Hirdetés

KEYNOTE

Apple iWork csomagjának része a Keynote, az Apple prezentációs szoftvere, ez a gyorstalpaló bemutatja, milyen egyszerű a Keynote használata. Az Apple Keynote az indítás után 36, szakember tervezte bemutató-sablont kínál fel, hogy egyiket kiválasztva azonnal megkezdhessük a prezentáció összeállítását. Az első lépések között kell megválasztanunk, hogy milyen méretű legyen a prezentáció - gondoljunk a kivetítők szabta korlátokra is. Minden sablonhoz több oldal tartozik, a sablon része a háttérkép, a betűk és a felirat stílusok is.

Amikor új bemutatót kezdünk összerakni, elég rákattintani az első dia, az első szlájd feliratára, hogy címet adhassunk a prezinek. Az ikon soron a plusz jelre kattintva adhatunk a bemutatóhoz további szlájdokat, azaz diákat. A kiválasztott sablon kínálata diákat a Master ikonra kattintva mutatja meg a Keynote. Válasszuk ki azt a diát, amely egyetlen képet mutat, alatta két, eltérő méretű aláírás sorral!

A legtöbb dián a szöveg helyét előre kijelölték, az ilyen helyekre elég rákattintani, és máris gépelhetjük a saját szövegünket. Ha érintetlenül hagyunk ilyen előre kijelölt szöveghelyet, az ott látható szöveg a bemutató alatt nem lesz látható.

A diák tetején általában a címsort találjuk. A többi szöveg gyakran felsorolásszerű - a felsorolás is előre formázott, grafikus tervezte a betűt, a méretet, a színt és a megjelenést. Itt is egy kattintással kitölthetjük az Apple kijelölte szöveghelyet. Az Entert leütve lépünk a következő felsorolás ponthoz.

Ha több szöveget szeretnénk vagy máshová írnánk, mint azt a sablon sugallja, akkor kattintsunk az eszközsoron a Text ikonra. Az így kapott szövegdobozt bárhová elhúzhatjuk. A szövegdobozba szabadon gépelhetünk. A szöveg megjelenését legegyszerűbben úgy formálhatjuk nekünk tetszővé, hogy az eszközsor Format ikonjára kattintva előhívjuk a szöveg-formázási funkciókat. Egy kattintással vastaggá - fetté, dőltté - ez ugye az italic, vagy aláhúzottá tehetjük a kijelölt szöveget.

A Keynote előre kidolgozott sablonjai olyan lendületet adnak a prezentáció megkezdéséhez, amely ezt a munkát soha nem tapasztaltan könnyűvé teszi.


Gyönyörű képességünk
Minden prezentáció eléri azt a szintet, amikor már kezd picit áttekinthetetlen lenni, melyik dia melyik is - a Keynote több segítséget is kínál a szlájdok rendben tartására.

Kezdetben, alap értelmezetten a baloldali sávban látjuk a diáinkat, ahogy követik egymást, mindegyik a kezdő nézőképével jelenik itt meg. Így a grafikát, grafikon ábrázoló diák könnyen felismerhetők. A diák sorrendjét fogd-és-vidd eljárással módosíthatjuk.
A szlájdokat csoportba is rendezhetjük, ragadjunk meg egyet és húzzuk egy másik dia jobb szélére. Apró kék nyíl jelenik meg, ekkor adtuk hozzá a diát a csoporthoz. A csoport tagjai elrejthetők vagy felfedhetők a csoport vezető diája melletti szürke háromszögre kattintva.

A nézőképek méretét a bal alsó sarokban lévő ikonra kattintva adhatjuk meg. A kisebb nézőkép több szlájd áttekintését biztosítja, a nagyobb méret esetén jobban látjuk, mi is van az egyes szlájdokon.

Az Outline nézet szöveggel jellemzi a diákat. Az Otiline nézetre az eszközsor View menüjéből adható ki. Ebben a nézetben a címeket és a felsorolásokat láthatjuk szlájdonként. Itt, az előnézetben is felcserélhetjük a felsorolás elemeit - a változást azonnal látjuk a dián is.

A Light Table nézetben a diákat kiterítve látjuk, ez a legjobb nézet ahhoz, hogy a diák sorrendjét áttekintsük és módosítsuk. A Light Table nézetet szintén az ikonsor View ikonjára kattintva választhatjuk ki. A diák balról jobbra, soronként jelennek meg, az alattuk látható számuk a megjelenési sorrendjük. A sorrendet egyszerű fog-és-vidd módszerrel módosíthatjuk. Ha valamelyik szlájdon hibát veszünk észre, duplán rákattintva azonnal szerkeszthetjük azt.


Fények, hangok, mozgások
A Keynote megkönnyíti fényképeid, mozijaid vagy hanganyagaid beépítését a prezentációdba különösen akkor, ha ezeket a minden Macre felkerülő, ingyenes iLife programokkal kezeled. Az eszközsor jobb szélén található Media ikonra kattintva megjelenik az Apple média- böngészője.

Az Audio gombra kattintva választhatunk az iTunes programba bedigitalizált, abban tárolt zenék közül épp úgy, mint a Garage- Bandben szerkesztett saját hanganyagok közül - mindkét program része az ingyenes iLife-nak. Bárhonnan is választunk zenét, azt egyszerűen csak rá kell húzni a meghangosítandó diára. Az Inspector QuickTime paneljén megadhatjuk a hanganyag kezdő és végpontját - ha nem az egészet kívánjuk lejátszani. Utasíthatjuk a Keynoteot a zene folyamatos ismétlésére is, valamint beállíthatjuk a lejátszás hangerejét.

A Photos gombra kattintva elérhetjük az iPhoto programban tárolt fényképeinket, az iPhoto szintén az ingyenes iLife csomag része. Ha Aperture-t használunk, az Aperture képeit is elérjük a Média Böngészőben. Képet úgy adunk a szlájdhoz, hogy ráhúzzuk a képhelyre, ez általában egy sablon stílusába illeszkedő kép.

A kép átméretezéséhez kattintsunk duplán a képre, kis úszó paletta jelenik meg a kép alatt. A csúszkával változtathatjuk a kép méretét. A képet megragadva pedig beállíthatjuk, mi legyen látható a képből. A szerkesztés végén kattintsunk az Edit Mask gombra!

A Movies gombra kattintva a Movies mappában lévő mozijainkat látjuk. Kiválasztva az egyiket kattintsunk a lejátszás ikonra, és máris pörög a film. A kereső mező segít adott mozi megtalálásában. Persze mozit - ahogy hangot vagy fotót is - a Finderből áthúzva is hozzáadhatunk a prezentációhoz.

A kép méretét a sarkainál vagy oldalfelezőinél megjelenő négyzeteket megragadva állíthatjuk. A képet más pontjánál megragadva húzhatjuk arrébb, a helyére.


Maszkabál
Mélyedjünk el egy picit a Keynote kínálta képszerkesztési, megjelenítési lehetőségekben. A képeken kívül használhatunk magunk alkotta sokszögeket, de választhatunk a Keynote kínálta geometria formák közül is. Természetesen ezeknek a grafikai elemeknek is módosíthatjuk a megjelenését, vonalvastagságát, színét és kitöltési módját.

A geometria formákat használhatjuk arra is, hogy képünknek extravagáns megjelenést adjunk. Miután létrehoztuk a kívánt sokszöget, dobjunk rá egy fényképet az előbb hallott módon! Kattintsunk rá az Edit Mask gombra, hogy módosítsuk a fénykép méretét és elhelyezkedését! Újabb Edit Mask gombra történő kattintással rögzítjük a módosításunkat.

Először figyeljük meg, miként segíti a szép szlájd készítést a Keynote a direkt és automatikus segédvonalakkal. A View ikon alatt találjuk a vonalzót. A megjelenő vonalzó területén lenyomjuk az egér gombját, akkor így egy segéd vonalat tudunk lehúzni a kívánt helyre - a képek erre a segédvonalra illeszkednek majd. Jelöljünk ki több képet!

Az elsőt a szokott módon egérrel megbökve, majd a Command - vagy Alma - billentyű nyomva tartása mellett a másik két képet is. Az eszközsor Arrange ikonja alól válasszuk ki a Distribute Objects parancsot, ez a kijelölt elemeket rendezi el. A parancs almenüjéből válasszuk a Horizontally-t, azaz a vízszintes elrendezést. A beállítást segítő segédvonalakat természetesen csak mi látjuk, azok bemutatáskor vagy nyomtatáskor láthatatlanok.

A Keynote használatakor számos segítséget kapunk a programtól, hogy bemutatónk ne csak tartalmas legyen - ez ugyanis csak rajtunk múlik -, de felettébb elegáns is.


Gyerünk le alfába!
Gyakori, hogy egy fényképnek vagy logónak olyan egyszínű háttere van, amelyre nekünk igazán nincs szükségünk - sokkal szebb szlájdot tudnánk készíteni, ha ki tudnánk törölni a háttérszínt. Az Apple a Keynote-ban a kezünkbe adta ezt az eszközt, ezt Alpha maszkolásnak nevezzük. A legjobb eredményt akkor érjük el, ha a háttér egyszínű és a megmenteni vágyott képrész ettől erős kontúrral határolódik el.

Az eszköz használata nagyon egyszerű. Először válasszuk ki a képet, majd az eszközsoron kattintsunk rá az Alfa ikonra! A háttér egy pontján kattintsunk, majd lassan távolodjunk az egérrel ettől a ponttól. Azonnal látjuk, hogy a kép háttere áttetszővé vált. Természetesen ismételhetjük a háttér kimaszkolását úgy, hogy más kezdőpontot választunk. Ha minden fölösleges háttérdarabot elrejtettünk, akkor üssük le az Enter billentyűt. Ennyi. A Keynote segített ahhoz, hogy a kép nem kívánt hátterét elrejtsük.


Képes ötletek
A Keynote-ban számos mód van a képek méretezésére, vágására anélkül, hogy a Keynote-ot el kellett volna hagyni. Most következzen pár további ötlet és lehetőség. A kép megjelenését a View > Show Adjust Image parancsával módosíthatjuk. A lebegő palettán végrehajtott képmódosítások non-destruktívak. Ez azt jelenti, hogy az eredeti kép, ahogy bekerült a Keynoteba, mindig elővehető, az itt végzett módosítások az eredeti képet nem teszik tönkre, nem írják felül. Az eredeti kép a Keynoteban megőrződik, bármikor elővehető.

A képek keretbe foglalhatók. Az Inspector Graphic fülén beállíthatunk vonalas képkeret jellemzőket is, de választhatunk az Apple kínálta grafikus képkeretek közül is. A képkeretek néhány jellemzőjét módosíthatjuk.

A képek árnyékot vethetnek, de előállíthatjuk az Apple által imádott tükröződést is - az árnyék és tükröződés jellemzői is tőlünk függnek.


Mozgasd meg!
A Keynote támogatja az animációk készítését, azt, hogy egy elemet, egy képet eljuttassunk a dián az egyik pontból a másikba. De megváltoztathatjuk bármelyik elem áttetszőségét, méretét és meg is forgathatjuk, ha szeretnénk.

Vegyünk egy példát, amikor átméretezünk és elmozdítunk egy fényképet! Válasszuk ki a mozgatni kívánt képet, majd az Inspector Build fülén kattintsunk az Action gombra. A lehetséges cselekvések közül válasszuk a mozgatást, a Move-ot! Menjünk fel az eszköz sorba, és kattintsunk a lejátszás ikonra! Látjuk, hogy a kép kicsit jobbra mozdult, ez a mozgatás alap értelmezett esete. Az Escape billentyűt lenyomva megszakíthatjuk az animációt. A szlájdon látjuk a kép mozgását jelölő piros mozgás-vonalat. A piros káró alakú jel mutatja a kép indulási és érkezési helyét.

Ezeket a pontokat az egérrel megragadva megadhatjuk az animáció kezdő és vég pontját. Most adjunk hozzá egy másik animációt, legyen ez az átméretezés.

A plusz ikonra kattintva hozunk létre új animációt. Legyen ez a Scale, amelynek alapértéke 50%, azaz felére kicsinyítés.

Ha ismét a Play gombra kattintunk, akkor megnézhetjük az összhatást.


Prezentálok, tehát vagyok
A Keynote több megoldással is segíti az előadás megtartását, az egyik ilyen a szlájdokhoz kötődő megjegyzések.

Megjegyzést nagyon egyszerű egy szlájdhoz csatolni, az eszközsoron kell rákattintani a Comment ikonra - kis sárga cédula - és a megjelenő jegyzetbe belegépelni a fontos és el nem felejtendőt. A megjegyzés a prezentálás során természetesen rejtve marad.

A View menüben található Show Presenter Notes olyan megjegyzések, szövegek emlékeztetők helyét jeleníti meg a szlájd nézet alatt, amelyet csak az előadás tartó lát, a prezentációt élvezők nem. Ide kerülhet minden, amit az adott szlájd kapcsán feltétlenül el szeretnénk mondani.

A Presenter Notes úgy is megjeleníthető, ha az eszközsor View ikonja alól a Show Presenter Notes parancsot adjuk ki. Az alsó részbe gépeljük be az el nem felejtendőket. Ne feledjük, amit ide írunk, azt csak mi látjuk az előadás közben.

És végül itt a Előadó nézet, amelyet a View menü Rehearse Slideshow parancsával hívhatunk elő. Mit lát ilyenkor az előadó? Látja azt a szlájdot, amit a közönség lát. De látja a következő szlájdot is, a képernyő alján az aktuális diához tartozó megjegyzéseit, amit - ugye - nem kell elfelejteni elmondani. Látja a pontos időt is és azt, hogy hány perce beszél már.


Megszólalásig
Remek ötlet az egyes diákhoz rövid hang alámondást csatolni, ha a szlájdok egy kihelyezett terminálon pörögnek majd egy kiállításon. A hangrögzítéshez a Mac minden segítséget megad.

A felvételhez használhatjuk a Mac beépített mikrofonját - már ha van ilyen -, de bármilyen más külső mikrofont is. Válasszuk ki azt a szlájdot, amelyet látni szeretnénk a hang alámondás kezdőpillanatában. Majd az Inspectort elővéve a Document fülön kattintsunk az Audio gombra!

Ekkor a Keynote elkezdi a diák vetítését, de a bal felső sarokban villogó vörös pont jelzi, a Keynote rögzíti az elhangzottakat. A felvételt az F billentyű leütésével felfüggeszthetjük, majd bármelyik billentyű leütésére az folytatódik. A felvétel végét az Escape billentyű lenyomásával jelezzük a Keynote-nak.

A felvett hanganyag a Keynote prezivel együtt mentődik el. Prezentációnál a hang lejátszás automatikus. Ha végleg ki szeretnénk törölni a hangfelvételt, akkor azt az Inspector Document panelén az Audio gombra történt kattintás után tehetjük meg.

Aki szereti a végleteket, a hang alámondással olyan prezentációt készíthet, amelynek előadásakor magának nem is kell jelen lennie - vagy ha ott is van, meg sem kell szólalnia.


Interaktivitás
A Keynote alkalmas arra is, hogy a felhasználó döntésétől függően átugorjon szlájdokat, adott szlájdra visszalépjen. De arra is fel elehet készíteni, hogy egy másik Keynote prezentációt játsszon le, vagy megnyisson egy oldalt a Safari web-böngészőben vagy azonnal készen álljon a Mac levélküldésre.

Bármelyik szöveget, fényképet vagy geometriai alakzatot hiperlinkké tehetünk. A kép alján látható navigációs ikonokat mind a Keynote grafikai elemei segítségével alkottuk meg.

Válasszuk ki bármelyik elemet, majd hívjuk elő az Inspector Hiperlink paneljét. Ezen tegyük a kijelölt elemet hivatkozássá. Mivel a vissza nyilat választottuk ki, az az előző szlájdra, előző diára lépést jelenti, így ezt jelöljük itt be. A többi elemnek is megadhatjuk, ha rákattintunk, mi történjen.

Ez ugye a következő szlájdra visz, de lehetne az első szlájdra ugrás vagy levél küldés is, de megnyittathatunk egy honlapot is. Az így összeállított navigációs sort bátran átmásolhatjuk bármelyik másik szlájdra is. A beillesztés pont oda történik, ahol a kimásolt oldalon volt a navigációs rész.

Az ilyen navigációval ellátott prezentáció bátran eljuttatható már az ügyfeleinkhez, hallgatóinkhoz.


Ez kész, most hogyan tovább?
Az elkészült prezentációt nem csak bemutathatjuk a Keynote használatával, de számos más módon is elérhetővé tehetjük. A prezit átadhatjuk a minden Macen fent lévő iLife csomag programjainak, így a DVD készítést támogató iDVD-nek, a digitális fényképeket kezelő iPhotonak, de videó formában az iTunesnak is. A netes publikálást támogató iWebben letölthetővé tehetjük a Keynote prezentációt egy-két kattintással. Ha profi hang alámondást szeretnénk, akkor irány a GarageBand. És ha egyből a nagyközönség elé tárnánk a Keynote munkánkat, akkor a programból ki sem kell lépnünk ahhoz, hogy a YouTube videó megosztó szájtra töltsük fel azt.

Az iDVD-nek történő átadás esetén dönthetünk arról, hogy milyen módon lehessen majd a DVD lejátszásakor lépdelni a diák között. Ha azt szeretnénk, hogy a felhasználó a távvezérlővel léptessen a diák között, akkor válasszuk a Manual Advance módot.

A Recorded Timing esetén az egyes diákhoz csatolt hanganyag hossza adja ki a megjelenítés idejét, a Fixed Timing pedig egységnyi időt szán minden szlájdra. A választás után a Keynote automatikusan elmenti a prezentációt a megfelelő fájlformátumba. Nézzük most a szájt-szerkesztő iWeb programnak történő bemutató átadást! Eldönthetjük, hogy PDF-ként vagy Keynote dokumentumként kívánjuk azt letölthetővé tenni. A Video Podcast választása esetén a Keynote a bemutatót videóvá alakítja, amelyet majd visszanézhetünk az általunk közzétett honlap oldalon. A PDF választása után kiválaszthatjuk az weblap külalakját az Apple iWeb sablonjai közül. A választás után a létrejött oldalt azonnal publikálhatjuk a MobileMe oldalunkon.

Az eddig említetteken túl az Export paranccsal további formában menthető ki a prezentáció. Lehet ez QuickTime, Power- Point, PDF, kép, Flash, HTML-oldal vagy iPod-ra optimalizált QuickTime videó. Ha levélben szeretnénk megosztani a prezentációt, akkor érdemes a PDF opciót választani. Ekkor, ha hivatkozásokat, hiperlinkeket helyeztünk el a Keynote-ban, azok a PDF-ben is élni fognak.

A Flash mentés előnye az, hogy a kapott fájl a legtöbb web-böngészővel megtekinthető, így az Apple Safarijával is.


Nyomtatás
Egy előadás követését nagyban segíti, ha a prezentáció nyomtatott változatát odaadjuk a hallgatóknak. A Keynote többféle módon kínálja fel az előadás kinyomtatását. A File menü Print parancsát kiadva megadhatjuk, hogy a teljes prezentációt szeretnénk kinyomtatni, vagy csak adott oldalakat. A diák sorszámát a Keynote ablakának bal oldalát elfoglaló nézőképek mellől is leolvashatjuk.

További beállítási lehetőségeket találunk ennél a legördülő menünél, itt Keynote specifikus beállításokat végezhetünk el. Nyomtathatjuk a pőre diákat vagy a prezentátor megjegyzéseit is. Az Outline opció választása után csak a szlájdok címe és a diákon szereplő felsorolásokat nyomtatjuk ki.

A Handout kiválasztása után megadhatjuk, hogy egy oldalra hány diát helyezzen el a Keynote nyomtatáskor. A kinyomtatott prezentáció nem csak az előadás követését segíti, de utólag is hasznos emlékeztető lehet a résztvevők számára.


NAGYON-NAGYON GYORSAN
Gyors prezentáció készítés azok számára, akik ezt az írást ugyan végigolvasták, de gyorsan szeretnének eredményt elérni, ígérjük, a bemutatandó Smart Builds-zel rövidebb idő alatt végeznek, mint ezzel a cikkel.

Az Apple úgy gondolta, hogy azok számára, akik csak és kizárólag fényképeket szeretnének bemutatni látványos prezentációval, elkészíti a Smart Buildet, az Okos Összerakót. Lássuk, miként is működik ez!

Az eszközsörön kattintsunk rá a Smart Build ikonra, válasszunk ki egy áttűnési módot - ezt, ha akarjuk, később majd módosíthatjuk. Megjelenik egy félig áttetsző úszóablak, amelynek az üres képhelyeit kezdjük el feltölteni a bemutatandó képekkel. A képeket a Média Böngészőből egérrel húzzuk át az említett palettára! A képek sorrendjét bármikor fogd-és-vidd módszerrel felcserélhetjük. A kész - vagy csak félkész - művet a Play gombra kattintva tekinthetjük meg. Ha egy képre nincs szükségünk, akkor jelöljük azt ki az úszópalettán és üssük le a Delete billentyűt!. Érdemes a paletta egyetlen állítási lehetőségét kiválasztani, ekkor a képek azonos méretűek lesznek.Ferenczy Gábor
 

A lap tetejére


Alkalmazós írásaink