Hirdetés

Az e107 tartalom kezelő rendszer

Az e107 napjaink egyik legnépszerűbb CMS rendszere. Állj, mi is a CMS? A CMS egy mozaikszó, mely az angol Content Management System - magyarul tartalomkezelő rendszer - kifejezésből származtatható. A legtöbb tartalomkezelő rendszer lényegében keretrendszerként funkcionál, mely segítségével mindenféle HTML/CSS/PHP/SQL ismeret nélkül is komoly weboldalt tud bárki készíteni. Azért egy böngészőt és egy webes WYSIWYG szerkesztőt nem árt ha tud kezelni, lévén minden kényelmes, átlátható webes felületről szerkesztető. Írásunknak nem a CMS rendszerek elemzése a tárgya, így térjünk is rá a lényegre!

e107

Az e107 napjaink igen népszerű nyelvén, PHP-ban íródott, adatbázisként a szintén igen népszerű svéd MySQL-t használja. Ebből kifolyólag szinte bármilyen szerveren elfut. No persze most lehet a tapasztaltabbak arcán mosoly suhan át. Igen, eddig akár tucattermék is lehetne, hiszen Dunát lehet rekeszteni az ehhez hasonló rendszerekkel. Azonban az e107 egyike azon három-négy ingyenes tartalomkezelő rendszernek, melyek napjaink "piacát" dominálják. Hogyan is sikerült ezt elérnie? A nagy tudás ellenére is könnyű kezelhetőség mindenképpen meghatározó tényező volt, de a sikertörténet kezdetekor - 0.6-os széria megjelenése - domináns CMS rendszerhez képest kisebb méret és tényleg jelentős sebességkülönbség valamint az egyedi szolgáltatások szintén fontos szerepet játszottak. Ezen állítások ma, a kiadás előtt álló új generáció, a 0.7-es széria esetében is érvényesek.

Azon a véleményen vagyunk, hogy írásban nehéz visszaadni, egy rendszer "hangulatát" így csak kedvcsinálóra vállalkozunk, arra ösztökélve mindenkit, tegyen egy próbát. Hasonlítsa össze más rendszerekkel élőben. Csendben megjegyezzük, hogy a 0.6-os széria kezd kiöregedni, igazán versenyképesnek a 0.7-es szériát tartjuk. Ez utóbbi ugyan még béta stádiumban van, de már meglehetősen stabil, hibamentes. Bárki számára elérhető CVS-ből, de vannak napi CVS snapshotok is. Magyarosítása lényegében készen van.

Kattints rám! Mint már írtuk, az e107 igen kényelmesen használható. Ez már a telepítés során meglátszik, hiszen - ellentétben az egyik nagy konkurensével - több más rendszerhez hasonlóan webes felületen gyűjti össze a konfigurációs állomány összeállításához és az adatbázis eléréshez szükséges adatokat. Ezek birtokában mindent megcsinál helyettünk. Ugyan ezt más CMS rendszereknél se láttam még, de sajnos a 0.7 sem tud FTP-n keresztül becsatlakozni az oldalunkra, hogy beállítsa a file jogosultságokat, ha azok nem megfelelőek. (Ezt egyébként csak a Simple Machines Forumnál láttam eddig). Így kedvenc rendszerünk is csak jelzi, ha gondja van.

A villámgyors és egyszerű telepítés végeztével egy komplett indításra kész portál fogad minket, ahol a legfontosabb szolgáltatások már élnek, konfiguráltak. Gyakran nincs is más dolgunk, mint elkezdeni feltölteni tartalommal és elvégezni a szájízünk szerinti finomhangolást. Erre a jól átlátható adminisztrációs felületen van lehetőségünk.

Ha extra szolgáltatásokra van szükségünk, akkor sincs gond. Mára rengeteg bővítmény íródott a rendszerhez. Az e107 kiegészítőit két csoportra oszthatjuk: menü és plugin. A menük egyszerűbb, az adatbázist nem módosító bővítmények, míg a plugin-ek komolyabb szolgáltatásokkal bővítik rendszerünket. Ehhez saját adatbázis táblá(ka)t használnak. Ez a felhasználó szemszögéből persze teljesen lényegtelen.

Mindkét típust az e107_plugins mappába kell feltölteni. A különbség annyi, hogy a menük azonnal használatba vehetők, míg a pluginokat előbb telepíteni kell a csomagkezelő, a Plugin Manager használatával. Előfordul, hogy a plugin szolgáltatásait menükön keresztül érheti el a felhasználó, ez esetben újabb elemmel bővül a menülista is. Ezen nem kell meglepődnie senkinek. A 0.7-es széria esetében számos "gyári" alapszolgáltatás plugin-né lett alakítva, modulárisabbá téve a rendszert. Ezek egyike a fórum.

Igen, fórum

Merthogy az e107 fejlesztők anno úgy döntöttek, hogy márpedig saját fóruma lesz a rendszernek. A 0.6-os fóruma jól használható, bár kicsit funkció szegény. Ezt nyilván ők is érezték, így a 0.7-es változat esetében a fórum már sokkal komolyabb, számos új funkció köszön a régi felhasználókra. Ez nagyon jó, mert így már a legtöbb oldal igényeit tényleg kielégíti felhasználói és adminisztrációs szempontból egyaránt. És az oldal üzemeltetőinek sem kell egy külső fejlesztő fórumának integrációjával bajlódnia. Az e107 fejlesztők ezt nem is nagyon erôltetik érthető módon...

