E-mail


 

iPodológia - az iPod fejlôdéstana


A mai napig öt fejlesztésen esett át az iPod, az Apple hordozható digitális zenelejátszója, az elsô verzió közkedvelt elnevezése az 1G (elsô generáció, nem emelet, nem gyorsulás), az utolsóé 4G (negyedik generáció), illetve mini iPod – a család „mutánsa”. Hogyan lehet megkülönböztetni a különbözô generációkat? Az 1G és 2G iPodok FireWire portja a fülhallgató csatlakozó és a Hold / Billentyűzet zár mellett volt, addig az összes utód esetében lekerült az eszköz aljára, beleértve a HP iPodot, az iPod photot és a U2 iPodot is. A gombok elhelyezése is folyamatosan változott, az 1G és 2G iPodok esetében a Click Wheel (Katintó Kerék) körül helyezkedtek el, a 3G verzió lekerekedett gombjai a Kattintó Kerék felett, egymás mellett sorakoztak, és végül a 4G-s és mini iPodokon a Kerék részévé lettek.

És természetesen változott a Kattintó Kerék maga is. Az 1G iPodokon fizikailag mozgott a Kerék, ám a következô generációtól kezdve már csak a mozgás érzését keltette a felhasználóban, érintés-érzékennyé vált – és kimondottan jól eltalált megjelenésűvé.

2001.

 • január 9. Az Apple bemutatja az iTunes szoftver Maces verzióját, amely audió CD-k anyagát tömöríti digitális hangfájlokba, az így létrejövô zeneadatbázist szervezi, kezeli és segítségével internetes rádióhallgatóvá lehetsz.
 • okóber 23. Derült égbôl kellemes meglepetésként éri a világot, hogy az Apple bemutatja az elsô iPodot (399 dollár – forint). Az Apple lejátszója a piacon lévôk nagy többségével ellentétben nem flash-memóriás vagy cserélhetô CD-s, hanem merevlemez alapú. Ami igazán megkülönböztette a többitôl, az kis mérete, egy töltéssel képes működési ideje és egyszerű használata. Az elsô iPod 5GB kapacitása elégséges volt 1000 zeneszám – itt átlagos hosszúságú könnyűzenei számra gondoljunk és ne egy teljes Wagner operára – tárolására, de csak Macesek használhatták, az iTunes segítségével rendezve zenéiket. Vajon az Apple az iTunes útra bocsátásakor számolt már az iPoddal? A hivatalos Apple közlemények szerint alig hat hónap telt el az iPod ötlete és piacra dobása közt.
 • november 10. Az elsô boldog iPod tulajdonos alig fél perccel éjfél után szorította magához a leendô státusz-szimbólumot.
 • december 31. Az Apple adatai szerint 2001-ben 125,000 iPodot értékesítettek.
2002.

 • március 20. Az Apple bejelenti a 10 gigás iPodot (kb. 2000 dal), amely bevezetô ára 499 dollár ( forint). Az új iPodok nem csak zene lejátszására képesek, hanem névjegyek tárolására is – e tudást az Apple egy korán ébredt külsô fejlesztô cég szoftvere után valósította meg. (A rossz nyelvek szerint az Apple sikerességének része, hogy a sikeres külsô fejlesztéseknek idôvel elkészíti házi megfelelôjét, lehetôleg egyik ingyenes programjába integráltan.) A megoldás kapcsán elemzések, cikkek sora jelenik meg, amely az iPod és a zsebész (PDA) összeépülésének lehetôségét – pro és kontra – taglalja. Ez idô tájt az iPod még mindig csak Mac-kompatibilis, de a neten szaporodnak azok a segéd progik, amelyek a Windowsos vagy Linuxos felhasználók számára is használható eszközzé teszik az iPodot.
 • július 17. Egy nap – négy esemény.
  Bemutatják az elsô pécé-kompatibilis iPodot – amely a MusicMatch szoftverrel érhetô el (még nincs iTunes for Windows). Másodszor, bejelentik a 20GB-os iPod eljövetelét (kb. 4000 dal). A 10 és 20 gigás iPodok Kattintó Kereke már fizikailag nem mozog – ez számos meghibásodás oka volt, hanem érintés érzékeny. Némi árcsökkentés is kapcsolódott ehhez a naphoz, az 5GB-os ára 299 (), a 10GB-osé 399 () és a 20GB-os ára 499 ( forint) dollár lett. Ám az iPodok továbbra is csak FireWire kapun át voltak köthetôk számítógéphez, ez pedig az akkori pécékre nem volt jellemzô.
 • október Ebben a hónapban Amerika legnagyobb és meghatározó elektronikai boltláncai és viszonteladói – BestBuy, Dell, Target – kezdi meg az iPod értékesítést. A piaci versenybe fontos vetélytárs érkezik a Nomad Zen Jukeboxa személyében (tárgyában), amely olcsóbb, de méretesebb, mint az iPod.
 • december Az elsô limitált számú, exkluzív iPod megjelenése, cél a karácsonyi piac. 49 dollár felárért ( forint) Madonna, Tony Hawk, Beck vagy a No Doubt aláírását gravírozzák az iPod hátára. A dedikált 20GB-os iPod volt az eddigi legdrágább iPod (548 dollár – forint).
2003

 • március A Microsoft bejelenti, hogy már munkálkodik a Media2Go kifejlesztésén, ez az új hardver-szoftver együttes alkotta eszköz alkalmas lesz videó és hang lejátszására. Az eredetileg ez év – 2003 – karácsonyára szánt eszközt elôbb átnevezték Windows Portable Media Centerré, majd újabb átnevezéssel Portable Media Centerré (PMCs), és elcsúsztatták a megjelenését 2004-re. Ezt az eszközt harangozta úgy be a Microsoft, mint „iPod killer” – azaz iPod gyilkos.
 • április 28. Az Apple bemutatta az iPod harmadik generációját. A méretében kisebb és könnyebb iPodok tetejérôl az aljára került a FireWire kapu, amely a Dock Connector kapu nevet kapta. Az új iPodok olcsóbbak lettek – vagy azonos árért nagyobb kapacitást kínáltak, ez nézôpont kérdése. Mindenesetre az új árak: 10GB (2000 dal) – 299 dollár ( forint), 15GB (3700 dal) – 399 dollár ( forint) és 30GB (7500 dal) 499 dollár ( forint). Az új iPodok már Mac és Windows kompantibilisek.
 • április 28. Az Apple elindítja az iTunes Music Store (iTMS) internetes on-line zeneboltját, ahonnan 99 centért ( forintért) minden további díj mentesen letölthetô zene. Nem kötelezô – de lehetséges – egész albumok megvétele. Az iTMS nyitásakor kétszázezres kínálattal bír. Sajnálatos módon, sem az iTunes, sem a zenebolt nem érhetô el Windows alól, amely platform addigra a legnagyobbá vált az Apple zeneüzletágban.
2004

