Hirdetés

NUMBERS

Numbers az Apple kis irodákba szánt iWork programcsomagjának tagja. A Numbers-szel táblázatokat,grafikonokat készíthetünk, ezeketk önnyen illeszthetjük beszép külalakú oldalakba - a Numberst használva. A Numbers 30 napos próbaverziója minden újonnan vett Macre felkerül, így mindenki kipróbálhatja azt. Ha megtetszett, akkor a teljes verzió megvásárolható az Apple viszonteladóinál. A Numbers használatát a sablon választással kezdjük, az Apple, felmérve a felhasználói szokásokat, célirányos sablonokat kínál fel. Persze kezdhetjük a munkát egy üres lappal is. Az üres lapon egy kitöltetlen táblázatot találunk fejléc sorral, illetve kiemelt baloldali oszloppal. Írjuk be a címeket, adatokat, képleteket, majd a Numbers baloldali sávján található előre elkészített, de szerkeszthető stílusok közül válasszuk ki azt, amelyikkel a legjobban mutat a táblázatunk!

A Numbers-szel megnyithatunk Microsoft Excellel készült állományokat is. Ehhez a File menü Open parancsát kell kiadnunk, majd kiválasztani a megnyitandó Excel fájlt. A Numbers felismeri az Excel formátumot és a fájlt automatikusan megnyitja egy új dokumentumot létrehozva. E pillanattól kezdve szabadon dolgozhatunk a Numbersben, az eredeti Excel fájl érintetlen marad. A Numbersbe beemelt Excel táblázat stílusát pont úgy módosíthatjuk, ahogy azt tettük az imént az általunk létrehozott táblázattal.

Ahogy említettük, az Apple több tucat sablont kínál, a sablonok előre formázott táblázatokat, grafikonokat, szöveg és képhelyeket tartalmaznak. A sablonokat az Apple három csoportba sorolta. A Personal alatt a személyes használatra szántakat találjuk, a Business az üzleti táblázatok gyűjteménye, míg az Education alatt az oktatásban használatosakat leljük meg. Ha kiválasztottuk a megfelelőnek vélt sablont, akkor kattintsunk a Chose gombra és máris kezdhetjük a munkát!

A Numbers az adatokat cellákban tárolja, a cellákból épülnek fel a táblázatok, amelynek sorai és oszlopai vannak. Bármelyik cellába úgy írhatunk be adatot, hogy azt kiválasztjuk, majd begépeljük a beírandót és leütjük az Enter billentyűt. Ennek hatására nem csak rögzül a bevitt információ, de azonnal kiválasztódik az előző alatt lévő cella - máris gépelhetjük az oda szánt adatot. Ha az adat bevitele után a tabulátor billentyűt ütjük le, akkor az előzőtől jobbra lévő cellára ugrunk. A shift nyomva tartása mellett az Enter leütésére az előző fölötti, a shift és tab hatására pedig az eggyel balrább lévő cellára lépünk.

A megjelenést vezérlő eszközsorból állíthatjuk a betű típust, stílust, méretet, színt a cellán belüli elhelyezkedést, a keret színét és még sok mást.

A megjelenést vezérlő eszközsorból, angolul a Format Barból állíthatjuk be, hogy a cellába írt szám miként jelenjen meg. Láthatjuk a beírt számot számformátumként - ezresnél szeparáltan, két tizedes kijelzéssel - vagy mérőszám-mértékegység megjelenítéssel - itt most devizaként, a dollár jel forintra cserélhető. De választhatunk százalékos kijelzést is. A cellába írt adat megjeleníthető dátum formátumban, törtszámként és még számtalan más módon is.

A más mód nem csak szöveges megjelenítést jelent, választhatunk csúszkát, léptetést vagy legördülő menüt is - ez utóbbiak az interaktív adatbevitelt segítik.

A cellákat kiemelhetjük úgy is, ha keretet rajzolunk köréjük vagy háttérszínt adunk nekik. Először jelöljük ki azokat a cellákat, amelyek köré keretet szeretnék illeszteni, majd a Format Barból válasszuk ki, hogy melyik élek legyenek kiemeltek. Ezt követően válasszuk ki a következő legördülő menükből a keret formáját, vastagságát és színét.

A Numbersnek, mint táblázatkezelő programnak a legfőbb erénye, hogy a cellákba képleteket írhatunk. Végeztessünk el a programmal egy számolási feladatot, szorozzuk össze a C és a D oszlopban lévő számokat, az eredmény kerüljön az E oszlopba! Válasszuk ki azt a cellát, ahová az eredményt szeretnénk megkapni, majd írjunk be a következő képletet: egyenlő C4 szorozva (ez a csillag jel) D4. Ha bármelyik hivatkozott cella értékét megváltoztatjuk, az eredmény automatikusan módosul. A Numbers-zel nem csak összeadni, szorozni és osztani lehet, de számos függvényt is ismer a program. A leggyakrabban használt függvényeket az eszközsor ikonja alatt találjuk meg. Ha például ennek az oszlopnak az összegét szeretnénk ide kiszámoltatni, akkor válasszuk ki az oszlop alján a cellát, majd kattintsunk a Summa ikonra és válasszuk ki az összegzés, a Summa függvényt! A Numbers megtippeli, hogy mely cellák értékének az összegére vagyunk kíváncsiak.

Ne feledjük, ha megváltoztatunk egy adatot, akkor az összes erre hivatkozó képlet értékét újraszámolja a program! Az eszközsor függvények ikonja alól a More functons...-t választva férünk hozzá a Numbers közel 150 függvényéhez. A megjelenő párbeszédablak bal oldalán a függvényeket argumentumuk szerint csoportosították.

Választhatunk dátummal, pénzüggyel, statisztikával vagy szöveggel kapcsolatos függvény csoportot, hogy az oda tartozó függvényeket meglássuk.

A táblázatban rögzített számok sokkal beszédesebbek, ha grafikonon ábrázoljuk őket. Grafikon létrehozása a Numbers- zel roppant egyszerű, jelöljük ki az ábrázolandó adatokat, majd az eszközsor grafikon ikonjára, a Charts ikonra kattintva válasszunk a Numbers kilenc grafikon típusa közül. A Numbers a cellaértékek alapján rajzolja meg a grafikont. Ha bármelyik ábrázolt érték megváltozik, a grafikon a változást automatikusan követi.

Vegyük észre, hogy az ábrázolt adatokat - amikor a grafikon a kijelölt elem - a Numbers vastag kék kerettel veszi körbe, jobb alsó sarokban kis fehér karikával. Az egérrel megragadva a kis karikát módosíthatjuk, mely adatok ábrázolódjanak a grafikonon. A Numbers az adatok elnevezését a táblázatunkba írtakból származtatja.

A grafikonok megjelenését az Inspector Chart paneljén módosíthatjuk. A grafikon lehet két vagy háromdimenziós. Három dimenziós esetben megválaszthatjuk a nézőpontot és a megvilágítást is. A grafikon felülete, szakszóval textúrája is módosítható, az Apple egy tucat lehetőséget kínál, köztük acélos, márványos vagy épp szövetes látvány hatásút.


Cellán túl
Egy Numbers állomány sok oldalból állhat, egy oldalon pedig több táblázat, grafikon, kép és szöveg foglalhat helyet. Új oldalt egy kattintással adhatunk az állományunkhoz. Az oldalt a Numbers Sheet-nek, a táblázatot table-nek nevezi, ne keverjük ezt a két fogalmat!

A táblázat cellákból áll, amelyek sorokba és oszlopokba rendezettek. A Numbers sablonjaiban található táblázatok előre formázottak, beleértve az adatformátumot és függvényeket is, persze bármikor létrehozhatunk új, saját táblázatot. Ehhez kattintsunk az eszközsor Table ikonjára, válasszuk ki a megfelelő táblázatstílust.

Egy oldalon belül úgy módosíthatjuk a táblázat helyét, hogy a bal felső sarkánál fogva áthúzzuk oda, ahol látni szeretnénk. Az állomány oldalai között a baloldali sáv felületén húzhatjuk másik lapra a táblázatunkat - a számítások, hivatkozások kezelése a Numbers dolga, nincs miért aggódnunk.

A Numbers táblázat megjelenítése kedvünkre módosítható anélkül, hogy a táblázat adatai módosulnának.