Kattints rám! Az új generációban feljavították a theme, azaz a skinekkezelését is. (Az Okos Almalap közbekotyog: skin-nek, azaz bőrnek szokták nevezni, ha a felhasználó öbb minta közül választhatja ki, miként nézzen ki az oldal - azaz külcsín választási lehetősége vagyon.) Külcsín készítése eddig sem volt nagy ördöngösség - némi HTML és CSS ismeret birtokában bárki sikerélményeket érhetett el meglepően gyorsan. Ez továbbra is áll, ám a fejlesztők számos extra szolgáltatással kényeztették el a theme készítőket, lehetővé téve, hogy minden eddiginél könnyebben lehessen olyan kinézeteket készíteni, melyet meglátva nem "na egy újabb 3 hasábos tucatportál" gondolat jut eszünkbe. Felhasználói szemszögből kellemes újítás, az alternatív stíluslapok használatának lehetősége. Nincs is más dolgunk, mint jelezni a rendszernek, hogy a theme stíluslapjai közül melyiket szeretnénk használni. Mindezt persze webes felületen.

Kattints rám! A Maces felhasználók biztosan örülnek, hogy a 0.7-ben lecserélték az addig használt WYSIWYG szerkesztőt. A Tiny-MCE ugyanis - még ha egyenlőre próbaüzemben is, de - támogatja a Safari böngészőt. És ha már a Macnél tartunk: Mac OS X alá elérhető egy widget (egyenlőre csak ez), melynek segítségével az e107 világ híreiről értesülhetünk. Jelenleg fejlesztés alatt áll a következő verziója, melyben a legfrissebb letöltésekről is éppúgy értesülhetünk már, mint a legújabb hozzászólásokról a fórumban. Ez elérhető lesz magyar nyelven is. A profi felhasználók vigaszára azonban tervezünk egy komplett e107-es szoftvercsomagot, ami tartalmazza a fontosabb dokumentációkat és olyan szoftvereket Mac OS X-re, melyek segítségével könnyebb lesz themet vagy akármilyen más kiegészítőt készíteni e107 alá. Nem mintha most nem lenne egyszerű...

Ajax

Kattints rám! Egészen friss újítás a CVS-ben az Ajax (Asynchronous JavaScript and XML - Ajax, ami betűszó, de mégis ez az írása terjedt el az angolszász irodalomban) megjelenése. Az Ajax önmagában nem egy technológia, hanem egy kifejezés, amely a technológiák egy csoportjának közös felhasználását jelöli. A hagyományos webes alkalmazások tulajdonképpen a felhasználó által bevitt adatokat küldik el egy webszervernek, amely ezt feldolgozza, majd egy új oldalt juttat vissza. Mivel ez időt vesz igénybe, ezek a webalkalmazások lassabban, lomhábban válaszolnak, mint natívan futó társaik.

Számos feladat során csupán kis mennyiségű információ mozgatása szükséges a kliens és a szerver között. Ez lehetővé teszi az Ajax alkalmazások számára, hogy majdnem olyan gyorsan és pontosan reagáljanak, mint a natívan a felhasználó gépén futó alkalmazások. Ennek köszönhetően nem kell egész oldalakat újratölteni és renderelni, elég csak kis részeit frissíteni. Minden felhasználói tevékenység, amely amúgy a szerver felé irányulna, a JavaScript közvetítésével inkább az Ajax motorhoz érkezik.

Így a választ igénylő tevékenység kérésének nem kell eljutnia a szerverig, majd a feldolgozott adatnak vissza a felhasználóig: motor kezeli le a kérést.

Pár hasznos link:
e107 anyaoldal
e107 Magyarország, FAQ
e107 bôvítmények
e107 themek, styles

Ha a motornak mégis szüksége van valamire a szervertől - ha adatot küld, fogad, vagy új felületet tölt be -, azt aszinkron módon, általában XML használatával végzi. Az eredmény: sokkal kisebb reakcióidejű alkalmazás, kisebb szerver és kliens közötti mozgatott adatmennyiség, a szerver terheltségének csökkentése - hiszen inkább a kliens dolgozik. Az interaktivitáson kívül további jelentős előny a gazdagabb grafikus felhasználói felületek lehetősége, és a gyakran frissíthető alkalmazások.

Ennyi fért az ízelítőbe, mellyel épphogy a felületet kapirgáltuk. Nagy potenciál van az e107 motorban. És ezt nem azért mondjuk mert ezzel foglalkozunk, hanem mert tényleg így van! :-) Ha még nem ismered, nézd meg! Ha 0.6-ost használtál/használsz? Teszteld le a 0.7-et! A honosított rendszer és a magyar nyelvű támogatás az e107 Magyarország weboldalán, a http://e107hungary.org címen található. Készül a magyar nyelvű kézikönyv is. Ez egyenlőre alpha stádiumban leledzik, végső állapotában a GYIK aloldalunkról lesz elérhető. Reméljük, minél hamarabb.

e107 Magyarország


A lap tetejére


Hírek az Ajax Magazintól: