E-mail
 

9 meglepő képesség, amit a Pages tartogat


A szerkesztő megjegyzése: Aki már feltelepítette az iWorköt a gépére, de még nem volt lehetősége az alapos megismerésre, azt talán ez a cikk ösztönözni fogja arra, hogy jól elmélyedjen benne. Giles Turnbull elkalauzolja Önöket az iWork világába, és valószínűleg jól szórakoznak majd, miközben rengeteg hasznos információval lesznek gazdagabbak. Felejtsék el a Pagest és a Keynote-ot és nézzük meg, mi történik.

A Pages papíralapú iMovie
Amikor Steve Jobs bejelentette az iWork megalkotását, az első reakcióm az volt, hogy megnéztem a Pages funkcióit és az első oldal, ami megjelent a weben az azt mutatta, hogy ez a szoftver egy papíralapú iMovie. A Pages-szel töltött idő egyre inkább megerősített abban, hogy a Pages ugyanazt valósítja meg, amit ezelőtt az iMovie.

A Pages remekül működik szövegszerkesztőként és minden funkciója a nyomtatóval összhangban lett kitalálva. Az alapötlet szerint a Pages alkalmas csodálatos nyomtatott anyagok készítésére, az iMovie pedig csodálatos mozifilmekre, az iDVD pedig remek televíziós prezentációk készítésére. Az is igaz, hogy a Pages nem kínál a Quarkban, vagy az InDesignban megtalálható funkciókat, de éppen annyi hasznos funkcióval rendelkezik, amely számos felhasználó és szakember elégedettségét váltja ki.

Koncentráljunk a végeredményre!
Minden komoly írónak szüksége van arra, hogy számon tartsa a leírt szavak számát. Amikor például kis helyre zsúfolható szövegre van szükség, és a megrendelő meghatározza, hogy 2 000 szót tartalmazzon a cikk, akkor bizony idegesítené őt, ha egy 2 500 szavas írást kapna.

A Microsoft Word egyik erőssége, hogy a leírt karakterek száma folyamatosan megjelenik az ablak alján. A folyamatosság rendkívül fontos tényező, mivel így pontosan nyomon követhető a mennyiség. Kár, hogy a Pages nem tartalmaz valami hasonlót, ugyanakkor az Inspector panel alkalmazásával figyelemmel kísérhető a leírt karakterek száma.

Egyszerű weboldalak alkotás
Kattints rá! A Pagest nem webszerkesztésre tervezték, ugyanakkor alkalmas értékes webdokumentumok létrehozására, ráadásul meglehetősen csekély erőfeszítés szükséges hozzá. Mindez a File > Export parancsnak köszönhető. A funkció nem fog tökéletesen működni, amennyiben a Pages egy sokkal vagányabbra tervezett alapoldalát (template) próbálják meg exportálni, mivel azt nyomtatott dokumentumok készítéséhez tervezték és nem online oldalakhoz. Az egész tökéletesen működik.

A kiadott HTML kétségtelenül a valaha látott, leghatékonyabb módszer és amennyiben rendelkezünk a BBEdit egy másolatával, remekül használható annak beépített HTML Tidy parancsa, amely segítségével csiszolható a HTML külseje is.

Keresés PDF fájlok között
Ez egy nem túl hatékony és nem túl elegáns megoldás, de amíg nem bukkan fel az igazi, ez egy módszere lehet a PDF fájlok közötti keresésnek a Médiafigyelőben.

Először meg kell fogni a kiválasztott PDF-eket és másolatokat kell készíteni róluk. Ezeket a másolatokat a legmagasabb szinten kell elhelyezni (Movies könyvtár), majd ezután meg kell változtatni a kiterjesztésüket .pdf-ről .mov-ra. Ezután ki kell nyitni a Media Inspectort, ki kell választani a Moviest, majd megjelennek a PDF-ek. Következő lépésben be kell ezeket helyezni a dokumentumba.

Habár ez nem a legkifinomultabb módszer, mindenesetre működik. Egyszer valaki azt tette közzé az eredeti Mac OS X Hintsben, hogy a PDF-ket egyszerűen át lehet tenni a Media Inspectorba, de nekem ez a művelet nem sikerült.

Egy másik működő módszer lehet a PDF-ek megnyitása a Previewban, majd a dokumentum ikonjának megragadása után, az egyenesen a Pages dokumentumba helyezhető. Ez a módszer sem elegáns még, mindenesetre gyorsabb és nincs szükség a kiterjesztés megváltoztatására, és a kívánt eredmény kitűnően teljesül.

Jó tartalomjegyzék készítő
Ez egy rendkívül fontos tényező, mivel az ehhez hasonló pénztárca kímélő alkalmazások általában nem tudják ezt.

A Pages formázott dokumentumok (stylesheet) használatára buzdít mindenkit. Segítségével elkerülhető a fejlécek egyedi beállítása, beleértve a betűtípust, a betűméretet és hasonlókat. Minden ehhez hasonló tényező beállítható a dokumentum Fejlécében. A beállítások után csak meg kell írni a fejléc tartalmát, és ki kell választani a Fejlécet a Stílus toolbarban.

Ez a funkció sokkal többet nyújt, mint pusztán formázási segítség. Szemantikus adatokkal bővíti a dokumentumokat, ezáltal a számítógép könnyebben elkülöníti a szöveget és a fejlécet. Ugyanez érvényes a dokumentum más részeire is, mint például a másodfejlécek, felsorolás listák, kiemelések ... Mindezek következtében, amikor elkészül az írott alapanyag (novella, értekezés, vagy egy cikk), akkor az egyetlen teendő, hogy a Behelyezés > Tartalomjegyzékre kell kattintani, és minden automatikusan elkészül.

Az Inpectorban, a Dokumentum alatt, a középső fülecske neve: TOC (Table of Contents - Tartalomjegyzék). Itt találhatók a Tartalomjegyzékként felhasznált egységek alapvető információi.

Csatolt szövegablakok
Az általános szövegen kívül speciális szövegablakok is készíthetők, amelyek külön objektumként kezelhetők, azaz mozgathatók, más stílusuk lehet, és más szövegelemek lehetnek körülötte. Ez meglehetősen általánosnak tűnik, pedig a Pages szövegablakai valamelyest összetettebbek, mivel linkelhetők is. Még egyszer hangsúlyoznám, hogy ez egy olyan funkció, amely csak a méregdrága, sokfunkciós alkalmazásokban található, ugyanakkor itt a Pagesben olcsón és könnyedén hozzájuthatunk.

A szövegablak készítéséhez ki kell választani a Behelyezés- Szöveg funkciót a menüből, és már lehet is írni a szöveget. Az Inspector a következő feladatokhoz alkalmazható: az ablak küllemének megváltoztatása, határvonalak beállítása, az árnyékolások megadás ... Ezután az ablak kívánság szerint a megfelelő helyre tehető. A szöveg addig írható, amíg a "+" jel megjelenik. Ekkor erre rá kell kattintani és az első ablak alatt egy új ablak jelenik meg.

Az első ablakban levő szöveg átfolyik az új ablakba, attól függetlenül, hogy hol helyezzük el őket a dokumentumban.

Linkelt szövegablakok
Miután megszerkesztettük az első ablak külalakját, azt könnyedén átvihetjük más ablakokra is.

Ki kell választani az ablakot, majd ki kell választani a menüből a Formázás > Grafikai Stílus > Másolása funkciót (vagy Option--C). Ezzel a módszerrel a kiválasztott stílus végtelen számú ablakba másolható.

Képgyűjtemény készítése
A Pages ugyanazt az útmutatót használja, amelyet már ismerhetünk a Keynote-ból. Amikor megfogunk és beteszünk egy képet bármelyik Pages dokumentumba, akkor megjelenik az útmutató. Ehhez társul még a képek elrendezésének gyors és egyszerű módja, ennek köszönhetően leszögezhetjük, hogy egy kiváló képgyűjtemény-készítő eszközünk van. Ráadás még mindehhez az iPhoto-val megvalósult médiakereső integráció.

Amikor a dokumentumban levő bármely objektumra Ctrl-kattintunk, akkor megjelenik egy menü, amely képes az objektum továbbítására, vagy visszaküldésére. Ezáltal remekül rendet tehetünk felhalmozott képeink között és máris olyan hatást érünk el, amire csak egy képgyűjtemény képes. Ne felejtsük el a Pages Mask funkcióját sem, amely segítségével képeinket átalakíthatjuk anélkül, hogy nagy erőfeszítéseket tennénk egy képszerkesztővel.

Gyors ábrakészítés
Kattints rá! Az ábrakészítésben talán az azt megelőző adatbevitel összetettsége a legkellemetlenebb feladat. Míg az iWork nem tartalmaz ábrakészítő alkalmazást, ugyanakkor a Pages segítségével könnyedén készíthetünk mutatós ábrákat. Aki hasonló célokra használta már valaha az Excelt, az ennek a funkciónak még inkább örül majd, hiszen sokkal gyorsabb és könnyebb a használata, mint az .xls fájlok babrálása.

A Pages dokumentumban csupán ki kell választani a Behelyezés > Ábra funkciót a menüből.

Ekkor azonnal megjelenik a képernyőn egy próbaábra, amellyel már dolgozhatunk is az Ábraszerkesztő segítségével. Az Inspector felajánlja az összes paramétert, amelyre az ábrakészítéshez szükségünk lehet.Az egész folyamat kifejezetten egyszerű, amit a felhasználók rendkívül vonzónak találnak. Aki egy kicsit is bizonytalan abban, hogy mit használjon ábrakészítéshez, mindenképpen nézze meg a Pagest, mielőtt kinyitná az Excelt.


Giles Turnbull


A lap tetejére