Lássunk erre pár példát! Az elsőben a sor és oszlop törlést és beszúrást nézzük meg! Amikor rákattintunk egy cellára, az oszlopok végén kis fogantyú jelenik meg, ha ezt jobbra húzzuk, új oszlopokat kapunk. Hasonló a helyzet a sorokkal is. A jobb alsó fogantyúval sorokat és oszlopokat adhatunk a táblázathoz.

Ha nem a táblázat végéhez kell új sort bevinni, akkor vigyük az egeret a sor elejére, majd csúsztassuk a megjelenő apró nyilacskára! A megjelenő menüből kiválasztva a sor törlést, a Numbers azt azonnal végrehajtja. Sort is ebből a menüből szúrhatunk be a kiválasztott sor fölé vagy alá.

A baloldali sávban - amelyet sheet-navigatornak hív a Numbers - átnevezhetjük a táblázatot, hogy könnyebb legyen beazonosítani. Az átnevezéshez kattintsunk duplán a táblázat jelenlegi nevére, majd írjuk azt át. Érdemes a Numbers oldalakat, táblázatokat, grafikonokat rendszerezetten tartani, saját munkánk válik így könnyebbé.

A Numbers azzal is segíti a táblázatok rendben tartását, hogy kiemelten támogatja a fej és lábsort - de csak egyet-egyet. Egy meglévő táblázathoz úgy rendelhetünk fejsort, hogy belekattintunk a táblázatba, majd a Format Soron rákattintunk a kívánt fej-, láb vagy baloldali oszlop ikonra. A Numbers a megjelenítéssel is megkülönbözteti ezeket a sorokat a táblázat többi cellájától.

Ezeknek a kiemelt soroknak vagy oszlopnak a megjelenését mi magunk is módosíthatjuk. Jelöljük ki a cellákat, majd az Inspector Table fülén változtassuk meg a cellák keretét vagy háttérszínét. Ha olyan nagy lenne a táblázatunk, hogy az nem férne rá nyomtatáskor egy oldalra, a Numbers minden kérés nélkül megismétli a fej és láblécet, valamint a bal oldali első, kiemelt oszlopot minden oldalon.

Előfordulhat, hogy egy táblázatba az Address Bookban nyilvántartott ismerőseink, üzletfeleink adataira lenne szükségünk. A Numbers támogatja az adatok átvételét. Az Address Book adatok átvételéhez hozzunk létre egy olyan táblázatot, amely egyetlen, címsorból áll. A cellákba azokat a megnevezéseket írjuk be, amely adatokat szeretnénk az Address Bookból ide, a Numbersbe átemelni. A megnevezéseket így angolul kell megadnunk, talán segít, ha megnyitjuk az Address Bookot, hogy ne gépeljünk el semmit. Egyetlen ember adatait úgy adhatjuk hozzá ehhez a táblázathoz, hogy megnyitva az Address Bookot, onnan azt ide áthúzzuk.

Ha az Address Bookban éltünk a csoportképzés lehetőségével, akkor áthúzva a táblázatra egy csoportot, annak minden résztvevője adatát megkapjuk a táblázatba. Aki nagyon lusta, megspórolhatja a fejléc elkészítését is. Ha az Address Bookból a csoportot a Numbers egy üres területére húzzuk át, akkor a Numbers automatikusan létrehoz egy új táblázatot a szükséges fejléccel.


Adatrend
Egy táblázatba bevitt adatokat könnyen sorba rendezhetünk vagy megszűrhetünk adott szempontnak megfelelően. Bármelyik oszlop adatait csökkenő vagy növekvő sorrendbe rendezhetjük. A sorba rendezéshez válaszuk ki a táblázatot, vigyük az egeret annak az oszlopnak a betűjelére, amely alapján rendezni szeretnénk az adatokat. A megjelenő, kis nyíl rejtette menüből válasszuk ki a növekvő vagy csökkenő irányú sorba-rendezést.

A táblázat összes adata e szerint az oszlop szerint lesz sorba rendezve, a fej, baloldali és lábléc sorok illetve oszlop nem sérül meg.

A sorba rendezésen kívül a szűrés lehet az, amely rendezettebbé teheti táblázatban tárolt adatainkat. A szűrés azt jelenti, hogy csak azok a sorok maradnak láthatók, amelyek megfelelnek a keresési, szűrési feltételünknek. Válasszuk ki ismét azt a táblázatot, amelyen dolgozni szeretnénk, majd kattintsunk az eszközsor Sort and Filter ikonjára!

