E-mailCímlap

2001-es oldalak

Előfizetés

Hirdetés

Kótya-Vetye feladás

ImpresszumEgy ígéretes év?

xServe, a kiszolgálógép

Titániumabb

Jaguár - QuickTime 6 - iC6

iPhoto 1.1 + tippek

Adobe Roadshow

Szereted az OpenType-ot?

Quark-jövô, Book-O-Matic

10 érv a Photoshop 7 mellett

Menj! Élj! (GoLive 6)

Élj! Mozogj! (Live Motion 2)

Az Adobe és a Péter-elv

Beperelte, az meg viszont

Jön az Acrobat Editor?

MX - a Macromedia jövôképe

Biztonsági rés a Flash 6-ban

Az öreg halász eBookká lesz

A CtP hatása a Heidelbergre

Portable CD RW 24x10x40

Canon W7200 és W7250

Etikett nyomtatás Wordből

FileMaker adatok Excelbe 


10 dolog, amiért szeretem a 7-es Photoshopot


1.
Eddig csak az egyre használhatóbb PaintShop Pro támogatta a vizuális böngészôt, ahol nem fájlnevek alapján kell képet keresni, az Adobe átengedte ezt a feladatot más cégeknek, például ACDSee-nek. A hetes Photoshop fejlesztôi végre hallgattak a felhasználók kérésére, sôt, a képböngészô nem idegen test a programban, hanem annak szerves része. Ilyenre példa a batchelhetô átnevezési lehetôség, amely rengeteg manuális munkától vagy szellemi erôfeszítéstôl - amennyiben szkriptelve oldottad volna meg a feladatot - mentesít.

2.
A GIF formátum kis méreten tartása érdekében számos korlátozás létezik a képtartalommal kapcsolatban, ezért nem lehet például részleges áttetszôséget létrehozni. Pontosabban nem lehetett, a Photoshop-fejlesztôk varázsoltak. Így a webkép különbözô háttér elôtt anélkül jeleníthetô meg, hogy újra szerkeszteni kellene. Ráadásként a "Save for web"-es mentéskor mód van az áttetszôség állítására.

3.
Eddig egy képet csak egyfajta optimalizálási eljárással lehetett elmenteni. Noha a vektorgrafikus képek adják a legélesebb vonalakat, a weben mégis rosszul mutatnak. Hogy az élek megmaradjanak, a JPEG fájl tömörítési értékét csökkentve növeled a fájlméretet. A Photoshop 7-ben kijelölheted a kép nagy felbontást igénylô részét, ahol alacsony lesz a tömörítés értéke, míg a kép más részei elmosódottabbak lesznek, viszont arányosan kisebb fájlméretet eredményeznek. Ez elsôre bonyolultan hangzik, de az eredmény magáért beszél.

4.
Testreszabható munkafelület! A komoly grafikusok által nehezen befogadott Corel már évekkel ezelôtt testreszabható kezelôfelületet kínált programjaihoz. Ez a felhasználóbarát megoldás - amikor is mindenki elmentheti a neki szimpatikus eszköz elrendezést, esetleg a különféle munkákhoz használt eszközelrendezést - végre megérkezett a Photoshopba is. Kellemes újdonság, hogy az úszópaletták tapadnak a szélekhez, megkönnyítve az akkurátus elhelyezést.

5.
Mintagenerálás! Untad már valaha egy minta ismételt elhelyezését, és dühöngtél, hogy legjobb szándékod ellenére is mesterségesnek látszott az, aminek természetesnek kellett volna lennie? A Pattern Maker plug-in megoldja ezt a problémát, mivel képes egy kép adott részletébôl ismételhetô mintát elôállítani, amely minta szabadon átméretezhetô, és az Asztal mintáihoz hasonlatosan végtelen. A minták a Patterns palettán át elérhetôk, így egyszerűbb azonos mintával ellátni képek hátterét, mintsem megküzdeni a Clone eszközzel.

6.
Auto color! A cikk szerzôje - a fordító teljes egyetértésével - mindig is szkeptikus, ha a program valamit "auto" kíván állítani, különösen akkor, ha kontrasztról vagy más képjellemzôrôl van szó, ezért megfelelô fenntartással fogadta a Photoshop 7 Auto Color menüpontját is, ám kellemesen csalódottnak jellemzi önönmagát. Anélkül, hogy elhamarkodottan dicsérnénk ezt a funkciót, az a szerzô tapasztalata, hogy a program helyesen ismeri fel az elôtér mintáját, és egalizálja a színeket, nem tekinti a képet megbonthatatlan egységnek.

7.
Helyesírás-ellenôrzés - InDesignhoz. Az Adobe Roadshow-n a honosítás esetében még említve lett a Photoshop - ez a menürendszer és hibaüzenetek magyarítását jelentheti, az InDesign esetében vetôdött fel a helyesírás-ellenôrzés, a válasz az "elôbb-utóbb lesz" jóslat volt. A Trans Europe honlapján "A magyar helyesírás-ellenôrzô modul külön vásárolható meg a Morphologic Helyes-e? plug-in formájában." mondat olvasható, a Morphologic honlapján viszont csak az InDesign 1.0-hoz találtam Helyes-e? alkalmazást. Sebestyén Zsolt, a Morphologic értékesítési vezetôjének közlése szerint a 2.0 windowsos változatához fejlesztik - tehát még nincs - a plug-int, a maceshez nem fejlesztik - tehát egyhamar nem is lesz.

8.
Gyógyító ecset. Az Adobe a program bemutatásakor gyanúsan túlhangsúlyozta ennek az eszköznek a szerepét, ám saját tapasztalataink szerint majdnem annyit tud, mint amennyit a marketingesek állítanak. A Gyógyító Ecset eltakarítja a képek szabálytalanságát (horzsolásokat és képhibákat). A Photoshop eddig nem volt erôs a könnyen kezelhetô és látványos eredményt produkáló szolgáltatásban, a felhasználónak kifinomult ismeretekkel kellett rendelkezni a klónozás, festékszórás és más eszközök együttes kezelésében a hasonló hatás eléréséhez - ezt a tudást azért érdemes megszerezni.

9.
Új festészet. A Photoshopot inkább kép vagy fotómanipuláló eszköznek tartották, mint festô-rajzoló programnak, ez utóbbi területen más alkalmazások jeleskedtek, példáként említhetô a Painter. A Photoshop fejlesztôi elérkezettnek érezték az idôt, hogy a programot alkalmassá tegyék összetett és ennek megfelelôen igen kifinomult ecsetkezelésre, megadható az ecset formája, mérete, száliránya és számtalan jellemzôje. Ezeket a lehetôségeket leginkább a tablethasználók fogják értékelni. Az ecset elônézeti ablak igen hasznos, ha ecsettervezésére adod a fejed.

10.
Javított rollover. (Rollover az a jelenség, amikor az egeredet egy weblap képre tolod, akkor a kép megváltozik, esetleg az oldal más képe is változik. Uszkve-cirka.) A Photoshop korábbi verziói is alkalmasak voltak rolloverek létrehozására, ám a lehetôségek messze elmaradtak a Dreamweaver vagy a GoLive képességei mögött, igaz, ezek a programok erôsebb webirányultságúak a Photoshopnál. A hetes Photoshop azonban igyekezett utolérni az említett programok nyújtotta szolgáltatásokat, új kiválasztásérzékeny palettája egyszerűbbé teszi a képszeletelést, az image-mapek létrehozását és a rolloveralkotást. (Image-mapnek hívják azt a felosztást, amely egy webes kép egyes részeihez linkeket rendel hozzá.)A lap tetejére