor nyakadba zúduló fényképalbumokban való lapozásos módszerrel. A digitális album megsokszorozása nem csak költségkímélôbb művelet a hagyományos eljáráshoz képest, jelentôs idônyereséget is kínál a kész digitális album webre tétele, e-mailben történô elküldése vagy CD-re írása.

Szerencsés országokban működô szolgáltatás a digitális album tradicionalizálása és házhoz szállítása. Példaképp: a budapesti MacAcademia szeretné sikeres rendezvényének képeit megosztani Chicagóban élô volt kolleginájával, akkor az iPhotoban összerendezett fényképalbumot feladja a megfelelô webhelyen nyomtatásra és házhoz szállításra. Az Interneten átevezô állományt a chicagói címhez legközelebbi, erre szakosodott helyen Kodak papírra kinyomtatják, kötik, fűzik, csomagolják, szalaggal látják el, és négy-öt órán belül már lapozza is a címzett. Wow! Mindezt iPhotoban - -val, -ból. Ha valaki ilyen szolgáltatásban gondolkodik - aranybánya! -, akkor az amerikai irányárak: 10,16 x 15,24 cm 132 forint, 50,8 x 76,2cm 5397 forint. Nyomtatott, keményfedeles, tízoldalas fotóalbum 8097 forint, a további oldalak rendre 810 forintba kerülnek.Az iPhoto újdonságai:

 • egyszerű és gyors fényesség- és kontrasztállítási lehetôség,
 • Mac OS X mailbe választható tömörítéssel beilleszthetô a fotó,
 • a kedvencnek jelölt iPhoto kép az asztal hátterévé lesz,
 • a megadott iPhoto album fotócserélô képernyôvédôvé válik,
 • QuickTime dokumentummá alakítható képsorozat elegáns áttűnési megoldásokkal és hanggal,
 • ez utóbbi DVD-re írható az iDVD alkalmazásával,
 • bevitt szöveg alapján is kereshetô állomány,
 • a kamera EXIF adatainak feldolgozása iPhotoba,
 • újabb template-k képek nyomtatásához.
Milyen hardver-szoftver igénye van az iPhotonak? Mac OS X 10.1.2
USB port
G3/300MHz
256 MB RAM
Erről az oldalról érhetô el a kompatibilis digitális kamerák folyamatosan bôvülô és frissített listája is.Tippek iPhoto felhasználóknak
 • Ha a Finderrel azelôtt törölsz képet a kamera memóriakártyájáról, mielôtt az iPhoto beolvasta volna a fotókat, akkor vedd ki és tedd vissza a kártyát, különben az iPhoto belezavarodik a képek pontos számának megállapításába!
 • Ha csak áthúzol képet a Finderbôl az iPhotoba, akkor az másolata lesz az eredetinek. A Command és Option lenyomásával tudsz aliast létrehozni. Erre akkor érdemes odafigyelni, ha fotódat e-mailen szeretnéd elküldeni, vagy képernyôvédôt alkotsz.
 • Az iPhoto felismeri, ha egy fotó már szerepel az albumban, amikor másodszorra adnád hozzá a fotót, akkor az visszahull az eredeti helyére. Ahhoz, hogy ugyanaz a látvány kétszer szerepeljen, külön névre kell keresztelni a megduplázott képet.
 • Amikor egy fotót kidobsz az albumból, az nem veszett el örökre, csak ha a Photo Librarybôl törlöd, akkor dobod ki a merevlemezedrôl az eredetit.
 • A kulcsszavak megadását gondold át, mielôtt bedigitalizálod életed összes fényképét. A helyesen megválasztott kulcsszókészlet késôbb megkönnyíti tematikus albumok gyors összeállítását és egyes képek keresését.
 • Van mód kulcsszavas kereséssel megtalált képekhez újabb kulcsszó rendelésének is, noha ez lehetetlennek tűnik, mivel a keresés eredménylistája azonnal eltűnik, amint a kulcsszóhozzárendelés gombra kattintasz. A trükk: a kereséssel megtalált képek számára hozz létre egy átmeneti albumot, az albumnak adj kulcsszót, majd dobd ki az albumot!
 • Egyedi fotó szerkesztésekor a kép négyszeresére nagyítható és huszadára kicsinyíthetô. A Zoom gomb nagyjából egyharmadával növeli, illetve kétharmadára zsugorítja a képet minden egérkattintásra.
 • A képek elforgatására leginkább a szervezési nézet alkalmas, ekkor fotók csoportját tudod egyszerre elforgatni. Command-klikkel válaszd ki azokat, amelyeket az óra járásával ellentétes irányban szeretnél elforgatni, majd kattints a Rotate gombra! Hasonló a feladat az órajárás irányába forgatandó képekkel, ám ekkor tartsd lenyomva az Optiont, amikor a Rotate-re kattintasz!A lap tetejére