Ekkor jelenik meg előttünk a sorba rendező és szűrő párbeszédablak. Az ablak alsó felében válasszunk ki egy mezőt, egy relációt és adjuk meg értéket - a szűrés ennek alapján történik meg, amikor bejelöljük a checkboxot. A Macen megszokott módon további szűrőfeltételeket hozhatunk létre.

Onnan is felismerhetjük, hogy egy táblázat szűrt adatokat tartalmaz, hogy a sorszámozása nem folyamatos. A szűrést úgy kapcsoljuk ki, hogy az eszközsoron rákattintunk a Sort and Filter ikonra, majd a szűrési feltételek felett a Reset gombra.

A Numbers speciális adatbeviteli módot is kínál!

Több féle speciális mód is használható, válasszuk mindig azt, amelyik a leghatékonyabbnak tűnik! A checkbox például akkor jó megoldás, ha az adott sor ki- vagy ki nem választását szeretnénk gyorsan megadatni. A Slider, a csúszka a gyors, nagy léptékű adatváltoztatást teszi lehetővé. A csúszka, a Slider a helyes választás, ha látni szeretnénk, a módosítás miként befolyásol más cellák tartalmát vagy akár egy grafikont.

Végül a Stepper, a léptető a helyes választás, ha adott lépésközzel szeretnénk egy cella tartalmát növelni vagy csökkenteni. Ilyen lehet az, amikor egy szülinapi parti tányér szükségletét számoljuk, az egész számos léptetés esetén fél tányérral nem tervezünk - legalábbis a buli előtt semmiképp.

A csúszkának és léptetőnek az Inspector Cells paneljén megadhatunk minimum és maximum értéket, valamint lépésközt is. A legördülő menüt, amit oly jól ismerünk, a Numbersben mi magunk is létrehozhatunk, ha azt szeretnénk, hogy adott elemek kerülhessenek csak egy cellába. A csúszkát, checkboxot, léptetőt és legördülő menüt a format barból is bevihetjük a táblázatba. A checkbox elhelyezése a legegyszerűbb: kiválasztjuk a cellát, majd rákattintunk a megfelelő ikonra.

A másik három speciális adatbevivő módot a legördülő menüből választhatjuk ki. Az Inspector Cells panelje automatikusan megjelenik, hogy a szükséges adatokat megadhassuk.

Már említettük, hogy a Numbers oldalakkal dolgozik, és ezekre nem csak táblázatot, de képeket és szövegeket is képes elhelyezni. Szöveget szövegdobozba írhatunk, ezt az eszközsor Text ikonjára kattintva nyerünk. Gépeljünk és helyezzük oda a szöveget, ahol szükségünk van rá. A szövegnek természetesen megadhatjuk színét, formáját és méretét is a Format Bar használatával.

Geometria alakzatokat az eszközsor Shape ikonjára kattintva választhatunk. A kapott alakzatok természetesen szerkeszthetők, átméretezhetők. Az elemek oldalon történő esztétikus elhelyezésében segítenek a vonalzók, és az illeszkedést mutató segédegyenesek.

Ez utóbbiak automatikusan megjelennek, amikor egy elemet vonszolunk. Akkor válnak láthatóvá, amikor a vonszolt elem valamelyik széle vonalba kerül egy másik elem szélével - ezt a vonal hossza is mutatja.

Első hallásra talán fura, de a Numbersben az oldalakra képeket, mozikat is tehetünk, vagy hangfájlt csatolhatunk.

A Média Böngészőből elérhetjük az iMovie-s mozikat, az iPhoto-ban tárolt fényképeket és az iTunesban őrzött vagy GarageBandben szerzett zenéket. Ha megragadunk egy képet a Média Böngészőben és áthúzzuk azt a Numbers egy oldalára - máris hozzáadtunk a munkánkhoz egy képet.

Ha Numbers sablont használunk, akkor a képet egy, a sablon részét alkotó fényképre húzva az felveszi annak méretét, stílusát.Mozival is ilyen egyszerűen gazdagíthatjuk a Numbers állományt. A lejátszáshoz duplán kell a mozit rejtő képre kattintani. A mozi lejátszását az Inspector QuickTime oldalán szabályozhatjuk. Itt állíthatjuk be meg a mozi hangerejét is.

