E-mailCímlap

2001-es oldalak

Előfizetés

Hirdetés

Kótya-Vetye feladás

ImpresszumEgy ígéretes év?

xServe, a kiszolgálógép

Titániumabb

Jaguár - QuickTime 6 - iC6

iPhoto 1.1 + tippek

Adobe Roadshow

Szereted az OpenType-ot?

Quark-jövô, Book-O-Matic

10 érv a Photoshop 7 mellett

Menj! Élj! (GoLive 6)

Élj! Mozogj! (Live Motion 2)

Az Adobe és a Péter-elv

Beperelte, az meg viszont

Jön az Acrobat Editor?

MX - a Macromedia jövôképe

Biztonsági rés a Flash 6-ban

Az öreg halász eBookká lesz

A CtP hatása a Heidelbergre

Portable CD RW 24x10x40

Canon W7200 és W7250

Etikett nyomtatás Wordből

FileMaker adatok Excelbe 


Beperelte az Adobe a Macromediát,
a Macromedia pedig az Adobe-ot


A hasonló szoftvereket gyártó cégek közt nem csak a technikai harctéren dúl háború, nem csak a felhasználók tömegeit szeretnék elnyerni a másik termékei elôl, hanem a jog mezején is megütköznek - egy sikeres per árrése is jobb, a volumene pedig felülmúlja bármely termékét. A grafikai alkalmazások piacán most az Adobe és a Macromedia feszült egymásnak. A támadást az Adobe kezdte, amikor beperelte a Macromediát, mondván, a cég termékeiben felhasználja az Adobe szerzôi joggal védett "felhasználó által átkonfigurálható paletta" alkotását, jogdíj fizetése nélkül. Mivel szinte minden levédhetô, ezért ember legyen a talpán, amikor valaki szoftvert fejleszt, mert szinte biztos, hogy akaratlanul más szellemi termékei közt tör-zúz. Mindenestre a bíróság elsô fokon igazat adott az Adobe-nak, a nyeremény összege 2,8 millió dollár (756 millió forint).

A Macromedia ezt követôen hírül adta, hogy a büntetés összege nem ront pénzügyi helyzetén. A Gonosz Almalap szerint ez azt jelenti, hogy bekalkulálták a termékfejlesztésbe a várható bírósági ítéletet, és nem becsülték túl az Adobe várható követelését. A megtorló ötlet is megszületett, az Adobe kérelmezte a bíróságtól, hogy tiltsa el a Macromediát a további jogsértéstôl, mégpedig azonnali hatállyal. Azaz a Macromedia visszavonhatja szinte összes termékét a piacról, áttervezheti azt. E cselekedet kárértéke persze vidáman többszöröse a perben megítélt kártérítési összegnek.

"Úgy véljük, az Adobe hibásan cselekszik, amikor jogi téren próbálja legyôzni cégünket - pengetett meg érzelmi húrokat a Macromedia elnöke, Rob Burgess. - Ez a per a ártatlan, becsületes felhasználókat károsítja meg. Nem tehetünk mást, mint megvédjük ôket és jogainkat ezen a csatatéren is."

Komolyan véve elnöke szavait, a Macromedia beperelte az Adobe-ot, mondván, jogsértôen használja az Adobe Illustrator a Macromedia "színátmenet cserélése és a cserét követôen a színátmenet automatikus újraszámolása" szellemi termékét, valamint az Adobe Premiere szintén jogsértôen használja a hangformátum vizuális szerkeszthetôségét lehetôvé tevô Macromedia eljárást. A perelt kárérték 4,9 millió dollár (1323 millió forint).

Az Almalap jóslata, hogy a két cég szépen meg fog egyezni, vagy lefut még egy-két-sok kört hasonló pereskedéssel. A szerkesztôségi jós szerint elôbb-utóbb felvásárlás lesz a dolog vége, emlékezzünk az Aldus-PageMaker esetére, amikor az Adobe lábon megvette az Aldust, vagy a Corel Draw is a Venturát gyártó cég felvásárlásával igyekezett felzárkózni a versenyben.

A Seybold szakemberei szerint erôs hasonlóság mutatkozik az Adobe és a Macromedia úszópaletta testre szabhatóságában, még akkor is, ha valószínűleg nem ugyanaz a kód állítja elô a látványt. (Ez a know-how az Adobe-é.) A 2,8 millió dolláros bírság nem okozhat gondot a Macromediánál. Ám a további használattól való eltiltás egyértelműen súlyos döntés lehet a Macromedia számára, akinek újra kellene terveznie és írnia a nemrég piacra került Dreamweaver, Fireworks, Flash és FreeHand (beleértve a várható MX változatot is) programokat. Ugyanakkor nem vélik úgy a szakemberek, hogy az Adobe mindent visz. A Dreamweaver felhasználó csak azért tér át a GoLive-ra, mert a Dreamben nincsen átkonfigurálható úszópaletta? Kétséges. A kiadványszerkesztô iparág eddig kedvezményezettje volt e két cég - és a többiek - versenyének. Kívánjuk, hogy a piacon mérettessenek meg,A lap tetejére