 • január 6. Itt a mini iPod, a 4GB (2000 dal) kapacitású, öt színben kapható Apple zenelejátszó, ára 249 dollár ( forint). A remek dizájn alkotórésze az iPod vezérlôrendszere és a fémház. A megjelenést követôen a kapacitás/ ár viszonyt számos kritika éri. A mini iPoddal egyidôben az Apple a legkisebb iPod kapacitást 10GB-ról 15GB-ra emeli, a viszonteladók az így kifutó termékké vált 10GB-os modellt leárazva épp annyiért kínálják, mint a mini iPodot – ezzel tovább rontva annak ár/érték arányát. Az egymilliomodik iPod eladását után alig hat hónappal az Apple büszkén jelenti be, eladták a kétmilliomodik iPodot is.
 • január 8. A Las vegasi Consumer Electronic Show-n (ez észak-Amerika meghatározó elektronikus-szórakoztatóipari vására és kiállítása) a Hewlett-Packard bejelenti, hogy nem csak nem állít vetélytársat az Apple iPodjának, hanem azt átvéve a saját márkaneve alatt – és a HP ismert kék színével – kívánja forgalmazni. Emellett a HP gépekhez melegen ajánlja az iTunest.
 • február 17-20. Az Apple ezen a hétvégén szállította üzletbe az elsô mini iPodokat. Az üzletek elôtt hosszú sorok várakoztak, majd országszerte szinte a teljes nyitókészlet eladását jelentették. Az eszköz megkezdte hódító útját.
 • március 25. Az alábecsült amerikai igény miatt – az Apple rendszeresen alábecsüli az amerikai keresletet (is), így rendszeresen ismétlôdô felháborodást, anya emlegetést vált ki európai, afrikai, dél-amerikai, ázsiai és ausztráliai rajongó táborából – a mini iPodok külföldi szállítása kezdetét áprilisról júliusra tolja ki. Az elemzôk ennek ellenére hiánycikként aposztrofálják a mini iPodot az USA-ban.
 • május 5. Értékesítették a hárommilliomodik iPodot is. Az elemzôk az iPodot tekintik a digitális audio piac meghatározó eszközének, és csak elvétve találnak olcsóbb, de megbízhatónak vélt kihívóra.
 • június 15. Az iTMS megérkezik Európa kiváltságos országaiba – Franciaországba, Németországba és az Egyesült Királyságba.
 • Ez utóbbi országban azonnal támadások kereszttüzébe is kerül, mondván kevés a helyi slágergyáros a kínálatban. Egy hét alatt nyolcszázezer dalt értékesít az európai Music Store, ebbôl négyszázötvenezret Angliában.
 • július 12. Az elsô internetes online zeneáruház, amely átlépi a százmilliós értékesítési álomhatárt az Apple iTunes Music Store-ja, magyar idô szerint éjfél után 25 perccel vásárolja meg a 20 éves, Kansas állambeli Hays városkában élô Kevin Britten a Zero 7 iSomersault (Dangermouse remix) művét. Az Apple honlapján lehetett követni, hogy még hány szám megvásárlása van hátra a százmilliomodikig. Ez és a szerencsésnek felajánlott 17 inches PowerBook, 40GB-os iPod és tízezer dalra szóló iTunes vásárlási utalvány (kb. 2,4 millió forint érték) eredményezte, hogy az utolsó negyvenezer dalt alig tíz perc alatt értékesítették ( bevétel).
 • július 17-20. A hivatalos bejelentést megelôzôen került ki az új, negyedik generációs (4G és nem 4GB) iPod eljövetelének híre. A megnövelt aksi-idô – 12 óra a hivatalos brossúrák szerint –, a mini iPodos Kattintó Kerék, vékonyabb ház jellemezte ezt az iPodot. Az új árazás – 20GB 299 dollárért ( forintért) és 40GB 399 dollárért ( forintért) – csupán addig ragadtatta magával a vásárlókat, amíg nem szembesültek avval, hogy az iPod dobozából kikerült a Dock, a fülhallgatós távvezérlô és a védôtok.
 • július 21. Az európai iTMS három független kiadótársaság számaival bôvíti kínálatát – egyre kevesebb az ezzel kapcsolatos kritikus hang.
 • július 24. Az Apple kiterjeszti a Föld maradék országára a mini iPod forgalmazását.
 • július 26. A Motorola bejelenti, hogy következô generációs mobiltelefonjai iTunes kompantibilisek lesznek. A RealNetworks bemutatja a Harmony szoftvert, amellyel a Real számai az iPodon is lejátszhatóvá tehetôk – az Apple engedélye nélkül.
 • augusztus 5. Az Apple állítása szerint e napig 3,7 millió iPodot értékesített.A lap tetejére