A fényképek, mozik és hangcsatolással így akkor is mindent elmondhatunk és megmutathatunk a táblázatokról - ha mi magunk nem is vagyunk jelen. (Olvasd el a Média Böngészőt dicsőítő sorainkat az oldal alján!)


A táblázat is stílusos
A Numbers sablonjaival táblázat formák is érkeznek, amelyek segítségével egy kattintással megváltoztathatjuk a táblázat külalakját anélkül, hogy a tárolt adatok módosulnának. A táblázat stílusokat a baloldali hasáb közepe táján találjuk. Válasszunk ki egy cellát az egyik táblázatban, majd kattintsunk az egyik táblázat-stílusra - az eredmény azonnal látható. A táblázat-stílus használatával egységes arculatú dokumentációt készíthetünk.

A kínált sablonok részei megváltoztathatók, de létrehozhatunk saját táblázat sablont is. A módosításhoz az átalakítandó stílust alkalmazzuk egy táblázatunkra. Ezen a Format Bar használatával végezzük el a kívánt módosításokat. Ezeket a módosításokat felülírásnak nevezzük - ezek megőrizhetők illetve elvethetők, ha másik stílust választunk a táblázathoz. Ha ezt szeretnénk, bátran kattintsunk egy másik stílus nevére. Ha nem szeretnénk a felülírásokat megőrizni a stílus váltásakor, akkor a stílus név utáni kis nyílra előbukkanó menüből válasszuk a Clear and Apple Style parancsot!

Elkészítettél egy táblázatot és szeretnéd ezt a stílust később egy kattintással további táblázataidra is alkalmazni? Ekkor a megőrzendő külalakú táblázatot kiválasztva adjuk ki a Create New Style parancsot, majd nevezzük el az új táblázat- stílusunkat.

A Numbers fejlesztésekor az Apple külön gondot fordított arra, hogy az előállított dokumentumok nyomtatása is egyszerű legyen. A nyomtatási előkép megtekintéséhez az Eszközsor View ikonja alól a Show Print View parancsot kell kiadnunk. A Numbers ablak alján egy kattintással válthatunk álló és fekvő lap között. E két ikontól jobbra találunk egy csúszkát, amellyel az oldalakon lévő összes elemet átméretezhetjük - de csak nyomtatáshoz - úgy, hogy azok ráférjenek az oldalra, a változás szemmel látható. Az oldalakon lévő elemek - képek, táblázatok - továbbra is szerkeszthetők, hogy a legszebben mutassanak majd nyomtatáskor - ezek a változások megmaradnak nyomtatás után is.

A Numbersből számos más, ismert fájlformátumba menthetjük ki az oldalakat. Elmenthetjük az Excel által használt xls-be, az Acrobat vagy Preview által értett PDFbe, de akár honlapra is. A mentéshez adjuk ki a File menü Export parancsát. A PDF mentést választva megadhatjuk a képek minőségét és azt, hogy az egész Numbers dokumentumot, vagy csak az épp nézett oldalt mentse el a PDF formátumba a Numbers.

Az Exceles mentéshez az Excel ikonra kell kattintani. Sok esetben, más adatbázis kezelőknek történő adat átadáskor érdemes a CSV, azaz vesszővel tagolt adatok - formátumot választani. Ez utóbbi esetben megadhatjuk a szöveg karakter kódolását is - ennek megfelelő használata a magyar ékezetes betűk miatt számunkra fontos! Az Apple alkalmazásai egymást segítik, így a netes publikálás választásakor a minden Macintoshra ingyen felkerülő iLife csomag iWeb programját használja a Numbers. A netre a Numbers dokumentum felkerülhet PDF-ként vagy Numbers dokumentumként, mindkét esetben letölthető formátumban.

A választás után a Mac automatikusan elindítja az iWeb alkalmazást, választhatunk, hogy az iWeb sablonok közül a blogost vagy a podcastost használjuk - a többi a Numbers, az iWeb és a Mac dolga.


Ferenczy Gábor
 

A lap tetejére


Alkalmazós írásaink