Hirdetés

Nekem a Leopárd...

Mindenki rátapadt a visszaszámlálóra, vártuk a soros nagymacska érkezését. Én Tigerről upgradeltem a (1.6GHZ, 2GB RAM, PPC G5) vasat. A rendszer intelligensen frissíttet, alig több, mint egy óra alatt. Ezután a Spotlight indexelt úgy 20 percig, és már használhattam is a rendszert. (Mostanában fórumokon ajánlják, hogy az első Upgrade után nyomjunk neki egy Archive and installt, mert az úgy a jó.) A rendszer szemmel láthatóan iszonyú gyors. Enyhe kifejezés, hogy nem értek egyet azokkal, akik azt állították, hogy kizárólag Intel processzoros gépeken lesz szembetűnő a gyorsulás a 10.4.x-hez képest.

Amit rögtön láttam az az, hogy ezt a gejl 3D dokkot nem fogom a szívembe zárni, úgyhogy meg is szabadultam tőle:
Terminál nyit és a következő parancs visszaadja a megszokott 2D Dockunkat:
defaults write com.apple.dock no-glass
-boolean YES; killall Dock

ha helyre állt a rend, bogarászhatunk tovább! A Disk Util borzalmas lassú. Kértem tőle egy jogjavítást a rendszer vinyóra, nem jelzett hibát, viszont beőszültem az alatt a 25 perc alatt, amíg szüttyögött. Ráadásul néhány mappa jogát el is varázsolta, mert az iPhoto nem és nem importált a fényképezőgépről semmit, mondván nincs jogom a művelethez.

A meglepetés akkor ért,mikor a System Preferences > User menüben megláttam, hogy a saját gépemen nem vagyok admin!

Standard jogokkal pedig nem frissít-telepít az ember fia egy picinykét sem. Szerencsére Zozo barátom talált egy leírást arról, hogyan készítsünk egy admin jogú felhasználói fiókot szerviz célra, ezt meg is osztom veletek:
reboot, bong után alma+s nyomva, ha bejött a promt:
fsck -y
mount -uw /
cd var/db

ezzel beléptél a var/db könyvtárba
ls
paranccsal kilistázzuk a könyvtár tartalmát. Ha látjuk a .AppleSetupDone nevű fájlt akkor ezzel a paranccsal le is törölhetjük:
rm .AppleSetupDone
kiadjuk a reboot parancsot

Betöltés után üdvözöl a rendszer, mintha szűz installt csináltunk volna. Létrehozunk egy új usert (más név más jelszó, nem ugyan azt adjuk meg) ennek már admin joga lesz. Importálni semmit nem kell!

Belépünk az új fiókba. A System Preferences > Accounts fiókjában kinyitjuk a lakatot és rendbe rakjuk a felhasználónkat, (tőlem elkóborolt az admin jog a franc tudja hová, ezt adtam vissza magamnak) majd átjelentkezünk a megszokott fiókunkba.

Újra System Preferences > Accounts. Törölhetjük a szerviz céllal létrehozott felhasználót. Ha újra uraljuk a rendszert, jöhet a 10.5.1 update. Újraindítás után érdemes Disk Utilityben egy Repair Disk Permissiont csinálni. Örömmel vettem azt, hogy a Leo megszabadított a Virtual Desktop (több asztal kezelése egy képernyőn) programtól, mert a Spaces gyorsabb és kevesebb memóriát foglal el.

Kedvenceim még a Mail programba integrált RSS (Internetes hírcsatorna) olvasó és a beépített Note. Megadhatjuk, hogy a feljegyzés a saját gépen maradjon (ide klimpírozom a jegyzeteimet, cikkskicceket stb...), vagy elküldjük azt a postafiókon keresztül. Ugyan itt teendőlistát is kreálhatunk.

Remek ötlet, hogy a dokumentumok és a letöltések a Dockon egy-egy stackban (gyűjtődoboz a dokkon) közvetlenül elérhetőek, bár nem értem, hogy használati gyakoriság szerint miért nem lehet csoportosítani? Pedig, ha lehetne, akkor lehúzhatnánk stacknek az Applications mappát, jó kis programindító lehetne belőle. Ezért használom mai napig az Overflow (régebben volt egy macappaday nevű oldal, ahol minden nap egy alkalmazás promóciós változatát lehetett letölteni - full verzió frissítési lehetőség nélkül - innen szedtem le. Akinek megvan, de még nem próbálta érdemes érte fellapozni az archivumot!) nevű alkalmazást, mert nem szeretem minden alkalommal végignyálazni az összes programom. Így a dockon maradt a két eredeti stack. Elég gáz az is, hogy az utolsó letöltés és az utolsó megnyitott dokumentum ott rondálkodik a mappaikon előtt.

Jó ötlet viszont, hogy a netről töltött alkalmazások első futtatásakor rákérdez a rendszer, hogy szerintünk rendben van-e? Így nem indul el alattomban semmi sem.

A beígért újdonságok és a beta szemmel látható gyorsasága miatt nagyon vártam az új Safarit is. Rettenetesen gyors, a képeket végre jól kezeli a wordpresses oldalakon is. Ám, ami igazán bejött, az a webtartalom megjelenítése a Dashboardon. Magyarul "Clip It!":
1. Irány a kedvenc TV csatornánk oldala!
2. Ollós ikonra rákattintunk.
3. Kivágjuk a nekünk tetsző részt (én a napi műsort vágtam ki).
4. Irány a Dasboard! Egy kattintás reá és frissül!

Sajnos néhány oldallal, mint például az iwiw, nem boldogul. Akarunk okos Safarit? Hát persze!
1. Töltsük le a Webkit Nightly Buildet a www.webkit.org oldalról!
2. A dmg felcsatolása után húzzuk be a Webkit programot az Applications mappába!
3. Töröljük a Safari ikont a Dockról, majd az Applications mappából a Webkit ikonját húzzuk le a helyére.
4. Indítsuk el a Webkitet a Dockról. A Safari > Preferencesben állítsuk át a Default browsert Webkitre.

Ennyi! Kész az okos Safari! A System updateket is feltehetjük a Safarihoz nem bántják egymást. Minden alkalommal, mikor először indítjuk a Webkitet a hivatalos oldala jön be.

Innen frissíthetjük időnként az Applicationsban lévő Webkitet. Eztán csak a böngésző felső menüsorában lévő házikóra kell kattintani (én a menün nyomtam egy jobb klikket és átszabtam a menüt: kitettem a nyomtatás és a kezdőlap ikont) ahhoz, hogy bejöjjön a beállított kezdőlapunk. Ez a kis "kellemetlenség" elviselhető, legalább figyelmeztet bennünket a programfrissítésre. A Webkitet célszerű hetente frissíteni.

Sípos Péter
 

A lap tetejére


Alkalmazós írásaink